Ja sam se devedesetih godina družio sa nekima od najvećih kolekcionara razglednica, fotografija, knjiga, . . . na temu Novog Sada.
Danas su svi oni pokojni. Luka Tanasijin, Srećko Drk, Slavko Košutić, . . .
Bio sam redovan gost kod njih a kroz moje ruke su prošle hiljade starih razglednica i fotografija Novog Sada. Bukvalno nema šta nisam video i što verovatno više niko neće vifeti na jednoj gomili jer posle njihove smrti ko zna gde je sve to završilo, u koliko sitnih kolekcija je rasparčano.
Danas mi teško pada dok gledam Novi Sad jer kako god da prođem gradom u glavi su mi fotografije koje sam viđao kod njih kako je to nekada izgledalo. I dan danas za određene delove grada se sećam kako je to izgledalo pre 50, 100 godina a sve na osnovu tih fotki i razglednica koje su mi prošle kroz ruke.
Viđao sam razglednice ulica za koje nikada ne bih pretpostavio da je pre 100 godina nekome palo na pamet da te totalno nebitne ulice fotografiše i od njih izradi seriju kolorisanih razglednica.
Nešto razglednica i fotografija sam na osnovu druženja sa njima dobijao na poklon a nešto sam i kupovao od njih. A nešto sam dobijao da kopiram. Odnosio kod fotografa da to profesionalno usnimi, izradi kopije a originale vraćao nazad. Da ne pominjem da sam jedno vreme krstario gradom i sve živo fotkao. Dosta toga što sam tada fotkao, više ne postoji, porušeno je.
Kada sam pre dvadeset godina video kako se grad uništava, to sve sam spakovao u kutije i razočaran odložio na mračno mesto. Ni dan danas, od tada, to nisam otvorio da pogledam, pregledam.
Nešto od vrednijih stvari koje sam kod njih viđao su bile razglednice koje su izdavali novosadski trgovci, privrednici. Skoro svako ko je držao do sebe je fotkao svoju radnju, firmu, proizvodni pogon. Nekada se i sam fotkao u ili ispred radnje a katkad i sa svojim radnicima, osobljem. To je posle štampano u vidu vizit kartice/razglednice a onda slato redovnim mušterijama kao čestitka na Novu godinu, Božić, Uskrs, za slavu, . . . . Delilo se.kao reklama, kao.flajeri danas. Ima jako puno toga. Sve su to radnje, firme koke danas više ne postoje, nacionalizivane posle rata a gazde, radnici davno pomrli i pitanje je koliko njih danas ima naslednike, potomke. Srbi, Jevreji, Mađari, Nemci, . . . .
Jako mali deo toga sam uspeo da kopiram i sada to posedujem kao kopije a originali ko zna gde su završili kasnije.
Luka Tanasijin je na primer posedovao najstariju poznatu fotografiju Novog Sada. Posedovao je nešto što je poznato kao najstarije sačuvano svedočanstvo o gradu načinjeno foto aparatom. Ne znam gde se danas to nalazi. Hoću da verujem da je tu fotografiju zaveštao arhivu, muzeju grada.
Od njega sam dobio na poklon kopiju stare fotografije Jodne banje dok je na mestu današnje banje bila neugledna brvnara, kupatilo sa izvorom.
Da ne davim više.