izvor: http://www.021.rs

 

Kompanija "Azerbejdžan investment kompani" razmatra kupovinu Luke Novi Sad, nezvanično saznaje Radio 021. Delegacija predvođena najbližim saradnicima azerbejdžanskog ministra ekonomije Šahina Mustafejeva i predstavnicima ambasade ove zemlje u petak je u tajnosti posetila novosadsku Luku, nakon čega su se uputili u Luku Apatin, gde su takođe zainteresovani za ulaganje.{jcomments on}

Kako za Radio 021 kaže jedan od funkcionera azerbejdžanske vlade koji je želeo da ostane anoniman, novosadska Luka se nalazi na vrlo dobrom starteškom položaju, zbog čega je uveren u isplativost investicije ukoliko ista bude odobrena. Prema njegovim rečima, ništa još nije zvanično i svrha posete azerbejdžanske državne kompanije je kreiranje pozitivne atmosfere za buduća ulaganja. Visoki funkcioneri Ministarstva ekonomije ove zemlje su nezvanično predložili da učestvuju i u izgradnji luke Šabac na Savi, kao i da sarađuju u izgradnji intermodalnog terminala koji je planiran Prostornim planom do 2020. godine. Kako saznajemo, ukoliko do dogovora ne dođe, Azerbejdžanci će se okrenuti ka kupovini zemljišta od 200 hektara na dunavskoj obali, gde će sami graditi luku.

 

Mrkonjić zaustavio Dinkićevu privatizaciju i gura svoju

Odgovor na pitanja vezana za privatizaciju Luke Novi Sad još uvek nismo uspeli da dobijemo od republičkog ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, ali, kako saznajemo, on je u utorak u svom kabinetu primio azerbejdžansku delegaciju predvođenu ambasadorom Eldarom Hasanovom, gde je načelni dogovor o kupovini vojvođanske luke postignut.

Podsećamo, novosadska luka je resorno pripadala Ministarstvu ekonomije, da bi u martu odlučeno da prelazi u nadležnost Mrkonjićevog kabineta. Tada je stopirano otvaranje "ćerke firme" na koju bi bila prebačena sredstva za rad ovog preduzeća, a u Ministarstvu za infrastrukturu su zaustavili privatizaciju, koju je bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić već dogovorio sa francuskom kompanijom CFNR.


Spomenik kompozitoru bio samo uvod

Pored Francuza, za kupovinu Luke bile su zainteresovane i mnoge druge firme, s obzirom da se u Luci Novi Sad godišnje pretovari oko 600.000 tona raznih proizvoda - što je čini najuspešnijom lukom u Srbiji. Predstavnici Azerbejdžana u društvu predsednika Srbije Borisa Tadića početkom prošlog meseca su otvorili spomenik azerbejdžanskom kompozitoru Uzeiru Hadžibejliju na Beogradskom keju, a već tada se pretpostavljalo da je otvaranje biste uvod u buduću ekonomsku saradnju dve zemlje. U početku se mislilo da će Srbija dobiti jeftiniju naftu od prebogatog Azerbejdžana, ali izgleda da su ambicije kavkaskih diplomata malo ozbiljnije. U proteklih godinu dana, otkada je otvorena ambasada Azerbejdžana u Srbiji, značajno je povećana robna razmena između dve zemlje i sa 1,5 miliona evra porasla na čak 184 miliona evra.

 

autor: Miodrag Sovilj


O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru