izvor: www.24sata.rs

Na Ribarcu će biti izgrađen i kamp otvoren za turiste cele godine

Novi Sad želi da u najskorije vreme na Ribarcu napravi kamp koji bi radio i koristio turistima cele godine, a u sklopu obimnog projekta planirana je i gradnja pešačkog mosta koji bi spajao kej i Ribarac. Urbanisti tragaju za najpogodnijom lokacijom, sprovode istraživanja i analize koje će reći kako bi trebalo da izgleda i funkcioniše taj most.

 

VEZA - Ideja o gradnji takvog mosta postoji u planovima koje je Skupština grada nekoliko puta usvajala, pokušavajući da iskristališe kako bi se mogli urediti Ribarac, Kamenička ada i Šodroš i deo Limana, koji izlazi na ovaj deo priobalja. Iako ne postoji tačna lokacija, prvobitna je ideja bila da sa gradske strane most bude smešten između studentskih domova i kompleksa Neimara, a da na Ribarac izbije na mestu gde su planirani parkovi - priča Aleksandar Jevđenić, rukovodilac u JP „Urbanizam“.


Prema njegovim rečima, dalje analize kako one prve na terenu, tako i samo projektovanje, trebalo bi da daju daleko preciznije podatke. Međutim, već je sasvim izvesno da ovaj most, izuzev pešačkih, mora imati i biciklističke trake.
- Most bi bio dug između 200 i 250 metara, sa minimalnom širinom pet metara. Biciklistička staza bi imala bar dva metra, a pešačke staze tri metra. Preko ovakvog mosta ne bi bio dozvoljen prelazak motornih vozila, čak ni za potrebe Hitne pomoći - kaže Jevđenić.

On otkriva i da bi ovaj most mogao da bude rasklapajući kako bi mogao da propušta brodove. Jer Novi Sad je dužan da poštuje odredbe Dunavske komisije o mostovima na Dunavu, što podrazumeva određenu visinu mosta.
Opcija mosta na rasklapanje dozvoljava da most bude na nižoj visini u odnosu na propise, a opet da bude omogućen prolaz rečnih brodova, prvenstveno brodova Vojske Srbije, kao i onih plovila koja bi išla ka Brodogradilištu i iz njega - kaže Jevđenić.

Jevđenić kaže da od gradskih vlasti zavisi kada će biti realizovana gradnja mosta, a da je pre ulaska u taj posao potrebno uraditi generalni projekat koji prati i neophodna istraživanja i analize, pri čemu se grad posle može odlučiti i o raspisivanju arhitektonskog konkursa za izgradnju mosta.

O početku radova posle analize
LETO - Zasada ne možemo reći tačan datum početka gradnje, jer čekamo najpre da vidimo urbanističke analize, a potom i projekat. Izvesno je da će projekat biti pokrenut sa mrtve tačke i da bi projektovanje moglo biti urađeno već sledećeg leta, kažu u Gradskoj kući.

 

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru