Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Stambena novogradnja - praćenje gradilišta

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 23 mar 2018 01:37 #7501

• neusatz!
  • neusatz!'s Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1422
  • Primljenih Zahvalnica: 3050
Dukelander napisao/la:
Jel' stara zgrada Neusatz?
Ako jeste, verovatno je u pitanju bitumenska izolacija, koja je nekad bila pokrivena agregatom.
I kad je prvi put curnulo, skinuli su agregat da bi našli kuda. Onda je Sunce odradilo svoje i pošto materijal nije foto-stabilan krenuli ste da dobijate rupe svako malo.

Danas postoje mnogo bolji materijali, samo je pitanje da li je skupština stanara spremna da izdvoji te novce.

Što se tiče ovih bačvica, meni ne smetaju takvi krovovi.
U suštini najviše bi mi išlo na živce to što parabola nije pravilna i što krivuda i lomi se.

Stara, iz sedamdesetih, možda čak i šezdesetih. Pa nema para, skupština stanara traži da svi damo za krpljenje, a ne može da se skupi. tako da tu nema puno pomoći...
Dobrodošlica na SSC forumu:

You have been banned for the following reason:
No reason was specified.

Date the ban will be lifted: Never
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 23 mar 2018 04:33 #7502

• das ivon
  • das ivon's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 989
  • Primljenih Zahvalnica: 3092
Moze ako se prihodi skupstine stanara prikupljaju preko Informatike, i ako vecina odluci. U tom slucaju, napltu vrsi Informatika. U zgradi u kojoj sam ranije ziveo, je tako kompletno sredjen krov od tegole, koji je propao.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 23 mar 2018 09:46 #7503

• Klon
  • Klon's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 140
  • Primljenih Zahvalnica: 77
Ja sam živeo u Maksima Gorkog kod spensa na 6 spratu.ravna ploča,zgrada iz 60-tih.. nikada ništa se nije desilo niti je curilo niti vlage..Samo je leti jako toplo,al ubacis klimu i to je to..Sada sam kupio stan u izgradnji za bacvastim krovom..U prizemlju je dnevni boravak oko 40m2 sve ravno, a gore ima kosine plafona.. Gore odlazim nocu od 23h da spavam..tako da nema ko da mi skače po glavi mir,tišina i odmor..a u tom padu krova postavis krevet i ne osetiš da soba ima kosine

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 23 mar 2018 12:08 #7504

• Delija
  • Delija's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 238
  • Primljenih Zahvalnica: 92
Posle 23h ako ti neko skace po glavi - odes i prizemljis ga.

A dupleks i potkrovlje - neka 'fala.
Nije dzabe cena vise od 30% niza.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 23 mar 2018 12:51 #7505

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 5912
  • Primljenih Zahvalnica: 9055
stvar ukusa. Ja kad sam kupovao stan puno sam ih pregledao i imao sam želju da nađem dupleks. I našo i kupio.
E sad moram da priznam, kad bi ponovo kupovao stan za mene ja bi kupio - dupleks.
Uvek mi se jako sviđao koncept kao kod mene recimo dole: predsoblje, dnevni boravak, kuhinja sa trpezarijom, terasa kupatilo, a gore: hodnik dve do tri sobe kupatilo.
Znači odvojeno gore spavaći deo a dole nešto kao dnevni boravak.
Prednosti dupleksa su velike a naročito to što nema skakanja po plafonu komšijine dece šuštanja kanalizacije i nedo bog začepljenja iste. A po meni i odličan raspored.
Loše strane kojih sam se pribojavao su: vrućina (ako je zgrada dobro toplotno izolovana bezrazložan strah sam imao. Vrućinu sam rešio samo jednom klimom u stanu od 76m2 i dodatnim velux mrežicama i roletnama. jednom rečju milina
drugi problem kojeg sam se bojao je prokišnjavanje. Desilo se bila neka oluja i odnela nekih pola kvadrata tegole. Kupih jednu tablu tegole i namestih. Pošto smatram da majstori treba da rade svoj posao ( a mogao sam i ja) platio majstora i tegolu kao jedan malo bolji ručak porodični i rešen problem. Čak je i taj trošak refundiran od strane kućnog saveta,
Eto to su mnei problemi za 15 godina života u dupleksu.
Kad se kupuje dupleks savet je da kosine budu visoke kolko se može, da stepenice ne budu u dnevnom boravku već u hodniku ako se može i da ta kosina bude kvalitetno urađena i izolovana.
Dobih stan po mojoj meri i želji (i mojih ukućana svih članova porodice) u odličnoj zoni uknjižen po odličnoj ceni. Meni dosta.

Jednom rečju nekom je dupleks sranje a nekom je odličan stan. stvar ukusa i navika i prioriteta i...
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Poslednja izmena: 23 mar 2018 13:08 od ranko su ns.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 23 mar 2018 13:03 #7506

• Klon
  • Klon's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 140
  • Primljenih Zahvalnica: 77
otišao,prizemljio ga, dobio prijavu za nasilničko ponašanje, oduzimanje oružja uz obrazloženje da sudovi rade takve stvari, al nemožeš bud....objasniti. u prevodu prošlo Slobino vreme, došlo da ne smeš ništa da uradiš!!!

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 23 mar 2018 13:07 #7507

• Delija
  • Delija's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
Ti si bas imao "srece" sa komsilukom :(
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 23 mar 2018 19:02 #7508

• coazr
  • coazr's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 29
  • Primljenih Zahvalnica: 21
Da li neko moze da mi navede koji investitor i na kojoj lokaciji gradi zgradu koja je u energetskom razredu A?

Do sada sam nailazio samo na "visoki B razred" kako kazu investitori, mada ima i veci broj objekata u C razredu (kod ovih investitori ni ne spominju energetski pasos) :)

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 23 mar 2018 20:49 #7509

• DEKIMIR
  • DEKIMIR's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 103
  • Primljenih Zahvalnica: 30
Koliko znam najkvalitetnija zgrada do sada sagrađena u Novom Sadu je nova zgrada u Janka Veselinovića preko puta umetničke škole, investitor Dinamika

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 23 mar 2018 21:30 #7510

• djaso
  • djaso's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1151
  • Primljenih Zahvalnica: 2157
DEKIMIR napisao/la:
Koliko znam najkvalitetnija zgrada do sada sagrađena u Novom Sadu je nova zgrada u Janka Veselinovića preko puta umetničke škole, investitor Dinamika
Po cemu je najkvalitetnija?Na nivou je proseka za detelinaru osim sto ima malo bolju fasadu
Poslednja izmena: 23 mar 2018 21:31 od djaso.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 24 mar 2018 02:47 #7511

• das ivon
  • das ivon's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 989
  • Primljenih Zahvalnica: 3092
coazr napisao/la:
Da li neko moze da mi navede koji investitor i na kojoj lokaciji gradi zgradu koja je u energetskom razredu A?

Do sada sam nailazio samo na "visoki B razred" kako kazu investitori, mada ima i veci broj objekata u C razredu (kod ovih investitori ni ne spominju energetski pasos) :)

Ne postoji. I C razred je ok.

Re:RE: Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 24 mar 2018 08:56 #7512

• VladaNS
  • VladaNS's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 441
  • Primljenih Zahvalnica: 605
coazr napisao/la:

A je isto sto i B kada je izolacija u pitanju samo sto objekat u A razredu koristi obnovljive izvore energije (toplotne pumpe, geotermalne sonde)

Послато са SM-G955F уз помоћ Тапатока

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 24 mar 2018 10:40 #7513

• robertb
  • robertb's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 41
  • Primljenih Zahvalnica: 53
Buha invest zgrade su A energetski razred.
Zgrada u Kamenici je prva bila mislim, ima na sajtu. Izolacija je vanserijska plus toplotne pumpe.

Re:RE: Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 24 mar 2018 14:38 #7514

• vicakur
  • vicakur's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 207
  • Primljenih Zahvalnica: 82
VladaNS napisao/la:
coazr napisao/la:

A je isto sto i B kada je izolacija u pitanju samo sto objekat u A razredu koristi obnovljive izvore energije (toplotne pumpe, geotermalne sonde)

Nema to veze sa toplotnim pumpama već po potrošnji energije po m2 u kwh.
A razred ne postoji i Novom Sadu, a Buha je to stavio iz markentiških razloga. Ta zgrada po svim parametrima, hladni mostovi, stolarija ,izolacija spoljašnih zidova jedva ulazi u B razred.
Kvadrat u pravom A razredu u N S ne bi koštao ispod 2000 kada bi investitor nešto hteo i zaraditi.

Re:RE: Re:RE: Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 24 mar 2018 14:40 #7515

• VladaNS
  • VladaNS's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 441
  • Primljenih Zahvalnica: 605
vicakur napisao/la:
VladaNS napisao/la:
coazr napisao/la:

A razred ne postoji i Novom Sadu, a Buha je to stavio iz markentiških razloga. Ta zgrada po svim parametrima, hladni mostovi, stolarija ,izolacija spoljašnih zidova jedva ulazi u B razred.
Kvadrat u pravom A razredu u N S ne bi koštao ispod 2000 kada bi investitor nešto hteo i zaraditi.
Sumnjam da bi neko koristio to u marketinske svrhe, a da nema elaborat o energetskoj efikasnosti da to potvrdi ili da mu kupac trazi to na uvid ako je vec platio skuolji kvadrat stana. A tamo je cena bila veca od trzisne.

Re:RE: Re:RE: Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 24 mar 2018 15:02 #7516

• vicakur
  • vicakur's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
VladaNS napisao/la:
vicakur napisao/la:
VladaNS napisao/la:
coazr napisao/la:

Sumnjam da bi neko koristio to u marketinske svrhe, a da nema elaborat o energetskoj efikasnosti da to potvrdi ili da mu kupac trazi to na uvid ako je vec platio skuolji kvadrat stana. A tamo je cena bila veca od trzisne.

Izolacija im je sasvim prosečna, a to što oni zovu toplotnim pumpama su obični split sistemi klima koje rade na principu vazduh-voda.\r\nJedine 3 stambene zgrade sa pravim toplotnim pumpama su u A. Cesarca od Rapida i L. Kostića i P. Drapšina od Ns Inženjeringa. Jedna je sa sistemom voda-voda, a dve sa geotermalnim sondama zemlja- voda što je trenutno najbolji sistem u svetu, a ujedno i najskuplji. Ujedno na tim zgradama je urađena i ubedljivo najbolja izolacija, ali i dalje nedovoljno dobra za A razred što je za naše uslove misaona imenica (≤25kWh/m2a. Prosek potrošnje u Srbiji je 170kWh/m2, a te zgrade imaju oko 30kWh/m2 što je ogromna razlika. Buha je na otprilike 50 kWh/m2, a naravno kako to kod nas biva za 500 EU možete kupiti koji hoćete razred, a ja ovde pričam o realnosti. Uostalom pitajte stanare te zgrade kako im je bilo na nedavnim minusima. Nije mi namera da kritikujem ili još gore pljuvanje nekoga, jednostavno mislim da je to netko nenamerno stavio na njihov sajt, a možda je čak i greška ljudi koji uređuju sajt.
Zahvalnici: strika

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 24 mar 2018 15:44 #7517

• robertb
  • robertb's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
Nisu "obični split sistemi". U zavisnosti od sredine iz koje se preuzima toplotna energija i sredine u koju se ona prenosi postoje više tipova toplotnih pumpi: (vazduh-vazduh, vazduh-voda, zemlja-voda, voda-voda..). I sve spadaju u toplotne pumpe.
TP kod Buhe (u Kamenici) su Gree Versati, vazduh-voda tip. Svaki stan ima SVOJU pumpu, podno grejanje plus fan coil. Znaci placas SVOJE troskove i grejes/negrejes koliko hoces. Jeste COP kod ove pumpe nesto slabiji (4.5) nego kod sistema zemlja-voda (sonde), ali je odrzavanje/popravka daleko jeftinije, svako ima svoju (moze da zameni za drugu bolju ako treba Fujitsu, Mitsubishi...). Cena takve pumpe je cca 5000-6000 eur. Po meni daleko najbolje resenje/izbor za nase uslove.
Bio sam prošle godine u zgradi koja se greje po sistemu TP sa geotermalnim sondama, i ljudi su preko zime bili bez grejanja pošto se ceo sistem pokvario (pojeo ga kamenac konkretno) zbog neodržavanja. Cena popravke je bila, po rečima jednom stanara, tolika..da bolje da batale sve i da se greju ko kako smisli..

Izolacija kod Buhe u Kamenici je po recima investitora 15-20cm na 30cm ytong termo blok. Jel stavlja jos neko toliko?

Nisam cuo za iskustva stanara preko zime, bas me zanima koja su? Posto je po spec ovo generalno vanserijska zgrada.
btw. koliko sam upoznat i sam Ivestitor živi u ovoj zgradi, poslednji sprat je pravio za sebe i "familiju".
Poslednja izmena: 24 mar 2018 16:32 od robertb.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 24 mar 2018 16:18 #7518

• Delija
  • Delija's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
Ne znam po kom kriterijumu je to najbolje resenje kad je potrebno minimalno 20-30 godina da bi se iole isplatilo i to ako uz stan platis sirovu cenu kostanja, a ne da te investitor klepi po usima za "ekskluzivu". U tom drugom slucaju se ne isplati ni za 50 godina.

Stan od 90+ m2 u C razredu greje sa za max 6k dinara masecno na gas i to samo u sezoni grejanja (i to uz konstantno otovrene prozore na kip i na temperaturi za sorc i bose noge). Za klimatizaciju leti jos po max 1000 din mesecno.
To je oko 300€ godisnje.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 24 mar 2018 16:41 #7519

• robertb
  • robertb's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
Mislio sam najboji izbor medju različitim sistemima toplotnih pumpi, ne upoređujem sa drugim vrstama grejanja.
Na mestima gde nema gasa (ne znam jel ima na toj lokaciji), ovo je najbolje rešenje i mislim da je dobro izvedeno (radilo se podno grejanje).
Takođe, ta TP se ne kupuje posebno..ulazi u cenu stana kao i mnogi drugi faktori (ovde najviše vredi lokacija i pogled), tako da računanje amortizacije na taj način mislim da nije ispravno. A i da se išlo na gas, čisto sumnjam da bi investitor drastično smanjio cenu kvadrata. Mislim da je cena "onomad" bila oko 1100eur (sa pdvom).

Slično grejanje sa TP vazduh-voda je primenjeno na Adicama u "kućicama" koje radi Dijagonala ESPRO. Ali je lošija izvedba, pošto su pumpe priključene na radijatorsko grejanje (potrebna viša temperatura vode i veća potrošnja od podnog). Takođe ide jedna TP po objektu, stanovi dele potrošnju. Plus je što su pumpe bolje od Buhinih i sigurno bolje rade na većim minusima (Mitsubishi Zubadan).
Poslednja izmena: 24 mar 2018 17:19 od robertb.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 24 mar 2018 18:30 #7520

• vicakur
  • vicakur's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
robertb napisao/la:
Nisu "obični split sistemi". U zavisnosti od sredine iz koje se preuzima toplotna energija i sredine u koju se ona prenosi postoje više tipova toplotnih pumpi: (vazduh-vazduh, vazduh-voda, zemlja-voda, voda-voda..). I sve spadaju u toplotne pumpe.
TP kod Buhe (u Kamenici) su Gree Versati, vazduh-voda tip. Svaki stan ima SVOJU pumpu, podno grejanje plus fan coil. Znaci placas SVOJE troskove i grejes/negrejes koliko hoces. Jeste COP kod ove pumpe nesto slabiji (4.5) nego kod sistema zemlja-voda (sonde), ali je odrzavanje/popravka daleko jeftinije, svako ima svoju (moze da zameni za drugu bolju ako treba Fujitsu, Mitsubishi...). Cena takve pumpe je cca 5000-6000 eur. Po meni daleko najbolje resenje/izbor za nase uslove.
Bio sam prošle godine u zgradi koja se greje po sistemu TP sa geotermalnim sondama, i ljudi su preko zime bili bez grejanja pošto se ceo sistem pokvario (pojeo ga kamenac konkretno) zbog neodržavanja. Cena popravke je bila, po rečima jednom stanara, tolika..da bolje da batale sve i da se greju ko kako smisli..

Izolacija kod Buhe u Kamenici je po recima investitora 15-20cm na 30cm ytong termo blok. Jel stavlja jos neko toliko?

Nisam cuo za iskustva stanara preko zime, bas me zanima koja su? Posto je po spec ovo generalno vanserijska zgrada.
btw. koliko sam upoznat i sam Ivestitor živi u ovoj zgradi, poslednji sprat je pravio za sebe i "familiju".

Nisam se dobro izrazio, mislio sam nisu nista bolji od split sistema. Porediti sistem vazduh-voda koje rade putem Kineskih Gree pumpa sa geotermalnim sondama je kao poredjenje Stojadina i Ferarija. COP nije nesto slabiji vec mnogo mnogo slabiji. Da ne pominjem probleme koje vazduh voda ima na nasem podrucju zbog nemogucnosti ocitavanja realne spoljasnje temperature. Pogotovo kada je vetrovito. Kazem opet poredjenje je nemoguce. Mogucnost kvara na prvim je cca 100 puta veca nego na geosondama. Cena prvog je oko 50 eu m2 kljuc u ruke, a drugog oko 200 eu sto nam isto nesto govori. Nisam cuo za nikakve probleme u tim zgradama pogotovo ne neke koje nemas sa toplanom ili drugim sistemima. To je inace sistem koji se u pojedinim hladnijim EU zemljama ugradjuje vise od 50 god pa ne vidim da su prestali sa ugradnjom tj. od Januara 2015 sve nove zgrade u EU moraju imati toplotne pumpe. Ukratko to je buducnost koja ce u vecoj meri doci i kod nas za 20-tak god.
Kamenac ne moze pojesti geosonde jer su punjene glikolom, a ne vodom, i odrzavanje je mnogo jeftinije i manje nego odrzavanje sistema vazduh-voda. Buha je imao 5-10 cm izolaciju, ali to je najmanje vazno u toplotnoj izolaciji zgrade. Bitni su temelji, stolarija, izolacija hladnih mostova(kod Buhe nikakva) itd itd. Zgrada u A razredu nikada nece biti napravljena u NS jer je to jednostavno preskupo i nepotrebno za nase klimatske uslove.
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru