izvor: http://www.dnevnik.rs/novi-sad/zgrade-dobijaju-energetske-pasose

 

alt

У нашој земљи од данас почињу да се примењују такозвани енергетски пасоши за зграде, што би требало да омогући уштеду енергије и очување животне средине. Без тих пасоша, неће бити могуће издавање употребне дозволе и укњижавање, а свакако ће имати и утицај на формирање цене станова.

 

Овај документ садржаће опште податке о згради, потребној енергији, климатске податке, термотехничке, као и препоруке за побољшање енергетских својстава објекта.

 

У зависности од збира енергије потребне за хлађење, грејање, осветљење, одржавање стамбених објеката у току године, пасоши ће бити подељени на енергетске разреде, од „А” за зграде које троше најмање енергије до „Г” разреда за оне чија је уштеда најмања. Ипак, како сазнајемо из Јавно комунаног предузећа „Стан„, правиће се разлика између новоизграђених објеката и оних старих.

 {adsense}

- Од 1. октобра новоизграђени објекти неће добити употребну дозволу уколико не поседују пасош. У њему ће свака зграда имати податке о томе колико троши енергије, колико штеди, какав је топлотни омотач зграде, какв су грејни уређаји, прозори, врата, локација и друго. Без пасоша неће моћи да се добије дозвола за санацију, адаптацију и реконструкцију објекта - навела је руководилац сектора за припреме, развоја и контроле у ЈКП „Стан” Данијела Јанков, додајући да најнижи разред под који ће нове зграде морати да потпадну јесте „Ц”.

 

Што се тиче старих зграда, неопходно је да оне буду подигнуте на макар један разред више. За све објекте који буду имали пасош то неће бити само доказ о потрошњи енергије него ће показати и шта би требало урадити и колико уложити да би се унапредила енергетска ефикасност објекта. Ипак, предвиђено је да пасоше могу издавати само компаније које имају лиценциране инжењере за енергетску ефикасност зграда.

 

- Наше предузеће има осам лиценцираних инжењера спремних да израђују елаборате и процене енергетске ефикасности, али и да надзиру санације. Пошто су оваква улагања велика, „Стан” је припремио разне врсте кредитирања за грађане и кориснике наших услуга. Уједно, наша фирма ради и снимање изолације зграда термо-камерама – каже Јанков.

 

Постоји пројекат кредитирања у сарадњи са „Информатиком” и „пословном банком”. Кредити ће се одобравати на период од пет година уз одређену камату, седам до осам одсто на годишњем нивоу, а услов да скупштине станара конкуришу за овај пројекат је да имају наплативост рачуна обједињене наплате преко 80 одсто. Друга врста кредитирања је резервисана за кориснике услуга ове фирме где ће отплата бити на 24 рате.

 

Како сазнајемо, у последње време, поводом овог питања, пристиже доста захтева у „Стан”, а тренутно се реализује један, у Улици Алексе Шантића 12, док је једна зграда у Балзаковој улици у поступку уговарања. Ипак, Данијела Јанков је упозорила да се многи јављају за санацију фасада, али је неопходно обратити пажњу и на столарију.

 

- Уколико се одради квалитетна фасада, па неко реши да промени прозоре, може да се створи проблем, јер то често раде нестручна лица. То у највећем броју узрокује нарушавање склопа фасаде и посао се дуплира, а трошкови расту - предочила је она.

 

Енергетски пасоши би требало да рационализују потрошњу енергије, али ће поскупети изградњу станова око пет посто. Корист ће, међутим бити већа и улагања ће се исплатити у року од пет до десет година. Предвиђено је да овај документ буде потребан приликом трансакције изнајмљивања или продаје непокретности. Овим правилницима је дефинисано да је елаборат енергетске ефикасности саставни део техничке документације која се прилаже за издавање грађевинске дозволе или решења којим се одобравају радови.

 

А. Јеринић

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru