izvor: http://www.24sata.rs/

 

alt

Lokalna samouprava, preko JP “Poslovni prostor”, nastaviće sa projektom pomoći građanima pri obnovi fasade, a novi konkurs je upravo raspisan. Planirano je da se posao obnove fasada finansira tako da stanari plate najmanje 30 odsto troškova, dok će ostatak platiti grad, a u budžetu je za tu namenu obezbeđeno 15 miliona dinara.

Konkurs za prijavu za popravku fasada je otvoren do 18. septembra, a više informacija o konkursu građani mogu dobiti u “Poslovnom prostoru” ili na adresi www.nsprostor.co.rs. {jcomments on}

 

Ovo je druga godina da Novi Sad pomaže građanima u obnovi fasada, pri čemu je osnovni uslov konkursa da Skupština stanara učestvuje u finansiranju radova sa minimum 30 odsto. Takođe, na konkurs mogu da se prijave samo zgrade (kojih ima oko 800) u kojima “Poslovni prostor” ima neki lokal, jer zakon dozvoljava gradu da ulaže samo u objekte gde ima vlasništvo. Međutim, iako i među ovih 800 zgrada ima više desetina zgrada sa oštećenjima na fasadi, ne postoje prioriteti.


- Ne očekujemo da će se prijaviti svi, a ukoliko bude veliki broj prijava u skladu sa konkursnom dokumentacijom i sistemom bodovanja odabraće se one zgrade kojima je hitnije potrebno rešavanje problema, odnosno, kada se radi o značajnom objektu za širu urbanu celinu - navodi predsednik Društva arhitekata Novog Sada i zamenik direktora “Poslovnog prostora” Srđan Crkvenjakov, dodajući da nije upoznat da je pravljen neki popis objekata kojima je potrebna hitna popravka fasade.

U Građevinskoj inspkeciji kažu da imaju spisak objekata koji su napušteni, ali da nemaju spisak zgrada kojima je potrebna popravka fasada. Ipak, kako objašnjvaju inspektori, dosta često pišu naloge skupštinama stanara širom grada u kojima im se nalaže otklanjanje nedostataka na zgradama. Ovi nalozi se pišu, jer postoji opasnost od obrušavanja fasade ili drugih delova zgrade na trotoar. Mnoge zgrade nemaju dovoljno novca za te radove, tako da je rešenje za pronalaženje novca u upravo raspisanom konkursu JP “Poslovni prostor”.

 

Sa sredstvima koja su izdvojena prošle godine, do sada je popravljeno šest od sedam zgrada koje su se prijavile na konkurs. Radovi na Adamovičevoj palati i danas traju jer se radi o velikom objektu, koji je pri tome imao i najveća oštećenja. Popravljene su zgrade u Temerinskoj ulici broj 8, Pozorišnom trgu 4, Njegoševoj 16, u Nikole Pašića 26, Maksima Gorkog 38 i Vojvode Putnika 1.

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru