izovr: NSBuild

erker zeleni krov

NSB delegacija je danas bila na press-konferenciji i prezentovanju zelenog krova na objektu Erker Inženjeringa u Vojvode Šupljikca br.45. Pre same konferencije smo imali priliku da posetimo sva tri stana koja imaju izlaz na svoj privatni zeleni krov, a nakon toga bilo je obraćanje javnosti direktora Erkera Arsenija Pejića i diretora Urbanizma g. Miladinovića.

Popričali smo i sa g. Pejićem o nekim detaljima za ovaj objekat kao i planovima, zanimljivo je da je na zgradi na uglu Futoške i Cara Dušana planirano i značajno vertikalno ozelenjavanje fasade, kao i zajednnička krovna zelena površina...

Ovo je zvanično saopštenje, a prenosimo i naše fotografije sa lica mesta:

Dana 13.10.2016. odražana je pres konferencija povodom prvog realizovanog zelenog krova na stambeno-poslovnom objektu u Novom Sadu, na zgradi u ulici Vojvode Šupljikca, investitora „Erker-Inženjering“. Nakon obilaska zelenog krova, izjave su dali g. Dušan Miladinović, V.D. Zavoda za urbanizam Novog Sada i g. Arsenije Pejić, mr.ing. zaštite životne sredine, direktor "Erker-Inženjeringa".

- Drago mi je što je doslo do prve realizacije zelenog krova na stambeno-poslovnom objektu u Novom Sadu, nakon analize primene koja je rađena 2014. godine od strane Zavoda za urbanizam Novog Sada, što je u skladu sa našim ciljem da povećamo zelene površine u Novom Sadu. Korisnici prostora sa zelenim krovom imaju, pre svega, u letnjim mesecima, uštedu energije, jer je, zavisno od debljine supstrata, do petnaest stepeni razlike ispod najmasivnijih zelenih krovova, a u proseku od pet do osam stepeni niža temperatura. – izjavio je g. Miladinović, V.D. Zavoda za urbanizam Novog Sada.

- Želja nam je da zeleni krovovi uđu u praksu jer na taj način život u zgradama želimo da učinimo humanijim i održivijim. Ideja „Zelenog koncepta stanovanja“ je počela od zelenog krova realizovanog na objektu u Vojvode Šupljikca, a nastavlja se na novom objektu u Futoškoj ulici, gde će pored privatnih terasa biti i zajednička terasa na zelenom krovu kao i zelene fasade – koje su projektovane kao ograde terasa sa sprovedenim zalivnim sistemom „kap po kap“ – kaže Arsenije Pejić, direktor Erker-Inženjeringa.

Zeleni koncept stanovanja

Krovne bašte ili zeleni krovovi, odavno nisu novina u svetu, čak su na novoizgrađenim zgradama u pojedinim zemljama – obavezni. Zelena budućnost je stigla u Novi Sad, gde je realizovan prvi zeleni krov na stambeno-poslovnom objektu, u ulici Vojvode Šupljikca 45, investitora „Erker-Inženjering“. Zeleni krov je, uz zelene fasade, energetsku efikasnost i „Eko kulturu stanovanja“ deo „Zelenog koncepta stanovanja“ – održivog pristupa gradnji koji je uspostavio „Erker-Inženjering“, građevinska kompanija iz Novog Sada.

Termin zeleni krov podrazumeva krov zgrade koji je prekriven vegetacijom delimično ili potpuno, zasađenom preko hidroizolacione membrane. To je, najprostije rečeno, travnjak ili bašta, izgrađena na krovu zgrade. Zeleni krov može da uključuje i dodatne slojeve, kao što su koren barijera i sistemi za odvodnjavanje i navodnjavanje. Zeleni krov pruža sve prednosti dvorišta na atraktivnim gradskim lokacijama.

Pored toga što stanarima daje svakodnevno zadovoljstvo boravka u zelenilu, zeleni krovovi imaju mnoge funkcionalne i ekonomske prednosti nad običnim krovovima. Deluju kao toplotna izolacija čime smanjuju troškove grejanja do 20%, upijaju zvuk i tako smanjuju uticaj buke, i produžuju životni vek krova štiteći ga od UV zračenja, a zelenilo filtrira vazduh čime se stvara kvalitetnija mikroklima.

Zelene fasade su potpuni novitet na našoj građevinskoj sceni koji će prvi put biti primenjen na objektu u Futoškoj 57. Podrazumevaju sistem ograda terasa projektovanih kao žardinjere sa sprovedenim zalivnim sistemom „kap po kap“ i zasađenim zelenilom.

„Eko kultura stanovanja” obuhvata izgradnju eko punkta za selekciju reciklažnog otpada i sklapanje saradnje sa firmama koje odnose selektovani otpad. Time se omogućava stanarima da recikliraju iskorišćeno ulje, papir i plastiku, što doprinosi budžetu skupštine stanara i podizanju svesti o zaštiti životne sredine.

„Zeleni koncept stanovanja“, sa svojim elementima: zelenim krovom, zelenim fasadama, energetskom efikasnošću i „Eko kulturom stanovanja“, predstavlja humaniji pristup životu u zgradama. Ovaj koncept podrazumeva brigu o kvalitetu života stanara ali i brigu o životnoj sredini, jer je veza između njih neraskidiva. Biće u potpunosti primenjen na narednom objektu koji će biti izgrađen na lokaciji Futoška 57, u Novom Sadu.

Kada bismo vratili prirodu u gradove gradeći zgrade pune zelenila, naše životno okruženje bi moglo postati prijatnije i zdravije, uz manje troškove stanovanja. „Zeleni koncept stanovanja“ postavlja nove standarde u izgradnji i obećava humaniji i zdraviji život stanarima, što je obaveza svake građevinske firme koja želi da bude društveno odgovorna, poručuju iz „Erker-Inženjeringa“.

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru