Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Stanovništvo u regionu i kod nas

Stanovništvo u regionu i kod nas 04 jul 2011 08:56 #1

 • ranko su ns
 • ranko su ns's Avatar
 • Van mreže
 • Investitor
 • Poruka: 5909
 • Primljenih Zahvalnica: 9035
Popis u Srbiji počinje 01. oktobra

tekst sa sajta www.rtv.rs
Наредни попис становништва биће садржајнији

03. јул 2011. | 20:15 | Извор: Танјуг
БЕОГРАД - Попис становништва, планиран од 1. до 15. октобра ове године, за разлику од претходних, биће обухватнији и садржајнији, јер ће бити заступљена и нека питања која нису постојала раније, изјавила је данас начелник одељења за попис становништва у Републичком заводу за статистику Снежана Лакчевић.
Она је Танјугу казала да из године у годину попис садржи све веће "богатство" информација, а да ће у оквиру пописа 2011. године први пут бити прикупљани подаци о томе да ли грађани имају проблема у обављању свакодневних активности код куће, у школи или на послу услед неког здравственог проблема.

Поред тога, како је казала Лакчевићева, биће сакупљане информације о извору средстава за живот, а потом ће бити прикупљани подаци о особама које живе у ванбрачној заједници, као и за оне који су некада живели у иностранству.

"Први пут прикупићемо податке у којој држави су живели, да ли су живели годину дана и дуже, који је био њихов мотив доласка у Србију...", објаснила је Лакчевићева.

Попис ће, како је казала, обухватити и уобичајена питања, попут оних да ли домаћинства поседују рачунар и слично како би се прикупиле информације ради креирања радних политика.

Она је рекла да је циљ сакупљања информација, поред провере колико нас има, и да ли смо старији, образованији, економски снажнији и слично и да се види где се Србија налази у односу на свет и окружење и где се налази у односу на претходни попис - из 2002. године.

Лакчевићева је подсетила да је првобитно попис био предвиђен од 1. до 15. априла, али је, у складу са изменама Закона о попису становништва и услед недостатака финансијских средстава, одложен за шест месеци.

Попис ће обухватити теренски рад, а на терену ће бити око 46.000 пописивача који ће бити видно обележени.

Поред тога, биће и око 5.600 општинских инструктора који ће се старати око тога да се попис квалитетно и благовремено обави на нивоу општина, навела је саговорница Танјуга.

Лакчевићева је казала да ће бити формирано и 164 пописне комисије са око 1.000 чланова, а они ће радити на информисању грађана и бринути се о адекватном прикупљања података.

Попис на сваких 10 година

Први попис становништва на тлу тадашње Србије спроведен је 1834. године и од тада је до 2002, када је обављен и последњи, спроведено више пописа, поготово у 19. веку.

Он је спровођен у неједнаким временским интервалима - на три, пет или шест година због бурних историјских дешавања.

У 20. веку први попис спроведен је 1910. године, а затим 1921. када се уводи десетогодишња динамика, односно периодика спровођења пописа у складу с међународним стандардима, по којима се попис обавља на сваких 10 година.

Лакчевићева је казала да је први попис после 1921. године обављен 1931, а да је онај који је планиран 1941. морао бити одложен због избијања Другог светског рата.

Наредни је зато спроведен 1948. године и он је био кратак, односно служио је углавном за то да се установи демографски потенцијал након ратних губитака.

Следећи попис је спроведен 1953. године, а наредни 1961. када је настављено уобичајено пописивање на сваких 10 година.

Тако је од Другог светског рата до 2002. спроведено седам пописа, а наредни који ће бити обављен крајем ове године биће осми по реду од тада.

Прелиминарни резултати за 30 дана

Прелиминарни резултати биће објављени 30 дана након завршетка теренског рада, после чега ће се обрађивати резултати који ће коначно бити објављени у септембру 2012. године.

Лакчевићева је подсетила да попис не подразумева сагледавање имовинског стања, већ само обухвата попис станова, односно домаћинства где се грађани затекну у тренутку пописа.

"Подаци су тајни и служе искључиво у статистичке сврхе, а грађани ће само морати да кажу податке за онај стан или земљиште на коме тренутно живе", казала је она.

Лакчевићева је навела да ће овогодишњи попис послужити и за идентификовање домаћинстава која се баве пољопривредном производњом, како би се прикупили основни подаци за велики попис пољопривреде који је планиран 2012. године.
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 04 jul 2011 09:26 #2

 • ranko su ns
 • ranko su ns's Avatar
 • Van mreže
 • Investitor
 • Poruka: 5909
 • Primljenih Zahvalnica: 9035
i u Republici Srpskoj popis
Велико спремање за попис у Српској

13. јун 2011. | 12:47 | Извор: Срна
БАЊАЛУКА - До 30. јуна требало би да буду завршене припреме које су неопходне за овогодишњи попис становништва - тада се, како би то рекли статистичари, закључава комплетна територија Републике Српске и неће бити могуће измене.
На припреми пописа становништва који ће, како се очекује, бити организован у октобру, запослени у Заводу за статистику Српске, Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове и у свим општинама на територији Српске ових дана имају пуне руке послова.

Стручњаци из Управе за геодетске и имовинско-правне послове РС добили су задатак да припреме прегледну карту Српске са уцртаним границама свих општина и насељених места.

За овогодишњи попис становништва мораће да припреме прецизне и прегледне карте свих општина у Републици Српској на којима су уцртане границе катастарских општина, свих насеља и пописних статистичких кругова.

У Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове морају да припреме и прецизне карте свих пописних статистичких кругова, којих, према неким проценама, на територији Републике Српске има 4 235. Уз те карте, геодетски стручњаци морају да припреме и описне податке за сваки статистички круг (његов матични број, назив насељеног места и катастарске општине којим то место припада).

Геодетски стручњаци мораће да израде и 7 871 прецизну карту за сваки пописни круг, како би пописивачи тачно знали који делић територије припада њима за попис становништва.

Те прецизне карте у крупној размери, на којим је уцртан сваки објекат и свака, па и најмања уличица са називом и кућним бројевима несумњиво ће бити од велике користи пописивачима, а касније и Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове као добра основа за њихов гео-информациони систем.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Тихомир Глигорић рекао је Срни да је Управа већ завршила многе послове у вези са пописом становништва

"Да би припремили све неопходне карте и разне описне документе наши службеници морали су да скенирају чак 45 282 различита документа. Сву ту силну документацију ваљало нам је систематизовати и средити тако да она буде употребљива и после пописа становништва", каже Гликорић.

Осим тога, наводи Глигорић, већ је завршена идентификација и геокодирање тачака међуентитетске линије разграничења.

"Иако је урађено много посла и у наредном периоду има још штошта да се уради поготово на терену заједно са представницима општина", констатовао је Глигорић.

Он верује да ће све бити завршено на време. У поступку припреме картографске документације Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове и Републички завод за статистику заједнички су израдили Упутство за ажурирање картографске документације, израду адресног регистра и за ревизију докумената статистичких кругова и формирање пописних кругова за попис становништва, домаћинстава и станова у 2011. години.

"Урадили смо и Методологију за вођење Регистра просторних јединица Републике Српске", нагласио је Глигорић.

Ових дана пуне руке посла имају и у одељењима за стамбено-комуналне послове у општинама широм Републике Српске.

Помоћник министра за локалну управу и самоуправу Миланка Шопин каже да је ситуација компликована у општинама које су основане у време и после рата, јер је углавном реч о сеоским подручјима, где је тешко успоставити адресни систем.

"У тим општинама стартују од нуле јер, изграђен је велики број насеља и улица које нису биле обележене ни називима улица ни кућним бројевима. Посебан проблем је тамо где су дељена насељена места између ентитета. Ажурирање адресног система је основна обавеза општина и градова. То практично значи одређивање назива улица и обележавање пословних и стамбених објеката кућним бројевима. У великом броју општина адресни систем је већ успостављен и тај посао приводи се крају и у другим општинама иако у томе има и одрешених проблема", рекла је за Срну Шопинова.

Она је нагласила да за општине нису планирана финансијска средства како би им се помогло у том великом и изузетно важном послу.

"Чињеница је, такође, да се на ажурирању адресног система на неким подручјима ништа није радило готово две деценије, а `никао` је велики број нових насеља и улица. Проблем је и у томе што тај део послова општине не могу саме да раде без Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, а они у овом периоду имају много обавеза на целој територији Републике Српске, тако да тешко могу да удовоље захтевима из општина за заједнички излазак на терен", истакла је Шопинова.

У општинама су, каже она, озбиљно схватили своје обавезе, јер и њима у интересу да се попис становништва у Републици Српској што пре деси.
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 30 jul 2011 07:58 #3

 • ranko su ns
 • ranko su ns's Avatar
 • Van mreže
 • Investitor
 • Poruka: 5909
 • Primljenih Zahvalnica: 9035
www.enovisad.rs
Pripreme za popis stanovništva
Petak, 29. Juli 2011. 14:11
Autor: Biljana Krupinski
Do početka popisa stanovništva ostalo je nešto više od dva meseca.Biće angažovano bezmalo 50 hilhada popisivača koji tek treba da prođu trodnevnu obuku, a među njima će biti i rezervni popisivači.

Javni poziv za popisivače biće objavljen početkom avgusta, kada će biti poznati i oni koji su izabrani za opštinske i gradske instruktore, saznaje „Novosadska“ TV u Republičkom zavodu za statistiku. Ovogodišnji popis obuhvatiće osim dosadašnjih podataka i pitanja o : invaliditetu, bračnom statusu, kjompjuterskoj pismenosti, a biće popisani i svi oni koji borave na teritoriji Srbije. Već u novembru će biti objavljeni prvi rezultati popisa,a u toku sledeće godine i 2013. znaće se konačni rezultati.

nije loše tu uzeti koju kintu. prijavite se
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Poslednja izmena: 30 jul 2011 07:59 od ranko su ns.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 30 jul 2011 08:06 #4

 • ranko su ns
 • ranko su ns's Avatar
 • Van mreže
 • Investitor
 • Poruka: 5909
 • Primljenih Zahvalnica: 9035
rtv.rs


:(
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Poslednja izmena: 30 jul 2011 08:06 od ranko su ns.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 03 avg 2011 06:32 #5

 • ranko su ns
 • ranko su ns's Avatar
 • Van mreže
 • Investitor
 • Poruka: 5909
 • Primljenih Zahvalnica: 9035
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 03 avg 2011 07:51 #6

 • Cookie
 • Cookie's Avatar
 • Na mreži
 • Investitor
 • Institutionalized
 • Poruka: 4219
 • Primljenih Zahvalnica: 3187
Crnački je to posao. Nije laka lova. Svaki popisivač treba oko 400-500 ljudi da popiše. :)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 05 okt 2011 12:15 #7

 • Pripadnik
 • Pripadnik's Avatar
 • Van mreže
 • Investitor
 • Poruka: 1172
 • Primljenih Zahvalnica: 716
Kod mene još nisu bili a ne znam ni kada će me "uhvatiti". :unsure:
Nego, šta se dešava ako niko ni ne dođe? Jel to može da se prijavi nekome ili...
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 05 okt 2011 13:13 #8

 • Cookie
 • Cookie's Avatar
 • Na mreži
 • Investitor
 • Institutionalized
 • Poruka: 4219
 • Primljenih Zahvalnica: 3187
Pripadnik napisao/la:
Kod mene još nisu bili a ne znam ni kada će me "uhvatiti". :unsure:
Nego, šta se dešava ako niko ni ne dođe? Jel to može da se prijavi nekome ili...

Mene nikada neće uhvatiti! :D Izvan kuće sam minimum 15-16 sati dnevno...
Negde sam čuo da, ako nisi kod kuće, dobiješ još 2-3 termina u kojima će popisivač doći. A, stvarno ne znam šta se dešava ako te ne uhvate... :dunno:
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 05 okt 2011 13:19 #9

 • Steve McQueen
 • Steve McQueen's Avatar
 • Van mreže
 • Arhitekta
 • Vintage race cars
 • Poruka: 862
 • Primljenih Zahvalnica: 330
Ne upisu te... :D


Nego, ocemo da otvorimo kladionicu? Koje rezultate predvidjate za NS i okolinu? Hoce li NS ( sa okolinom ) uspeti da prebaci pola miliona ili smo za koju hiljadu kratki?
Slobodni Zidar
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 05 okt 2011 13:33 #10

 • Pripadnik
 • Pripadnik's Avatar
 • Van mreže
 • Investitor
 • Poruka: 1172
 • Primljenih Zahvalnica: 716
FUTOG napisao/la:
Pripadnik napisao/la:
Kod mene još nisu bili a ne znam ni kada će me "uhvatiti". :unsure:
Nego, šta se dešava ako niko ni ne dođe? Jel to može da se prijavi nekome ili...

Mene nikada neće uhvatiti! :D Izvan kuće sam minimum 15-16 sati dnevno...
Negde sam čuo da, ako nisi kod kuće, dobiješ još 2-3 termina u kojima će popisivač doći. A, stvarno ne znam šta se dešava ako te ne uhvate... :dunno:
Ne znam ali znam da su na par mesta popisivači obećali da će doći sutradan pa nisu... ima još vremena!

Menee, šta ima mene da vataju! :lol:
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 05 okt 2011 13:37 #11

 • Pripadnik
 • Pripadnik's Avatar
 • Van mreže
 • Investitor
 • Poruka: 1172
 • Primljenih Zahvalnica: 716
@ Steve

Moramo prvo da definišemo šta je to okolina? ;) Da se ne posvađamo...

Šalu na stranu, ja ne očekujem neke velike promene u odnosu na ono što smo do sada imali kao relevantne podatke (informatika). Dakle, sam grad sa Petrovaradinom i Kamenicom verovatno prelazi 300 a sve ukupno do oko 400 000.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 05 okt 2011 13:47 #12

 • Steve McQueen
 • Steve McQueen's Avatar
 • Van mreže
 • Arhitekta
 • Vintage race cars
 • Poruka: 862
 • Primljenih Zahvalnica: 330
Da, morali bi da definisemo sta je okolina.
Slazem se sa procenom, sam grad 300 soma ( +/- koja hiljada ) a sa okolinom ( Kac, Budisava, Cenej, Temerin, Rumenka, B. Petrovac, Begec, Beocin, Bukovac... 400 000

Pod samim gradom porazumevam NS + Futog/Veternik, Petrovaradin, Kamenicu i Karlovce
Slobodni Zidar
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 05 okt 2011 14:00 #13

 • mukyz
 • mukyz's Avatar
 • Van mreže
 • Administrator
 • the grand master
 • Poruka: 1269
 • Primljenih Zahvalnica: 632
karlovce izuzmi z racunice jer je nedavno bila vest da ce zbog svog kulturno i istorijskog znacaja karlovci postati najnovija, trenitno najmanja opstina/grad u srbiji
NSBuild
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 05 okt 2011 14:18 #14

 • kasko
 • kasko's Avatar
 • Van mreže
 • Investitor
 • Poruka: 4920
 • Primljenih Zahvalnica: 9930
Nesto mislim da ce podaci Informatike biti blizi pravom stanju nego ovi od popisa.

Karlovci nisu u sastavu grada.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 05 okt 2011 14:46 #15

 • Pripadnik
 • Pripadnik's Avatar
 • Van mreže
 • Investitor
 • Poruka: 1172
 • Primljenih Zahvalnica: 716
Mogli bi to na neku drugu temu ali ozbiljno, argumentovano,... jer i meni malo nije prirodna ta zvanična podela ali tako je kako je.

Ono što sam ja računao je ono što mi novosađani smatramo da je grad ali postoji evidentno i ono što definitivno nije grad ali jeste nešto što predstavlja prigradsko naselje iliti naselje koje gravitira gradu iliti tamo gde ide gradski autobus... To se malo razlikuje od zvanične podele.
Recimo i ti si ovde pomenuo Temerin koji zvanično nema nikakve veze sa NS ali kao što znamo veoma gravitira novom sadu, čak više nego neki drugi delovi.

Da, Karlovci su takođe u kategoriji sa Temerinom ali faktički oni jesu neka vrsta metro područja.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 05 okt 2011 15:30 #16

 • Dukelander
 • Dukelander's Avatar
 • Van mreže
 • Administrator
 • Poruka: 4869
 • Primljenih Zahvalnica: 8009
Pripadnik napisao/la:
Ono što sam ja računao je ono što mi novosađani smatramo da je grad ali postoji evidentno i ono što definitivno nije grad ali jeste nešto što predstavlja prigradsko naselje iliti naselje koje gravitira gradu iliti tamo gde ide gradski autobus... To se malo razlikuje od zvanične podele.
Recimo i ti si ovde pomenuo Temerin koji zvanično nema nikakve veze sa NS ali kao što znamo veoma gravitira novom sadu, čak više nego neki drugi delovi.

Ono što mislim da je ključno u argumentaciji je boldovano. To je to što je u svakodnevnoj vezi sa Novim Sadom, ti ljudi su potencijalna radna snaga za bilo koje gradsko preduzeće, a ta mesta potencijalna mesta za komforno "bežanje iz grada" svakom Novosađaninu.

+ Ovo citirano je naznaka kreiranja jednog pravog metro područja:

Izvor: RTV
Saradnja Novog Sada, Temerina, Beočina i Sremskih Karlovaca

05. jul 2011. | 14:05 → 16:03 | Izvor: RTV, Tanjug
SREMSKI KARLOVCI - Novi Sad, Temerin, Beočin i Sremski Karlovci uključili su se danas u rad petogodišnjeg Projekta održivog ekonomskog razvoja, vrednog 22 miliona evra, koji sprovodi Američka agencija za ekonomski razvoj Ju-Es-Ejd (USAID). Potpisivanju tog sporazuma, održanom u Sremskim Karlovcima, prisustvovala je Meri Vorlik ambasador SAD u Breogradu.
Gradonačelnik Novog Sada kao i predsednici opština Sremski Karlovci, Beočin i Temerin, Milenko Filipović, Bogdan Cvejić i Andraš Gustonj, potpisivanjem sporazuma formirali su međuopštinsko partnerstvo koje će se, između ostalog, baviti izradom zajedničkih turističkih ponuda, promocijom industrijskih zona, izgradnjom infrastrukture i razvojem malih i srednjih preduzeća.

Pozdravljajući potpisivanje sporazuma, Meri Vorlik je istakla da opštine koje udružuju svoje resurse i znanje, uvek brže rastu i jače nastupaju u oštroj tržišnoj utakmici.

Partnerstvo okupljeno oko Novog Sada drugo je takvo partnerstvo u Srbiji koje je formirano u okviru USAID-ovog Projekta održivog lokalnog razvoja, a biće ih formirano još deset u narednih godinu i po, u šta će biti investirano 22 miliona dolara.

Na svečanosti u Karlovačkoj gimnaziji, potpise na memorandum stavili su i direktor Projekta održivog lokalnog razvoja u Srbiji Piter Epštajn, predsednik Privrednog saveta Novog Sada Milorad Sredanović, a u ime nevladinog sektora predsednik omladine JAZAS-a Vukašin Grozdanović.

Ističući da u globalnoj ekonomiji opštine u Srbiji "ne mogu sebi više da dozvole da budu jedne drugima konkurencija u privlačenju investicija, već treba da budu partneri na većem, visoko integrisanom i sofisticiranom tržištu", ambasadorka Vorlik je kazala da će opštine, udružujući svoje resurse, biti uspešnije u privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mesta.

Direktorka Misije USAID Suzan Fric je istakla da će ta organizacija nastaviti da podržava jačanje ovakvih međuopštiniskih i regionalnih partnerstava u Srbiji, jer se udruživanjem potencijala i saradnjom efikasnije rešavaju mnogobrojni problemi lokalnih zajednica.

U razgovoru o konkretnom sprovođenju ovog projekta pospešivanja ekonomskog razvoja ovog kraja istaknuto je da će pažnja biti usmerena na unapređivanje turizma, poslovnih i industrijskih zona, snabdevanje vodom i rešavanje problema otpadnih voda i razvoj optičke komunikacione mreže.

Saradnja će biti ostvarena i u poboljšanju energetske efikasnosti kroz obnovljive izvore energije, stvaranju povoljnijih uslova za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i u pojedinim sektorima poljoprivredne proizvodnje.

+ Karlovci su već dugo samostalna opština, ali im recimo Novosadska informatika radi kompletne obračune, gradski katastar i urbanizam poslove planiranja itd.
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.
Poslednja izmena: 05 okt 2011 15:33 od Dukelander.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 05 okt 2011 16:23 #17

 • ranko su ns
 • ranko su ns's Avatar
 • Van mreže
 • Investitor
 • Poruka: 5909
 • Primljenih Zahvalnica: 9035
‚Nemojte mešati, Temerin, Petrovac, Karlovci nisu deo Grada Novog Sada. To su susedne opštine i ni pod kojim kriterijumom se ne mogu računati u Grad Novi Sad. Grad Novi Sad će preći 450k, a urbana celina Novi Sad (NS, Futog, Veternik, Kamenica i Petrovaradin između 350 i 400k.

Živi bili pa videli
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 05 okt 2011 17:12 #18

 • mukyz
 • mukyz's Avatar
 • Van mreže
 • Administrator
 • the grand master
 • Poruka: 1269
 • Primljenih Zahvalnica: 632
ranko cini mi se da si napravio gresku ... grad 450 a sa okolinom 350-400?
NSBuild
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 05 okt 2011 17:22 #19

 • Pripadnik
 • Pripadnik's Avatar
 • Van mreže
 • Investitor
 • Poruka: 1172
 • Primljenih Zahvalnica: 716
Nije greška, to je ono što mnogima nije jasno. Termin Grad Novi Sad obuhvata šire područje a urbana celina su gradske opštine pezos i NS i ono što one obuhvataju.
A u poseldnje vreme se pominje još jedan termin GRAD NOVI SAD što je nešto što bi moglo da se prevede kao metro područje. MEđutim sve je to jako teško i neprirodno...

I da, opština Novi Sad je sve ono do table dakle bez pezosa, veternika,... To je ono što buni najviše jer ta cifra je najmanja :lol:
Poslednja izmena: 05 okt 2011 17:23 od Pripadnik.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stanovništvo u regionu i kod nas 05 okt 2011 18:34 #20

 • ranko su ns
 • ranko su ns's Avatar
 • Van mreže
 • Investitor
 • Poruka: 5909
 • Primljenih Zahvalnica: 9035
Čudi me da vam to nije jasno.
Postoji Grad NS, Grad SU itd. Znači NS ima status grada a ne opštine.
Grad NS ima dve opštine NS i Petrovaradin, s tim što je opština Petrovaradin neaktivna.
Grad NS ima naseljena mesta Novi Sad, Veternik, Futog, Petrovaradin, Sr Kamenica, Begeč, Budisava, Bukovac, Kać, Kisač, Kovilj, Ledinci, Rumenka, Stari Ledinci , Stepanovićevo i Čenej.

Po popisu iz 2002, Grad NS je imao 299k stanovnika a naseljeno mesto NS 191k stanovnika.
po mojoj prognozi Grad NS (znači sva ova naseljena mesta) će imati oko 450k stanovnika a naseljeno mesto NS oko 310k.
Ja sam uveo i termin urbana celina a u to ubrajam NS, Futog, Veternik, Petrovaradin i Sr. Kamenicu i predviđam da će ta urbana celina - neprekinuto naselje od početka Futoga do kraja Petrovaradina imati oko 380k
Ostala naselja koja nisu u toj urbanoj celini imaju oko 70k.

Po informatici na teritoriji Grada Novog Sada ima danas 381980 ljudi. Ja verujem da je taj broj veći za oko 70k što ćemo videti da li sam u pravu za oko mesec dana kad budu objavili prve rezultate popisa
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Poslednja izmena: 05 okt 2011 18:46 od ranko su ns.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru