izvor: www.021.rs/

Zgrada Rektorata Univerziteta u Novom Sadu u ulici Zorana Đinđića otvorena je danas, nakon 17 godina čekanja. Prema rečima rektora Miroslava Veskovića, zgrada simbolizuje zajednički projekat pokrajinske administracije, republičke administracije i fondova Evropske unije.

"Preko pedeset godina je bilo potrebno za ovaj naš krov nad glavom. Od osnivanja Univerziteta do danas 16 rektorskih timova vredno je radilo i sanjalo o ovom danu. Rezultat rada svih njih je ovaj prostor koji sa ponosom otvaramo", rekao je Vesković.

Prema njegovim rečima, ovim projektom Novi Sad je dobio jedan novi, reprezentativni prostor koji će postati važan centar nauke i umetnosti, a prvi koji će koristiti zgradu Rektorata biće studentski parlament.
Vesković kaže da ima simbolike u činjenici da se u vreme velike ekonomske krize otvara centralna zgrada Univerziteta, jer nema napretka bez ulaganja u nauku i obrazovane ljude.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da je ovo istorijski trenutak za nauku, a da nauka nije trošak, već ulaganje u znanje, a samim tim i u budućnost.

{adsense}

"Ovo je zrada Rektorata, ali ona je i mnogo više od toga. Zgrada u kojoj će se nalaziti centralna biblioteka Univerziteta, centralni računarski sistem, Agencija za ravnomerni regionalni razvoj Vojvodine. Ovo je zdanje iz kojeg će se upravljati međunarodnim projektima u oblati nauke i prosvete", rekao je Pajtić i zvanično otvorio Rektorat. Otvaranju je prisustvovao i novi ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Radovi su počeli još 1995. godine, ali je nedovršeni objekat 15 godina bio napušten i dobar deo tog vremena predstavljao ruglo grada. Radovi su nastavljeni u aprilu 2011. godine.

Zgrada ima 4.300 kvadrata, obuhvata suteren, prizemlje, tri sprata, kao i garaže i dvonamensko sklonište. U njoj se nalaze amfiteatar, višefunkcionalna sala, univerzitetski klub, centralna biblioteka, Centar za informacione tehnologije, prostorije za rad univerzitetskih službi i kabineti rektorata.

Jedan sprat koristiće Vlada Vojvodine za rad različitih agencija, službi i servisa od zajedničkog interesa za razvoj nauke, obrazovanja i međunarodne saradnje u ovim oblastima.

 

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru