Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: SEVERNA OBILAZNICA OKO NOVOG SADA

SEVERNA OBILAZNICA OKO NOVOG SADA 12 sep 2023 07:54 #1

 • vladulns
 • vladulns's Avatar
 • Van mreže
 • Arhitekta
 • Poruka: 542
 • Primljenih Zahvalnica: 2466
Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је данас потписивању уговора о преносу новчаних средстава између Покрајинске владе и Јавног предузећа „Путеви Србије” за финансирање израде плана детаљне регулације, идејног решења и пројекта, као и пратећих студија и елабората, за изградњу саобраћајнице (обилазнице) Нови Сад – Ветерник – Футог – Бегеч – Гложан – Челарево – Бачка Паланка

Уговор су потписали покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић и директор ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак.

Мировић је нагласио да је данас потписан уговор за припрему пројектне документације о изградњи велике северне обилазнице око Новог Сада.

„Заједничким новцем ћемо у наредне две године припремити пројектну документацију за изградњу обилазнице, која ће омогућити да у будућности камиони више не иду кроз Нови Сад“, рекао је Мировић.

www.dnevnik.rs/vojvodina/odzvonilo-kamio...ovog-sada-11-09-2023

www.mojnovisad.com/vesti/potpisan-ugovor...og-sada-id56902.html
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: mrnjavi, Blavak, valjan, Cyb3r_Bull3t, TicaNs

SEVERNA OBILAZNICA OKO NOVOG SADA 12 sep 2023 12:19 #2

 • TurboMaximus
 • TurboMaximus's Avatar
 • Van mreže
 • Investitor
 • Poruka: 2630
 • Primljenih Zahvalnica: 2925
Gradnja, znači, za nekih, hmm, deset godina.
Umesto obilaznice predlažem vijadukt preko Temerina, uzduž.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: mrnjavi

SEVERNA OBILAZNICA OKO NOVOG SADA 13 sep 2023 11:34 #3

 • vladulns
 • vladulns's Avatar
 • Van mreže
 • Arhitekta
 • Poruka: 542
 • Primljenih Zahvalnica: 2466
Почетком припрема за изградњу моста преко Дунава између Петроварадина и Каћа, постало је извесно да ће у наредних неколико година, према најавама званичника до 2025, Нови Сад решити транзит на свом источном и јужном ободу и кроз изградњу Фрушкогорског коридора.

На северном рубу градског подручја то је учињено изградњом режијских саобраћајница паралелно с ауто-путем Е-75, а да би транзит потупно заобишао градско подручје преостаје да се изгради обилазница око западних делова Новог Сада. О томе је „Дневник” први писао тачно пре годину дана те на тај начин и најавио изградњу северне обилазнице

Нови мост преко Дунава који се гради у продужетку Булевара Европе, да ли због административне ригидности или планског наслеђа, а можда и због обилазнице око Сремске Каменице која ће излазити на њега, носи у свом службеном називу именицу „обилазница”. Отуд и недоумице јавности да то не може бити западана обилазница око Новог Сада, пошто у данашње време, за разлику од пре више од пола века како је назив настао, Булевар Европе и нови мост полове град практично на пола.

Па где ће и како ће се пружати будућа западна обилазница?

Сада су ствари већ јасније пошто је у понедељак у Покрајинској влади потписан уговор ради израде плана детаљне регулације, идејног решења и пројекта, као и пратећих студија и елабората, за изградњу саобраћајнице (обилазнице) Нови Сад - Ветерник – Футог – Бегеч - Гложан - Челарево – Бачка Паланка. Уговор су потписали, уз присуство министра грађевинарска Горана Весића и председника Покрајинске владе ђигора Мировића, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић и директор ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак. Реч је о пројектима вредним 250 милиона динара од чега је овим уговором Покрајинска влада обезбедила 125 милиона динара.

Траса
Према Просторном плану Новог Сада, кровном планском документу за градско подручје, западна обилазница била би заправо измењена траса дела државног пута 1Б-12 или, народски речено, пута Нови Сад - Бачка Паланка. Тај пут би се одвајао од постојећег нешто пре Бегеча, гледано из правца Бачке Паланке, и затим северним ободом градске општине заобишао Бегеч, Футог, Ветерник, прошао између Сајлова и Руменке, те преко новог моста преко Канала ДТД изашао на претходно поменуте сервисне саобраћајнице дуж ауто-пута Е-75.

Весић је напоменуо да потписани уговори подразумева пројектовање две саобраћајнице - једну између Темерина и Бечеја чиме ће Темерин бити спојен са војвођанским „смајлијем“, саобраћајницом која ће се протезати од Бачког Брега, преко Сомбора, Куле, Врбаса, Србобрана, Бечеја, Новог Бечеја, Кикинде до Српске Црње и другу саобраћајницу, односно обилазницу на траси ауто-пута која треба да повеже Нови Сад и Бачку Паланку, преко Ветерника, Футога, Бегеча, Гложана и Челарева. Дакле, прича о северној обилазници око Новог Сада угледала је светлост дана. У наредних годину и по до две биће припремљена припремљна пројектна доументација, а након изградње камиони више неће ићи кроз Нови Сад, ни кроз Партизанску улицу, Детелинару, Ново насеље ни кроз Улицу кнеза Милоша, већ ће пролазиће атаром Руменке, крај Ветрника, Футога, Гложана, Челарева и стизати до кружног тока до Бачке Паланке. То ће значити много за Нови Сад, Бачки Петровац, Бачку Паланку, Бач и бројна села која ће имати приступ брзој саобраћајници

У самом Просторном плану из 2012. године наглашава се да је траса будућег пута уцртана у плановима приградских насеља, али да је она подложна изменама, пошто су делови трасе „нападнути” дивљом градњом. Да би се траса прецизно тврдила, у Просторном плану се наводи да су потребне одређене студије и анализе, као и Генерални пројекат са претходном студијом оправданости.

У светлу нових помака на припремама за изградњу моста на Дунаву између Бачке Паланке и Нештина и тиме стварањем нове везе север-југ на крајњем западу Војводине и то свега педесетак километара од Новог Сада, може се очекивати да ће проток робе и људи условити и брже решавање питања западне обилазнице и већ сад прилично оптерећеног правца.

Док се не изгради западна обилазница теретњаци из правца запада користиће и даље градске булеваре и улице на Новом насељу и Детелинари као транзитни правац, а да не спомињемо Бегеч, Футог и Ветерник. Међутим, након решавања јужне и источне обилазнице, изградње мостова, тешко да би Новом Саду преостала важнија инвестиција у градску саобраћајну инфраструктуру, те би на листи приоритета овај правац доспео на прво место.

www.dnevnik.rs/vojvodina/od-veternika-pr...predstavla-resene-za
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: mrnjavi, Direktor, Blavak, Djordje Cvarkov, valjan, mileinc, TicaNs

SEVERNA OBILAZNICA OKO NOVOG SADA 13 sep 2023 20:09 #4

 • Dukelander
 • Dukelander's Avatar
 • Van mreže
 • Administrator
 • Poruka: 4784
 • Primljenih Zahvalnica: 7540
Да напишем реч-две.
Тај пут, тј. скицу места тог пута сам видео пре чини ми се 20 година у просторном плану општине Бачки Петровац.
Разлика у односу на ово што најављују је у томе што је пут ишао северно од насеља Гложан и Челарево и самим тим су и она престајала да буду транзитна.линк на пуну величину
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: mrnjavi, Blavak, valjan, TicaNs

SEVERNA OBILAZNICA OKO NOVOG SADA 13 sep 2023 20:12 #5

 • milanns
 • milanns's Avatar
 • Van mreže
 • Zidar
 • Poruka: 91
 • Primljenih Zahvalnica: 320
Zna li se trasa preciznije? Ova na vesti je samo ilustracija.
Poslednja izmena: 13 sep 2023 20:13 od milanns. Razlog: Greska u linku
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

SEVERNA OBILAZNICA OKO NOVOG SADA 21 sep 2023 12:18 #6

 • Ljube
 • Ljube's Avatar
 • Van mreže
 • Majstor
 • Poruka: 248
 • Primljenih Zahvalnica: 752
O tom putu se priča koliko ja znam za sebe. Pre nego što je rađena obilaznica oko Bačke Palanke, urađena je i eksproprijacija zemljišta za buduću trasu do Novog Sada. Urađena je eksproprijacija do "Čibske šume". Na ovim poslednjim vestima spominje se da će novi put ići od Begeča. Inače, veliki problem za saobraćaj je u Futogu. Gust je saobraćaj a ima mnogo traktora koji dodatno usporavaju saobraćaj kroz mesto.

Evo i po satelitskom snimku se može videti zamišljena deonica od Bačke Palanke do Čibske (Čelarevske) šume
prnt.sc/-8seFWstdGn6
Poslednja izmena: 21 sep 2023 12:23 od Ljube. Razlog: greska u kucanju
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: valjan, Cyb3r_Bull3t, TicaNs
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru