izvor: http://www.blic.rs/, foto: http://en.wikipedia.org/

 

altUprava Matice srpske dostavila je državnim organima spisak nepokretnosti koje joj pripadaju po Zakonu o denacionalizaciji. Matica koja je u nekadašnjoj Ugarskoj bila najbogatija kulturna ustanova potražuje nekoliko dvoraca, 80 stanova, kuće, ergele i oko 1.000 jutara zemlje.

{jcomments on}

 

Prof. dr Dušan Nikolić, sekretar ove ustanove, kaže da je posebna pažnja posvećena zadužbini bečejskog veleposednika Bogdana Dunđerskog, koji je ostavio kuću u centru Bečeja, 342 jutra poljoprivrednog zemljišta, veliki dvorac “Fantast”, mali dvorac sa kapelaom, salaše i pomoćne objekte i štale u kojima je i danas ergela.


- Formirana je posebna radna grupa za restituciju koja će pripremiti kompletnu dokumentaciju za povraćaj imovine i predložiti način na koji će se upravljati zadužbinskom imovinom - kaže dr Nikolić.

 

Osim poklona veleposednika Dunđerskog, u Matici očekuju vraćanje šest kuća i objekti u novosadskom Sajlovu u kojima je danas Veterinsrski institut i 353 jutra zemlje na periferiji grada u Mrtvaljošu, poklon Marije Trandafil. Na spisku je i zadužbina Miloša Dimitrijevića i njegove supruge Marije Gavanski, a reč je o stambenoj zgradi u novosadskom gradskom jezgru u Grčkoškolskoj ulici.


- U protekla dva veka Matica je bila vlasnik manje od 100 zadužbinskih imanja, fondova. Bila je najbogatija zadužbinska ustanova u Ugarskoj zahvaljujući dobročinstvima Save Popovića Tekelije, Jovana Naka, Marije Trandafil i njenog supruga Jovana. Njihov primer su sledile stotine drugih dobrotvora, među kojima su bili knez Miloš Obrenović i njegov brat Jevrem, baron Jovan Nikolić od Rudne, znameniti naučnik Mihailo Pupin - objašnjava dr Nikolić.


Po zakonu o restituciji, Matica, između ostalog, u Novom Sadu potražuje tri kuće Dušana Bugarskog, višespratnu zgradu sa vrtom i zemljište Jovana Trandafila. Imovinu na 317 katastarskih jutara, na Ratnom ostrvu kao zadužbinu, ovoj ustanovi su ostavili Vasa Đurđev, Nenad Vujin i Rakila Knežević.


U Sremskim Karlovcima Matici pripada kuća sa dvorištem koju je ostavio Jefta Stojadinović; u Srbobranu je kuća sa zemljom Novaka i Sofije Golubski; u Molu kuća sa salašom Sime Đorđevića.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru