izvor: www.o21.rs

centralni_precistacIako mogućnost izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda gradonačelnik Igor Pavličić pominje još od dolaska na tu funkciju, dalje od crtanja prečistača na papirima neće se odmaći do isteka mandata aktuelnog prvog čoveka grada. Novi Sad će bar još neko vreme ostati jedan od zagađivača Dunava, a sva kanalizacija će se i dalje ulivati u reku, pored koje se nalaze izvorišta pijaće vode.

U kabinetu gradonačelnika nastavljaju s praksom selektivnog odgovaranja na pitanja Radija 021, tako da nije poznato u kojoj su fazi pripreme za izgradnju centralnog prečistača. Ranije su nam predstavnici gradskih vlasti potvrdili da je idejni projekat završen, da treba da usledi izrada glavnog, ali i da je potrebno izabrati strateškog partnera, koji bi u izgradnju uložio desetine miliona evra. 

Takva javno-privatna partnerstva, kao model za realizaciju nedostajućih investicija, ranije je pominjao i gradonačelnik Igor Pavličić, ali ona do danas nisu zaživela u značajnijoj meri. "Vi znate da bismo rešili problem vodosnabdevanja, da bismo napravili prečistač otpadnih voda, nama treba blizu 100 miliona evra. To je ogroman novac za ovaj grad, mi nemamo para za sve i zbog toga razmišljamo i razgovaramo na tu temu da uđemo s nekom svetskom kompanijom u partnerstvo", izjavio je gradonačelnik.

Dodajmo da svega trećina stanovništva u Vojvodini ima kanalizaciju, a da se samo šest odsto kanalizacionih voda prečišćava u skladu sa evropskim standardima. Plan je da se centralno postrojenje za prečišćavanje otpadne vode u Novom Sadu nalazi u industrijskoj zoni, između autoputa i starog kaćkog puta. (D.S.)

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru