izvor: www.dnevnik.rs

СПЦ Директор СПЦ „Војводина” Борис Барјактаровић каже за “Дневник” да је највећи проблем предузећа потрошња енергије, па је због тога у плану да се на крову Спенса постави мала соларна електрана.

 

Додаје да је кров Спенса од 43.000 метра квадратна највећи у Србији, па ће пробати да ту чињеницу окрену у своју корист.
- Разговори са потенцијалним партнерима и инвеститорима су у току и за сада још увек није познат будући модел сарадње. То ће се знати кад се постигне договор. Спенс годишње за енергенте издваја око 1,5 милиона евра. Постављањем соларне електране у значајној мери ћемо смањити трошкове. Брзина реализације пројекта највише ће зависити од прикупљања дозвола и документације, док за само пројектовање и изградњу не треба више од два месеца - рекао је Барјактаровић.

Како објашњава Барјактаровић следећи корак ка смањењу трошкова је геотермална енергија. Наиме, како тврди Барјактаровић испод Спенса се налази геотермални извор великог капацитета.- Прича каже да је пре коју деценију Хидросонда из погона НИС Нафтагаса урадила пробно бушење испод Спенса. Тражећи нафту открили су геотермални извор. Покушаћемо да испитамо тај податак, како би у будућности и ову енергију користили.
Поред ова два начина и постављања сунчаних колектора за топлу воду, које је већ договорено, Спенс би трошкове за енергенте смањио на подношљив ниво, чиме би пословање предузећа могло да се доведе у одрживе оквире. Чинимо све што је могуће да пређемо на алтернативне и обновљиве изворе енергије - закључио је Барјактаровић.

Подсећамо да ће следеће године до почетка сезоне купања бити постављени соларни колектори за топлу воду, уз помоћ којих ће се грејати вода у отвореном базену. Више од 30 милиона динара за инвестицију обезбедио је Фонд за заштиту животне средине Републике Србије. Барјактаровић сматра да ће овим пројектом енергетски трошкови бити смањени за 20 до 30 милиона динара.

Д. Игњић

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru