Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Gradske vesti

Gradske vesti 30 jan 2024 08:04 #4961

  • vladulns
  • vladulns's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 598
  • Primljenih Zahvalnica: 2776
БЕСПЛАТНО КЛИЗАЊЕ И УЛАЗ НА БАЗЕН ЗА ГРАЂАНЕ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ГРАДА НОВОГ САДА

Јавно предузеће ,,Спортски и пословни центар Војводина“ обавештава јавност да ће у четвртак, 1. фебруара 2024. године, поводом обележавања Дана Града Новог Сада, смене на базену и клизалишту бити бесплатне за грађане.

gradskeinfo.rs/besplatno-klizanje-i-ulaz...vog-sada-30-01-2024/
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: mrnjavi, Blavak, valjan, TicaNs

Gradske vesti 12 mar 2024 00:24 #4962

  • neusatz!
  • neusatz!'s Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1362
  • Primljenih Zahvalnica: 2756
Novi Sad prodaje Agrariju: Propala ideja o novom prostoru za kulturu?

Dragana Prica Kovačević
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Novi Sad
11.03.2024.

Grad Novi Sad odlučio je da proda kompleks (nemačke) Zemljoradničke zadruge "Agrarija" (Agraria) u Ulici Lasla Gala, koja uživa prethodnu zaštitu.

Kako je objavljeno u Službenom listu, Grad je doneo rešenje o nepokretnostima koje se mogu otuđiti iz javne svojine.
To podrazumeva parcelu, gradsko građevinsko zemljište, ukupne površine 2.038 kvadrata, glavnu zgradu "Agrarije" (bivši Elektrolux), kao i nekoliko manjih objekata u dvorištu ovog objekta, odnosno sve sagrađeno na ovoj parceli.

Za realizaciju ovog rešenja biće zadužena Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove.

Ako zgrada pređe u privatnu svojinu, to će staviti tačku na "Inicijativu za Agrariju" koju su 2018. godine pokrenuli pojedinci koji dolaze iz organizacija Društvo Arhitekata Novog Sada, Centar za nove medije kuda.org, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine.

Cilj inicijative je bio da se ustanovi novi model korišćenja ove zaštićene zgrade sa Gradom kao vlasnikom prostora, a kroz konzorcijum koji bi činili Grad i organizacije koje koriste prostor. Grad je trebalo da ustupi prostor kompleksa na korišćenje u oročenom periodu, a konzorcijum bi održavao prostor.

Ideja je bila da ovaj prostor bude posvećen lokalnoj umetničkoj produkciji, u vidu ateljea, specijalizovanih studija i kreativnih radionica. Najveći deo prizemlja trebalo je da zauzima zajednička multifunkcionalna galerija sa depoom za zbirku umetničkih radova.

Predstavnici ove inicijative bili su ti koji su pokrenuli temu zaštite ove zgrade, nakon čega je Zavod za zaštitu spomenika kulture upisao ovaj kompleks na listu objekata koji uživaju prethodnu zaštitu. Problem je, međutim, što prethodna zaštita od rušenja objekat štiti samo tri godine od upisa u evidenciju. Koliko je poznato, konačna odluka o statusu kompleksa još nije doneta, a status zaštićenog kulturnog dobra nije utvrdio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, niti ga je odobrila Vlada Srbije.

Inicijativa je ulagala primedbe i na Plan generalne regulacije za ovu lokaciju kojim je ovde bila predviđena gradnja petospratnice, da bi izmenjeni plan uvažio značaj objekta za kulturu, umetnost i ostale namene opštegradskog centra. U Planu je navedeno da se delovi kompleksa integralno čuvaju i da je za sve intervencije potrebno dobiti uslove i mere tehničke zaštite nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pre nešto više od dve godine su studenti arhitekture iz Novog Sada, Beograda i Temišvara na izložbi predstavili više ideja za revitalizaciju i prenamenu "Agrarije", a i više međunarodnih organizacija podržalo je ideje Inicijative za prenamenu ovog kompleksa u objekat za kulturu.

Upravna zgrada nemačke Zemljoradničke zadruge "Agrarija" sagrađena je 1938. godine. Projektant je bio arhitekta Oskar Pakver. Bio je to izdužen objekat, u osnovi obrnutog latiničnog slova L, koji je po originalnom planu samo delimično zamišljen kao spratni, ali je tokom kasnije obnove iz 1953. godine nadograđen duž gotovo čitavog fronta, kao i iznad dvorišnog kraka, smeštenog uz desnu brazdu. Tom nadogradnjom skraćena je prvobitno duža terasa prvog sprata. Na modernistički tretiranoj bezornamentalnoj fasadi nalazi se dugi niz jednostavnih pravougaonih otvora koji su usađeni u fasadno platno i oslonjeni na ravni venac koji teče duž čitave fasade.

Drugi objekat, podignut u dnu dvorišta, na istoj parceli je dvoetažni magacin sa drvenom međuspratnom konstrukcijom koji je, posle rata, pretvoren u proizvodno-magacinski prostor. Kako je prvobitni bio zamišljen za skladištenje prvenstveno poljoprivrednih proizvoda, ta relativna promena namene nije se u značajnijoj meri odrazila na njenu konstruktivnu strukturu. Za ovaj projekt zaslužan je arhitekta Pavle Cocek.


www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/369669/N...KmXLV299ABLZPeRv7Ovo
Dobrodošlica na SSC forumu:

You have been banned for the following reason:
No reason was specified.

Date the ban will be lifted: Never
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: Duja, Blavak

Gradske vesti 13 mar 2024 08:33 #4963

  • vladulns
  • vladulns's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 598
  • Primljenih Zahvalnica: 2776
Puštene u rad nove kamere u Novom Sadu.

kamere.24sedam.rs/?grad=novi-sad&kamera=...inski-most-most-duga
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: Dukelander, sergio-m, mrnjavi, sandman, Blavak, Gari, valjan, mmirkovic, toxxic, TicaNs
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru