izvor: http://www.dnevnik.rs/

 

alt

Железнице Србије требало би да, у наредне две до три године, преселе све заостале објекте и сервисе са старе на нову Ранжирну станицу. Када Железница не буде имала више никакве везе са објектима на старој Ранжирној станици на Булевару Европе, њима ће се бавити Град и Завод за заштиту споменика културе, а потом ће им се одредити и намена.

{jcomments on}

 

- На нову Ранжирну станицу треба да се премести одређени број објеката, како стоји у железничкој терминологији - групе за намирење. То су објекти за поправку локомотива и вагона, односно сервиси који су још у функцији на старој Ранжирној станици. Ту се налазе водоторањ и ложионица, који су већ под заштитом Завода за заштиту споменика културе - објашњава помоћница директора за грађевинско земљиште у Заводу за изградњу града Татјана Гашовић.

 

Како каже, 2008. године поново су утврђене обавезе Протокола који су раније потписали представници ЗИГ - а и Железница Србије. У том документу се, између осталог, предвиђа пресељење старе теретне станице и ложионице са простора поред Булевара Европе на нову трајну локацију и предаја тог земљишта Граду, чија површина је преко 30 хектара.

 

- Крајем 2009. године потписан је уговор између ЗИГ-а и Саобраћајног института ЦИП  из Београда о изради идејног пројекта и студије  оправданости друге етапе изградње Новосадског железничког чвора. У оквиру израде идејног пројекта водило се рачуна о објектима старе Ранжирне станице, технолошким захтевима, постојећој и будућој  комуналној инфраструктури. Са друге стране, најновијим урабнистички планом који је недавно усвојила Скупштина града, прописано је да ће стара Ранжирна станица и објекти који се налазе уз њу, бити намењени културним садржајима - додаје Гашовић.

 

Иначе, стара Ранжирна станица често се помиње у контексту места окупљања и културног центра. Ложионица са окретницом и систем канала, односно шина, изграђена је 1911. године и чува се као споменички комплекс, а као могући будући садржаји наводе се музеји, мултимедијални центар, центар уметности са атељеима и радионицама, изложбеним и сценским простором.

 

И у Заводу за заштиту споменика културе наглашавају да је овај објекат од изузетне вредности као споменик културе. Донка Станчић из Завода слаже са тим да намена буде у сврхе културе.


- Овај комплекс је фантастичан и у поступку је стављања под заштиту Завода. Ту су Ранжирна станица, водоторањ и управна зграда. Процедура је дугачка, али до сада смо се изборили да ови објекти не буду срушени док се градио Булевар Европе - каже Донка Станчић.

 

Ј. Здјеларевић

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru