НОВИ САД: Обнова фасада у Подграђу Петроварадинске тврђаве, посао који се слободно може назати подухватом века, почела је, сазнаје Дневник у Заводу за заштиту споменика културе Новог Сада, а скеле су већ постављене на првим зградама на листи за обнову.

По речима директора Завода мр Синише Јокића, у овој години планирана је обнова фасада 21 објекта у Подграђу, за што је обезбеђено 100 милиона динара. Санација ће се одвијати фазно, а најпре ће мајстори уређивати фасаде у Београдској 2, 4 и 8, Лисинског 2 и на Тргу владике Николаја 1 и 3.

Како каже Јокић, услове за спровођење мера техничке заштите за обнову фасада утврдио је Републички завод за заштиту споменика културе, а техничку документацију је припремио новосадски  Завод за заштиту споменика културе који ће и надзирати радове. На првих шест објеката радове ће изводити „Орнамент инвестинжењеринг“ и „Никовић компани“ из Београда. Рок за завршетак је 50 календарских дана.

- Овим радовима биће обухваћена комплетна обнова оштећених и деградираних елемената уличних фасада, рестаурација и конзервација вучене и орнаменталне малтерске пластике, детаља од гипса, теракоте, рестаурација фасадне столарије и вајарских дела – фигура светаца у нишама прочеља – каже Јокић. – Предвиђена је и демонтажа и постављање  нових олука, као и поновно опшивање елемената на фасади. Предвиђен је и претрес дела крова у зони уличне фасаде. Стара оригинална столарија биће рестаурирана-конзервирана и офарбана, уз замену делова који су  потпуно оштећени.

Јокић наглашава да ће у оквиру обнове столарије бити обухваћене само фасадне стране прозора са спољашњим крилима. Конзолне светиљке јавне расвете од кованог гвожђа ће такође бити рестауриране и конзервиране.

У другој фази, чији почетак је планиран у јулу, биће обновљене фасаде зграда у Београдској 1,3,5,7 и 9. За август је планирано да се почне са санацијом фасада у Лисинског 1, Штросмајеровој 1 и 3, у Улици проте Михалyића 14 и Београдској 23 и 25. Преосталих пет фасада у Београдској 11, 13, 15, 17 и 19 требало би да дођу на ред у септембру.

Током ових радова обуставе саобраћаја у Подграђу неће бити.

www.dnevnik.rs

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru