Gradska vlast danas nije prihvatila ni primedbe ni predloge građana u vezi sa planom da se sruši deo Kineske četvrti, a koji je bio na javnom uvidu u decembru prošle godine.

Naime, na današnjoj sednici Komisije za planove, u prepunoj Plavoj sali Skupštine grada, prilikom razmatranja pristiglih pritužbi građana i udruženja, videlo se da je sastavljač plana, preduzeće "Urbanizam", odbilo 99 odsto zahteva građana.

Iako nije potvrđeno da je i sama Komisija odbila sve primedbe, jer su imali tajnu sednicu i rezultati glasanja će biti poznati tek kada predlog urbanističkog plana dođe pred odbornike Skupštine grada, što će biti ovog ili narednog meseca, izvesno je da Kineska četvrt zasigurno menja sadašnji izgled i sledi ulazak privatnih investitora u nju.

Podsetimo da se u planu koji je predložen predviđa da se "Češki magacin" u potpunosti sačuva, da se ostali objekti očuvaju koliko je to moguće, a ako ne, onda "potpuno rekonstruišu", što laički znači sruše i sagrade nove zgrade koje liče na prethodne.

Takođe, predloženim planom je predviđeno i rušenje niza manjih i većih objekata koji su najbliži Mostu slobode i koje će zameniti objekat koji će imati visoki parter, galeriju, sprat i potkrovlje, odnosno zgrada ili više njih koje će imati četiri sprata.

Sva ova rušenja su omogućena, jer je prošle godine istekla zaštita prostora kao kulturno-istorijske celine. Baš ova mogućnost rušenja i potpuna promena izgleda Kineske četvrti je navela desetine građana da prilože prigovore, da li pojedinačno ili grupno.

Među prigovorima koji su odbijeni, a koji je bio zajednički skoro za sve i na čemu je insistiralo Društvo arhitekata Novog Sada, je da se održi javni arhitektonski konkurs kojim bi se uredio ovaj prostor. Novosadske arhitekte su istakle da je plan za Kinesku četvrt tako napisan da nema nijedne garancije da će se sprečiti loša praksa u gradnji, jer svuda u planu postoji opcija "ili".

Kako su naveli predstavnici Društva arhitekata, investitor će lako moći da proglasi da je neki objekat nemoguć za obnovu i tada će ga "potpuno rekonstruisati", odnosno porušiti i sagraditi šta želi, jer u planu stoji da u tom slučaju treba napraviti objekat u skladu sa "industrijskim nasleđem prve polovine XX veka". Kako su objasnili, ovaj termin može da bude i sve i ništa.

Predstavnici Društva su naveli i da nije dobro definisano šta će gde biti od sadržaja, uz napomenu da na sve veliku sumnju baca i podatak da se očekuje da privatni investitori ulože 9,5 miliona evra, a Grad 1,5 miliona evra u uređenje. Naime, investitor će zbog znatno više novca koji ulaže verovatno imati prvenstvo odlučivanja.Arhitekte su dodale i da je sporno to što ne postoji Kancelarija za održivi razvoj, a koja bi trebalo da brine o čitavoj priči oko Kineske četvrti. Naime, ta Kancelarija bi trebalo da je već osnovana, i na nju se pozivaju autori plana za Kinesku četvrt.

Građani su kao i novosadske arhitekte imali slične primedbe, uz mnogobrojne ocene da ih brine ko ima interes da tu zida nove objekte. Predloženo je i da Komisija za planove odbije plan i vrati ga na ponovnu izradu uz javni arhitektonski konkurs.

Predstavnik "Urbanizma" Darko Polić je jedini donekle branio stavove Grada, jer su ostali članovi Komisije ćutali, dok se predsednik Komisije Zoran Bakmaz samo trudio da ubrza govornike.

Polić je više puta naveo da nema govora o tome da će u Kineskoj četvrti biti bilo kakve stanogradnje i da to neće biti dozvoljeno, a da se sa ovoliko opcija kada je u pitanju sadržaj i rekonstrukcija, otvara mogućnost da Grad nađe zainteresovane investitore za javno-privatno partnerstvo kako bi prostor postao Kulturni distrikt.

Tamara Zelenović iz Fondacije EP2021 je takođe pokušala da objasni prisutnima da je dobro da podrže plan, ali s obzirom da je bila zasuta pitanjima na koja nije imala odgovor, ubrzo je odustala.

www.021.rs

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru