Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Cene stanova

Cene stanova 21 apr 2024 23:04 #1161

  • Emanon
  • Emanon's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 467
  • Primljenih Zahvalnica: 2125
IC napisao/la:
Emanon napisao/la:
Jedan poznanik je pre 8 godina za 22.000€ kupio dvorišnu garsonjeru od 18 kvadrata (uknjižena u katastru).
Pre godinu i po dana investitor poruši kuću i sve dvorišne stanove, šupe, pomoćne prostorije.
Poznanik dobije stan od 44 kvadrata u toj novoj zgradi. Cena u pretprodaji je bila oko 2.200-2.300€ po kvadratu, kasnije je išla i na 2.900€.
E ro ja zovem odličnom investicijom. Uložiš 22.000€ da bi kroz 6-7 godina dobio nekretninu tržišne vrednosti 120.000€.

120000 eura posle 6 godina na investiciju od 22000 je fenomenalan povrat. 5-6X za 6 godina je jako tesko napraviti pasivom koju si ti spomenuo. To je povrat od 33% godisnje. Kod tih investicija je problem ponovljivost. Da li mozes i sutra tako da investiras, da li ima u ponudi jeftinih dvorsinih stanova koji ce biti sruseni za par godina i gde ce to investitor a i trziste masno nagraditi. To je vise splet okolnosti, trzisne klime pre 8 godina (tada sam ja platio kvadrat na limanu 3 660eura) traznje stanova u momentu prodaje, niske cene u momentu kupovine i slicno... Inace tim tempom od 33% godisnje na sumu od na primer 50.000 eura za 10-11 godina postajes milioner a par godina kasnije multimilioner...

Čovek je u tom trenutku bio prinuđen na takav korak.
Toliko je keša imao u džepu, trebao mu je krov nad glavom, bilo kakav. Taj dvorišni stan je jednostavno iskrsao i to na preporuku. U tom trenutku se nije ni razmišljalo o nekakvom rušenju i slično, jednostavno je iskrslo u hodu. Tako su se sasvim slučajno poklopile karte. Jednostavno, imao je sreću da sve ispadne ovako.
Pitao sam ga šta namerava u budućnosti. Ostanak u tom stanu, eventualnu prodaju?
Plan mu je prodaja i za deo novca kupovina neke starije kuće van grada, neko selo. Kuća tipa onih kuća koje se dele mladim bračnim parovima, taj cenovni rang.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Cene stanova 22 apr 2024 08:04 #1162

  • IC
  • IC's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 436
  • Primljenih Zahvalnica: 521
Cookie napisao/la:
Pre nekog vremena je Mišković predložio da ulažemo u akcije. On je pametan, stekao je sve sa svojih 10 prstiju i državom iza sebe. :) Ja čuvam cigle do daljnjeg.

Slazem se, nemoj da slusas njuske koje su profitirale zbog sankcija i ratova na ledjima napacenog naroda. Akcije nemaju veze mnogo sa nasim ljudima i nasim prostorima to je globalna stvar. Od nasih ljudi ti predlazem da poslusas Vladimira Djukanovica cija knjiga danas izlazi "Tajne investiranja" koju preporucujem tebi i svakom forumasu koji zeli da bude finansijski jaci. Ulazem u nekretnine dugo i napravio sam lepu pricu ali index ne mogu da pobedim. Cak i sa porastom cena stanova od 5% i povratom kroz kirije od 4-5% index je nedostizan. A danas vise ne mozes da imas povrat od 5% jer cene stanova brze rastu od kirija, da ne pricam o porezu, odrzavanju, maltretiranju sa podstanarima, demografskoj katastrofi u koju idemo i slicno, necu ulaziti ni u to koliko je pametno zarobiti sve sto si stvorio za 10-20-30-40 godina u drzavi kao sto je ova. Na kraju krajeva diverzifikacija je uvek dobra radi i jedno i drugo... Neka je razlika i 2% izmedju indexa i stanova. 10% na 40 godina sa mesecnim ulaganjem od 500 eura te dovodi do 2,9 miliona eura u penziji. Dok sa 8% na 40 godina i ulaganjem od 500 eura imas 1,6 miliona. Necu racunati da ne mozes ulagati u stan svaki mesec vec kada skupis 60.000-70.000 eura da kupis jednu jedinicu koju ces izdavati. Tako da i onih 1,6 miliona neces dostici, razliku i sam vidis 1,3 milki. Inace dao sam ti podatak za index za poslednjih 70 godina sa dividendama.
There are no passengers on spaceship earth. We are all crew.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Cene stanova 22 apr 2024 09:09 #1163

  • Cole11
  • Cole11's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 367
  • Primljenih Zahvalnica: 831
Mene je uvek privlacilo ulaganje u akcije, ali avaj: kad zavrsim sa ovim stanom, sledeca investicija mi je fejs lifting u Turskoj, kad napunim 50. Prioriteti su prioriteti. :)
Sutra ce mi se javiti izvodjac, pa cu podeliti uslove - mislim jasno mi je da nije NS, ali cisto iz pregovornog ugla.
Ipak su cene novogradnje u Valjevu znacajno vece nego sto sam mislila na lepim lokacijama - cak idu i od 1600-2000+pdv.
Prostorni planer, al` nisam odustala.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: mrnjavi
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru