izvor: www.dnevnik.rs 


Место где долази до загађења

Izvorište „Štrand” biće vraćeno u funkciju pošto će gradsko preduzeće „Vodovod i kanalizacija” ove godine započeti izgradnju limanskog kanalizacionog kolektora.

{adsense}

Za ovo je, kako kažu u „Vodovodu” potrebno puno novca i vremena, a za početak, firma je izdvojila 50 miliona dinara. Za sada nisu mogli da preciziraju koliko je zaista novca potrebno da se sve dovede u red, jer je na Limanima1 i 2, kanalizaciona mreža, građena 50-tih godina prošlog veka, veoma dotrajala. Takođe, da bi se rešio problem s mešanjem fekalnih voda, potrebna je potpuna separacija kanalizacije na Limanu 1 i 2, što znači da bi trebalo odvojiti fekalnu i atmosfersku kanalizaciju. 
- Kada se završi projektna dokumentacija i kada dobijemo građevinsku i druge dozvole, počećemo izgradnju, koja će krenuti najverovatnije u oktobru. Reč je o radovima na jednom kraku u dužini od 100 metara. Suština cele priče je što je izvorište „Štrand„ zatvoreno još 2008. godine zbog mikrobiološkog zagađenja. Od tada do danas istraživali smo zato dolazi do zagađenja, a u ovom istraživanju učestvovali su i ronioci - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor tog preduzeća Branko Bjelajac. 
Ronioci su pregledali kanalizacionu trasu od „Karintonke” do izvorišta Štrand i došli do zaključka da postoji oštećenje sekundarnih mreža, gde dolazi do promene profila. Nakon ispiranja kanalizacije otkriveno je da su se na jednom delu mreže na Limanu 1, pojavile otpadne vode koje kreću ka Dunavu i koje mogu u izvorištu „Štrand„ da izazovu veliko fekalno zagađenje. 
- Kanalizacija je zastarela i zbog toga je na jednom mestu bio veliki ispust fekalnih voda (kao u septičkoj jami). Čim je problem lociran osmislili smo kako da ga rešimo. A jedini način je rekonstrukcija kolektorske i sekundarne mreže - istakao je Bjelajac i dodao da se već tri godine Novosađani snabdevaju vodom s dva izvorišta, te da uprkos tome nije bilo nestašice vode.
Lj. Natošević


O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru