Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Stambena novogradnja - praćenje gradilišta

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 12 sep 2012 00:52 #921

• Nixivoje
  • Nixivoje's Avatar
  • Van mreže
  • Facebook Admin
  • Poruka: 4031
  • Primljenih Zahvalnica: 2421
Sloboda, preseljna je malo napred pored marketa
Poslednja izmena: 12 sep 2012 00:53 od Nixivoje.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 12 sep 2012 01:17 #922

• neusatz!
  • neusatz!'s Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1422
  • Primljenih Zahvalnica: 3052

"Rekonstrukcija" preko puta sinagoge. Blago rečeno meni deluje odvratno...
Dobrodošlica na SSC forumu:

You have been banned for the following reason:
No reason was specified.

Date the ban will be lifted: Never
Poslednja izmena: 12 sep 2012 01:18 od neusatz!.
Zahvalnici: limanac, Yokai

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 12 sep 2012 07:12 #923

• Otis Driftwood
  • Otis Driftwood's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2499
  • Primljenih Zahvalnica: 1270
Katastrofa. Po renderu sam znao da ce biti sranje.

Kako su mogli da dozvole da se ovo uradi, prvo zbog spratnosti okolnih objekata
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 12 sep 2012 07:52 #924

• Duja
  • Duja's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 916
  • Primljenih Zahvalnica: 1833
Može li ovaj smajli da se ubaci u zvaničnu listu?

Svaki dobar projekat može da se oskrnavi pri izvođenju.
Nijedan loš projekat ne može da se popravi pri izvođenju.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 12 sep 2012 11:59 #925

• Brane
  • Brane's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 812
  • Primljenih Zahvalnica: 1953
jiggy napisao/la:
Veruj mi, koriste tu stanicu! To informaciju imam iz samog vrha Zeleznice. Ovde uopste nije poenta price nova ranzirna stanica, vec planovi sa starom. I prostorom oko nje. A za zavrsetak nove se ceka kredit od brace Rusa... Koji ce se preusmeriti na prugu Beograd - Bar, jer je u medjuvremenu napravljen dogovor sa Fiat-om.

A o tome sta je trebalo da se radi i gradi bih mogao pisati na par strana. A tek o tome kako nema nista od toga - jos vise. A mogao bih pisati o tome kako se dobijaju tenderi u Novom Sadu i sire, ali tek o tome necu...

Znam dosta, mogu da iznosim cinjenice o onome sto znam, sto ne znam - mogu da pitam, ali necu da spekulisem.

Ja nisam rekao da ne koriste postrojenja u okviru ložionice. To se itekako koristi jer su tamo radionice za popravku lokomotiva i vagona. Kredit od Rusije nikada nije ni bio namenjen za završetak ranžirne stanice Novi Sad nego za ostale projekte. A kakav je dogovor napravljen u sa Fiat-om i u vezi čega?

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 12 sep 2012 12:51 #926

• Otis Driftwood
  • Van mreže
  • Investitor
Pa znas da su bili prvi izvozi novog Fiata iz Kragujevca vozom preko Bara?

Verovatno im je prioritet da unaprede zeleznicu na relaciji KG-Bar
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 13 sep 2012 15:59 #927

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 5912
  • Primljenih Zahvalnica: 9059
Zgradica u Tolstojevoj

KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Zahvalnici: Dukelander, Yokai

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 13 sep 2012 16:22 #928

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
na drugom kraju Tolstojeve

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 14 sep 2012 09:02 #929

• Brane
  • Brane's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 812
  • Primljenih Zahvalnica: 1953
Otis Driftwood napisao/la:
Pa znas da su bili prvi izvozi novog Fiata iz Kragujevca vozom preko Bara?

Verovatno im je prioritet da unaprede zeleznicu na relaciji KG-Bar

Da, znam za to. Mada je pruga Beograd - Bar aktuelna još odavno.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 14 sep 2012 11:29 #930

• Dunavski
  • Dunavski's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 76
  • Primljenih Zahvalnica: 470
LAŽNA ETIKA I SVI ARHITEKTONSKI ZLOČINI NAŠEG GRADA:

Posle odličnih zapažanja Neusatz-a i Otis-a ali i veom lepog Dujinog predloga na temu datog primera nadogr(a)dnje u Jevrejskoj ulici imam veliku potrebu da se uključim ali i uhvatim tu vremensku sekvencu našeg kulturološkog bića i uradim mali presek stanja u kom se nalazimo čitajući našu arhitekturu današnjice.

Novi Sad, grad koji je posedovao neverovatnu kulturološku slojevitost s kraja XIX i početkom XX veka, sagledavan kao arhitektonsko urbanistička celina koja odgovara svom geografskom podnevlju ali i kulturološkom miljeu jedne regije uvek „izmedju“, pa sve do interesantnog i gotovo nestvarnog (ja ne znam za druge primere) nastanka našeg grada na „GREDAMA“, krivudavim nadvišenjima u močvarnom zemljištu kojima dugujemo nastanak ovako interesantnog „zamršenog“ gotovo „srednjevekovnog“ centra grada u sred ravnice gde se uglavnom „parceliše“ pravolinijski i lenjirom.

U našem gradu je urbana matrica bila prilagodjena geografskim ali i kulturološkim uslovima iz kojih je u svoj svojoj lepoti, kompleksnosti i harmoniji iznikao naš mali ali jako lep grad i njegov stari centar koji sada ovakav kakav je.stoji pred nama u XXI veku da ga mi, ljudi novog vremena, prepoznamo, menjamo, transformišemo, konzerviramo, na kraju krajeva čuvamo i definišemo sve te vremensko / geografske slojeve koje nam je istorija ostavila a koji čine jedno bogatsvo grada i njegovu kulturu.

Pa ipak, u „Srpskoj Atini“ XXI veka, nema dana a da se ne počini neki „Arhitektonski zločin“. Da li će neko ikada zbog ovih „ubistava“ i da odgovara je ono krucijalno pitanje koje ovaj tekst želi da donese.

Odmah tu, ispred Uspenske crkve i onog dela Jevrejske ulice koji je nestao u rušenjima s druge polovine XX veka, nastavak ovakvog trenda gubitka identiteta je lako vidljiv na tužnom primeru nestanka novosadske Secesije, prelepog i najelegantnijeg arhitektonskog stila kojih naš grad ima jako jako malo.

poslednja slika preuzeta sa GooglEath-a

Pa ipak, čini se da je arhitekta srazmerno značaju gradjevine na kojoj radi, nedoraslo i bahato je „povredio“, lupivši joj jak „šamar“ postavljajući „novu“ kupolu koja je izgleda u nekim budućim saopštenjima da bude „JOŠ LEPŠA I STARIJA“ od prethodne... Retorika je svima poznata a i njene posledice po celo društvo evo već tri decenije bez prestanka...

I lajiku je ovde jasno da nema ni K od stare kupole, i da su nežne krivine i materijali ali i detalji dobili neku sklepanu verziju „BADŽICE“ iz onih čuvenih nadogradnji devedesetih. „Šklopocija“ koja „visi“ u stvari je zauvek izbrisala zgradi stil i uništila njenu autentiku koju potkrepljuju i drugi bahati detalji stolarije (drugačije proporcije prozora, materijali), ali i odsustvo ponavljanja originalnih fasadnih dekoracija sa nižeg sprata. Ako ih i bude bojim se da će isto kao i ona gore- nazovi KULA, da „interpretiraju“ onako malo odoka (šac metodom) fasadnu plastiku a s obzirom na „talenat“ arhitekte „uspeh“ je potpuno izvestan...

I onda okrenuvši glavu na drugu stranu tako blizu tog „arhitektonskog zločina“ pojavljuje se veliki kompleks Sinagoge u istom tom arhitektonskom „Secesija“ stilu koji je hiljadama milja daleko od ovakvih arhitektonskih interpretacija XXI veka. Sinagoga zajedno sa svoje dve bočne zgrade još uvek dominir ai ponosno se uzdiže nad ulicom i gradom. Kakav je to izvor inspiracije!

Obe slike preuzete sa GooglEarth-a

Koliko lepote zrači odande, pa opet kao da ljudi ne haju za tako nešto, naša kultura XXI veka kao da je prezire i ne razume; a to se vidi odmah tu preko puta gde misteriozno „Arhitektonsko ubistvo“ već duže vreme traje i vuče se kao najgori otpadnički „leš“ unakažavajući i ono malo lepote koje je ostalo na tom mestu.

„Gradjevina“ preko puta Sinagoge i njenog kompleksa se kao leš u poodmakloj fazi raspada iako ga baš sada „sastavljaju“ crtajući mu lažni „osmeh“ i bojeći mu „obraze“. Našta liči ova groteskna arhitektonska olupina se vidi i na crtežu koji je postavljen ispred „gradilišta“. Tamo je jasno napisana i definisana granica dokle idu radovi rekonstrukcije (crvena vertikalna linija) i dokle je staro (autentično) a dokle novo. Ipak, i to staro, autentično, sa jedinim Ajnfort prolazom je sada pretvoreno u bezglavo biće koje je izgubilo i Ajnfot i originalni prolaz, izgubilo je i tu zaštićenu autentičnu polovinu a „neimari“ su se razmahali pretvorivši ovo mesto u paradoksalno rušilište naše kulture.

Novi arhitektonski grobari bogatih „Biznismena“, „investitora“, Političkih moćnika i podobnih arhitekata, zalutalih i iskrivljenih stručnjaka su se „ugradili“ u ovo veliko „delo“, etički zločin koji će još više da razvodnji naše slabo definisano i na tankim nogama postojano kulturološko biće, brisanjem i nipodaštavanjem istorije. Ali, mi smo Srpska Atina!

I taman kada sam mislio da je tu kraj, odmah tu pored ovog gore navedenog „objekta“ pojavi se u svoj svojoj simbolici stara austrougarska kuća sa zjapećom rupom ulazne partije davno ukradenog i raskomadanog Ajnforta koji je dobro poslužio za potpalu ko zna gde i ko zna kome... A za kraj, na poslednjoj slici, opet to tako nama svojstveno BUDŽENJE i BAHAĆENJE, blaćenje i brisanje istorije koje se na najsimboličniji mogući način odslikalo ispred mene a tu pored Sinagoge jednog sivog dana nekog Novog doba, nekih novih ljudi i nekih novih „arhitektonskih zločina“...

A ko će da odgovara pred zakonom i pred istorijom? Ko?
“…Man has also become an architect of the environment, but he does not command the forces as nature. His method was selective and proven; an intellectual approach in which the actions depend on the understanding…”

Jacob Bronowski
Poslednja izmena: 14 sep 2012 11:35 od Dunavski.
Zahvalnici: solimns, Dukelander, Cookie, Buck, limanac, ranko su ns, Pripadnik, Duja, TurboMaximus, Brane, DannyT, Tosic

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 15 sep 2012 00:08 #931

• NS arhitekt
  • NS arhitekt's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 31
  • Primljenih Zahvalnica: 91
Dunavski svaka čast na članku!
Nažalost izgleda da je otvaranje departmana za arhitekturu i urbanizam 1996. godine bilo kontraproduktivno za ovaj nekada lepi grad. Umesto da grad bude lepši i uređeniji sve više mi liči na Tiranu Envera Hodže. I ovo malo kulturnog nasleđa će pojesti hiperprodukcija arhitekata. :gaah:
Zahvalnici: Dunavski

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 15 sep 2012 08:53 #932

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4226
  • Primljenih Zahvalnica: 3199
Dunavski napisao/la:
Mogu slične stvari da se pronađu i u Austro-Ugarskoj. Slika je iz Beča:

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 15 sep 2012 09:20 #933

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2672
  • Primljenih Zahvalnica: 3081
FUTOG napisao/la:
Dunavski napisao/la:
Mogu slične stvari da se pronađu i u Austro-Ugarskoj. Slika je iz Beča:

Kod njih mogu da se pronađu - kod nas ne moraju da se traže.
Zahvalnici: Buck, Dunavski

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 15 sep 2012 12:51 #934

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4226
  • Primljenih Zahvalnica: 3199
:) Naravno. Nisam hteo da umanjim ovo naše zlo, nego me ovaj slučaj podsetio na ovo iz Beča. Slična pink nijansa. :)

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 15 sep 2012 13:37 #935

• Otis Driftwood
  • Van mreže
  • Investitor
Ex Buducnost miruje

Upravo sam prosao pored zgrade, demontiraju dizalicu. Da li su gotovi svi grubi radovi ili nisu ne znam, znam da je gradiliste mrtvo nedeljama.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 15 sep 2012 17:03 #936

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 4978
  • Primljenih Zahvalnica: 8429
Upravo sam prosao pored zgrade, demontiraju dizalicu. Da li su gotovi svi grubi radovi ili nisu ne znam, znam da je gradiliste mrtvo nedeljama.

Aj' da iznesem svoje mišljenje.
GraditeljNS je firma koja je preuzela ovo gradilište.
Ta firma se bavi prvenstveno putarskim, zemljanim i sličnim radovima.
Gazda Kalaba ima dobar običaj da zimi radnike uposli na stambenim objektima koje GraditeljNS uvek negde gradi.
Moja pretpostavka je da će se kroz jesen posao intenzivirati.
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.
Poslednja izmena: 15 sep 2012 17:04 od Dukelander.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 15 sep 2012 17:30 #937

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 4978
  • Primljenih Zahvalnica: 8429
Ovo kao da stoji iako se vide radnici koji nešto petljaju.

InoBačka napreduje. Zidovi su od prefabrikovanog betona?
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.
Poslednja izmena: 15 sep 2012 17:32 od Dukelander.
Zahvalnici: Cookie, Buck, limanac

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 16 sep 2012 14:54 #938

• djaso
  • djaso's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1151
  • Primljenih Zahvalnica: 2157
Da Inobacka radi zgrade od prefabrikovanog betona tj samo slaze ko lego-kocke :) Mislim da oni i imaju svoj pogon za prefabrikovane materijale...

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 17 sep 2012 10:05 #939

• Dunavski
  • Dunavski's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 76
  • Primljenih Zahvalnica: 470
S obzirom na poslednje postove u kojima se uglavnom komentarišu nadogradnje, rekonstrukcije ali i novi objekti u užem i širem istorijskom centru grada a povodom iznesenih činjenica koje su u mom prethodnom postu govorile o tome kako se radi kod nas, sada bih želeo da donesem neke primere iz inostrane prakse koje su direktno vezane za arhitektonsko urbanističke intervencije u istorijskim jezgrima pojedinih evropskih gradova u nadi da će ovaj primer iz Njegoševe (InoBačka) makar malo da oplemeni centar grada i uklopi se u postojeći milje ali i neki drugi budući projekti u nas imati idejno / formalnu snagu priemra koje donosim.

Primeri koje donosim su kompleksni i višeslojni po svom značenju jer oni deluju zbirno sa okolnim objektima, njih nije moguće posmatrati bez svog konteksta. Dakle oni su u sprezi, relaciji odnosno jednom harmoničnijem arhitektonskom napramapostavljanju iz koga proizilaze i male urbane sekvence koje spojene u širi urbani milje donose lepotu grada.

Prvi primer je iz Graz-a u Austriji arhitektonskog studija „Nieto y Sobejano“ čija ekstenzija robne kuće u istorijskom centru koje je pod UNESCO-vom zaštitom donosi arhitektonski dijalog izmedju starog i novog na harmoničan način. Tema krovova je iskorišćena kao koncept a kako i ne bi pored divnih dvovodnih i četvorovodnih baroknih komšija iz XVII, XVIII i XIX veka. Arhitekte tačno znaju gde su došle i kako da deluju uz puno poštovanje okoline.

Drugi primer je takodje iz Graz-a istog arhitektonskog studija „Nieto y Sobejano“. Projektni zadatak proširenja i rekonstrukcije postojećeg muzejskog kompleksa „Dezeen_Johanneum“ na najbolji način odslikava kako staro i novo na jedan novi, uveren sam Neo-postmoderan, način mogu da se preklapaju i nadopunjuju. Džinovske lanterne oplemenjuju veliki trg koji u stvari predstavlja u donjem delu nove prostorije muzeja. Sve je spojeno u jedan novi arhitektonko – urbani kompleks pa ipak od autentičnosti starog centra nije narušeno ništa. Da li je moguće i da na našem Trifkovićevom trgu osvane ovakvo rešenje preko čijih lanterni bi smo gledali u otkrivene temelje najstarijeg pozorišta Novog Sada?

Treći primer predstavlja jedan od onih velikih arhitektura gde se gubi jasna granica izmedju novog i starog pretapajući se u novom arhitektonskom sklopu. Arhitekta je Jose Rafael Moneo a objekat predstavlja nadogradnju „Kraljevskog arhiva Navare“. Materijali, proporcije, položaj ali i arhitektonsko urbana strategija integracije potpuno brišu vremenske granice na najbolji način predtavljajući savremeni duh novog sklopa čiji koreni su iz srednjeg veka.

Četvrti primer je iz Barselone arhitekte Josep Llinas-a, a odabran je s obzirom da je ovde ipak tema „Stambena novogradnja“. Projekat Stambene zgrade u ulici CARME 55 predstavlja jedan od amblema tog grada kada je u pitanju stambena arhitektura i interoplacija u istorijskom jezgru. Stari, mračni i uski kvart „El Raval“ arhitekta prepoznaje i „upija“ iz njega novi jezik svoje arhitekture donoseći harmoniju na mestu gde je to jako bitno.

Zgrada poseduje kompleksnu i razudjenu formu zgrade na uglu gde arhitekta u prizemlju prepušta protagonizam starom kitnjastom eklektičnom objektu sa desne strane (slike 1 i 3) dok se u susednoj bočnoj ulici poigrava sa uglovima spajajući svoju kompoziciju veoma precizno i bezbolno sa postojećim nizom (slika 2). Ima tu jako mnogo značenjskih tema ove zgrade ali ćemo spomenuti još samo to da su prozori-vrata zamišljeni i interpretirani iz komšiluka ali i celokupne stambene gradnje Mediteranskog tipa iz XIX veka tipičnog za grad Barselonu.

Zaključak:

Često se branimo nemaštinom i sadašnjom teškom situacijom kada govorimo o uporednoj analizi projekata iz inostranstva i naših „pokušaja“. Ipak, i pored svih materijalnih problema društva ubedjen sam da je neznanje (nestručnost), lenjost, pohlepa i neetičnost glavni uzrok propadanja i gubljenja identiteta. Dakle, problemi nisu materijalne već KULTUROLOŠKE prirode razumevanja istorije, društva, savremenog trenutka, tendencija itd.

Jednostavno, u gradu vlada jedan ideološki haos kojem debelo šuruje i naša struka neetički se postavljajući ne samo prema investitorima već i prema samim sobom uvek birajući „lakši put“ jer često za drugi i ne znamo (nestručnost i nedovoljan osećaj za kontekst i savremeni trenutak) a za to su primeri mnogobrojni – od nove bezlične zgrade Rektorata pa preko novog „vrištećeg meteorita“ Gradjevinskog fakulteta sve do potpuno promašene i previše „izmešane“ stambene zgrade biroa M+ u ulici Petra Drapšina gde prisustvujemo neverovatnoj nedoslednosti izmedju rešenja na plakatu i izvedenog stanja... Tako da „Arhitektonska ubistva“ i dalje traju...

A ko će da odgovara pred zakonom i istorijom? Ko?
“…Man has also become an architect of the environment, but he does not command the forces as nature. His method was selective and proven; an intellectual approach in which the actions depend on the understanding…”

Jacob Bronowski
Poslednja izmena: 17 sep 2012 10:51 od Dunavski.
Zahvalnici: Nicisy1, Dukelander, Cookie, Buck, limanac, Pripadnik, TurboMaximus, Brane, Tosic

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 17 sep 2012 14:35 #940

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Danila Kiša

brzo se formira taj kvart, a ova levo se uskoro useljava

Zahvalnici: Dukelander, Cookie, Yokai
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru