izvor: http://www.021.rs/

Na Trgu republike, gde bi trebalo da se do 25. novembra podigne spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću, krajem prošle nedelje postavljena je ograda, a danas su počeli i radovi.
U Gradskoj upravi za investicije i građevinsko zemljište (UGZI) su za 021.rs naveli da su u toku pripremni radovi na postavljanju spomenika.
U dopisu iz Gradske kuće nije bilo drugih informacija, a uvidom na sajt UGZI može se videti da tender za radove na postavljanju postamenta i parternom uređenju još nije završen. Prema dostupnim informacijama, tender je raspisan 28. septembra, a rok za dostavljanje ponuda za radove vredne pet miliona dinara je 10. oktobar.

Radovi, kako se vidi iz tenderske dokumentacije, trebalo bi da obuhvate gradnju postamenta od oko pet i po metara na kojem će biti spomenik visok oko četiri metra. On će se nalaziti na mestu sadašnje betonske površine sa zelenilom.

Sam postament će biti od svetlo sivog granita i na njemu će sa tri strane stajati poseban tekst na ćirilici - "Kralj Petar I Karađorđević 1844 - 1921", "Ruma, 24. novembar 1918 i Novi Sad, 25. novembar 1918", odnosno "Sloboda otvara narodu oči, da upozna svoje mane, pa da ih leči. Sloboda mu daje prilike, da pozna svoje vrline, te da ih razvija i ulaže u delatnost kojom čeliči svoju snagu, unapređuje svoje umno i fizičko blagostanje, da sobom i u saradnji sa ostalim narodima, primiče celo čovečanstvo cilju koji mu je bogom namenjen". Sa jedne strane spomenika predviđen je grb Kraljevine Srbije.

Podsetimo i da se spomenik Kralju Petru lije već nekoliko meseci u firmi "Primus-BMJ" u Beogradu po ceni od 12 miliona dinara, a da je njega izradio vajar Zoran Ivanović, takođe po ceni od 12 miliona dinara.

 

Ovaj spomenik se postavlja na stogodišnjicu prisajedinjenja Srema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji nakon I svetskog rata. Odluku da se postavi spomenik srpskom monarhu donela je Skupština grada na predlog Saveta za kulturu, pozivajući se na inicijativu iz vremena Kraljevine Jugoslavije koja nikada nije realizovana.

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru