robertb napisao/la:
Nisu "obični split sistemi". U zavisnosti od sredine iz koje se preuzima toplotna energija i sredine u koju se ona prenosi postoje više tipova toplotnih pumpi: (vazduh-vazduh, vazduh-voda, zemlja-voda, voda-voda..). I sve spadaju u toplotne pumpe.
TP kod Buhe (u Kamenici) su Gree Versati, vazduh-voda tip. Svaki stan ima SVOJU pumpu, podno grejanje plus fan coil. Znaci placas SVOJE troskove i grejes/negrejes koliko hoces. Jeste COP kod ove pumpe nesto slabiji (4.5) nego kod sistema zemlja-voda (sonde), ali je odrzavanje/popravka daleko jeftinije, svako ima svoju (moze da zameni za drugu bolju ako treba Fujitsu, Mitsubishi...). Cena takve pumpe je cca 5000-6000 eur. Po meni daleko najbolje resenje/izbor za nase uslove.
Bio sam prošle godine u zgradi koja se greje po sistemu TP sa geotermalnim sondama, i ljudi su preko zime bili bez grejanja pošto se ceo sistem pokvario (pojeo ga kamenac konkretno) zbog neodržavanja. Cena popravke je bila, po rečima jednom stanara, tolika..da bolje da batale sve i da se greju ko kako smisli..
Izolacija kod Buhe u Kamenici je po recima investitora 15-20cm na 30cm ytong termo blok. Jel stavlja jos neko toliko?
Nisam cuo za iskustva stanara preko zime, bas me zanima koja su? Posto je po spec ovo generalno vanserijska zgrada.
btw. koliko sam upoznat i sam Ivestitor živi u ovoj zgradi, poslednji sprat je pravio za sebe i "familiju".
Nisam se dobro izrazio, mislio sam nisu nista bolji od split sistema. Porediti sistem vazduh-voda koje rade putem Kineskih Gree pumpa sa geotermalnim sondama je kao poredjenje Stojadina i Ferarija. COP nije nesto slabiji vec mnogo mnogo slabiji. Da ne pominjem probleme koje vazduh voda ima na nasem podrucju zbog nemogucnosti ocitavanja realne spoljasnje temperature. Pogotovo kada je vetrovito. Kazem opet poredjenje je nemoguce. Mogucnost kvara na prvim je cca 100 puta veca nego na geosondama. Cena prvog je oko 50 eu m2 kljuc u ruke, a drugog oko 200 eu sto nam isto nesto govori. Nisam cuo za nikakve probleme u tim zgradama pogotovo ne neke koje nemas sa toplanom ili drugim sistemima. To je inace sistem koji se u pojedinim hladnijim EU zemljama ugradjuje vise od 50 god pa ne vidim da su prestali sa ugradnjom tj. od Januara 2015 sve nove zgrade u EU moraju imati toplotne pumpe. Ukratko to je buducnost koja ce u vecoj meri doci i kod nas za 20-tak god.
Kamenac ne moze pojesti geosonde jer su punjene glikolom, a ne vodom, i odrzavanje je mnogo jeftinije i manje nego odrzavanje sistema vazduh-voda. Buha je imao 5-10 cm izolaciju, ali to je najmanje vazno u toplotnoj izolaciji zgrade. Bitni su temelji, stolarija, izolacija hladnih mostova(kod Buhe nikakva) itd itd. Zgrada u A razredu nikada nece biti napravljena u NS jer je to jednostavno preskupo i nepotrebno za nase klimatske uslove.