izvor: http://dnevnik.rs/

 

Pasaž u Dunavskoj ulici 3, u kome se sada nalaze magacini koje koriste obližnje prodavnice, biće adaptiran tako da lokale u njemu mogu koristiti majstori starih zanata kako bi se ove delatnosti sačuvale od zaborava, objašnjava zamenik direktora Poslovnog prostora Srđan Crkvenjakov.

 

- Ovaj pasaž poslednji je u nizu u Dunavskoj ulici koji nije otvoren za javnost, odnosno nema butike i lokale već se tamo nalaze magacini. Od tog objekta treba da se napravi poslovni prostor u koji bi trebalo da budu smeštene radnje starih zanata. Čekamo uslove od gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer radi se o gradskom jezgru u kome je situacija takva da čak i ako sam objekat nije spomenik kulture, okruženje jeste. Ovaj projekat radiće se uz podršku Grada, jer je reč o očuvanju starih zanata u radionicama koje će biti smešetne u adekvatno okruženje, a ne na neko degradirajuće mesto - kaže Crkvenjakov.

{jcomments on}

 

Informaciju o obnovi pasaža potvrdila je i arhitekta u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Nataša Šijan.
- Kada su u pitanju spomenici kulture koji će se uskoro renovirati, na prvom mestu je fasada zgrade u Jevrejskoj 1, a potom pasaž u Dunavskoj ulici 3 koji izlazi na Trg republike zajedno sa objektom koji se nalazi na uglu. O konkretnim rokovima teško je govoriti, jer postoje ustaljene procedure izrade planova i projekata kao i izbora izvođača radova - kaže Šijan.
Prema rečima Srđana Crkvenjakova, fasada objekta u Javrejskoj 1 obnavljaće se u saradnji sa Osiguravajućim društvom „Dunav„, a treba da se pokrene postupak javne nabavke i odredi izvođač radova. Objekti u gradu koji nose oznaku spomenika kulture, a momentalno se rekonstruišu pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture su Jodna banja, stara streljana Eđšeg, Adamovićeva palata na Trgu mladenaca, stari Dom zdravlja na uglu Miletićeve i Grčkoškolske i objekat na uglu ulica Šafarikove i Pap Pavla.
J. Zdjelarević

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru