Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Turizam u Novom Sadu

Turizam u Novom Sadu 30 jul 2019 16:56 #341

  • SSJ5
  • SSJ5's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2993
  • Primljenih Zahvalnica: 1672
  • Karma: 36
mel napisao/la:
zato što im se ishrana drastično razlikuje od onoga što mi ovde imamo da ponudimo.
jedu mnogo više povrća u odnosu na meso, i mnogo više povrća nego što se ovde jede.

usput, od mesa se mnogo više oslanjaju na morske plodove i ribu.
a povrće jedva da obrade termički... ima još dosta toga što se može shvatiti nakon nekog boravka u kini.

a kao poslednji razlog, mislim da im uopšte svrha dolaska nije da probaju bilo šta od jela. Taj deo turizma im baš nije interesantan.
Zavisi kako gde. Velika je drzava, navike su i kod njih mnogo razlicite.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Turizam u Novom Sadu 30 jul 2019 17:23 #342

  • Otis.Driftwood.Ressurected
  • Otis.Driftwood.Ressurected's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 998
  • Primljenih Zahvalnica: 2230
  • Karma: 23
Ja cesto vidim Kineske turiste u Project 72, bukvalno svaki dan.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Turizam u Novom Sadu 30 jul 2019 17:36 #343

  • f4bles
  • f4bles's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 120
  • Primljenih Zahvalnica: 301
  • Karma: 5
Ne bih mešao kinesku i japansku ishranu.
Kinezi obožavaju testo, na milion načina. Vole svinjetinu i teletinu ali drugačije spremljenu nego što mi to radimo. Takođe od mesa jedu stvari koje nama ne zvuče ni malo ukusno.
Pržene pileće nogice i riblje glave kao primer navodim.
Ima ih od zimus mnogo više nego ranije u Novom Sadu.
"He is born again! I feel him! The Dragon takes his first breath on the slopes of Dragonmount! He is coming! He is coming! Light help us! Light help the world! He lies in the snow and cries like the thunder! He burns like the sun!"
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Turizam u Novom Sadu 30 jul 2019 17:43 #344

  • Emanon
  • Emanon's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 91
  • Primljenih Zahvalnica: 496
  • Karma: 5
Pored ribe i morskih plodova, Kinezi se razbijaju i od svinjetine. Znaju da je spreme na milion nacina. Svaki vojvodjanski domacin bi se postideo kada bi od njih video sta sve sa svinjom moze da se radi osim cvaraka, krvavice, kobasica.
Koliko god mi hvalili i davili se u nasim pljeskavicama, cevapima, muckalicama, sarmama, punjenim paprikama, pecenjima... njima je verovatno sve to bljutavo i bezukusno.
Oni su vise za one kiselo-slatko-ljute varijante koje i nama znaju da prijaju a ne samo njima. Kada negde putuju idu na siguricu. Kao vecina nasih kada negde ode pa u vecini slucajeva narucuju becku sniclu, natur sniclu, ribu, paradajz corbe. To znaju sta je i sta ce dobiti u tanjiru. Retki su oni koji odu negde na odmor i eksperimentisu sa hranom.
Njima je verovatno nas evropski standard higijene ispod svakog nivoa kao sto se i mi zgrazavamo nad njihovim standardima kada odemo negde u Aziju. Bilo gde da odes, prvo sto te zanima da li je voda iz cesme za pice. Da ne pokupis neku bolestinu. Tako i oni rezonuju pa rado idu kod svojih zemljaka na rucak jer to sto ce kod njih dobiti nece se mnogo razlikovati od onog sta jedu u svojoj kuci. Sve sosove, prelive, umake, ukuse dobice i ovde u kineskom restoranu kao bi to dobili i kod njih u Kini. Moze samo da se razlikuje ukus paradajza, krastavca, krompira....
Nije iskljuceno da u nasim kineskim restoranima od nasih Kineza dobijaju i neke rabate na kolicinu. Sto vise ljudi iz jedne grupe obeduje, to jeftinije na kolicinu.
Njima je pirinac prilog uz sve a kod nas u bilo kom restoranu bilo sta da naruce pirinac najverovatnije da uopste nece dobiti niti ga spremaju u tom restoranu. Umesto pirinca uvalice im veknu hleba a oni ne bi znali sta bi sa njom.
Po gradu ih dosta vidjam sa kisobranima, hirurskim maskama, dugim rukavima na +40, lanenim rukavicama, ... Sigurno o nama evropljanima imaju predstavu da smo prljavi, zarazni, da ovde sunce ubija i dobija rak koze posle 10 minuta provedenih bez nekakve zastite. Isto tako se ponasaju i da odu u Nemacku, Norvesku, Englesku....
Imam poznanika koji izdaje nekoliko stanova na dan. U zadnje vreme dosta gostiju mu dolazi iz Kine. Prica mi da je ama bas svakom Kinezu morao da drzi kurs iz kako se podizu i spustaju roletne. Meni je to malo cudno, ali ovakav tip roletni koji se koristi u Evropi su njima egzotika i nesto nepoznato.
Isto kao sto sam ja imao iskustvo da mi je u kucu dosao Amerikanac pa se cudom cudio da nasi prozori mogu da se otvaraju kako sirom tako i na kipovanje. Nekoliko minuta se igrao sa kipovanjem prozora i pravio selfije. Kasnije sam negde na youtube pronasao kanal neke Amerikanke koja zivi u Nemackoj i kaci klipove u kojima pokazuje razlike izmedju Evrope i Amerike. Jedan od klipova se upravo odnosi na kipovanje prozora. Ona sva ozarena, srecna kao malo dete koje je na poklon dobilo igracku, desetak minuta drnda prozor i objasnjava svojim zemljacima sta je to.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: mrnjavi, Brane, RM77, Eldarion

Turizam u Novom Sadu 30 jul 2019 18:08 #345

  • mlata
  • mlata's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Drugi su drugi-mi smo prvi
  • Poruka: 268
  • Primljenih Zahvalnica: 498
  • Karma: 0
Kineski turisti su dogovoreni za posetu NI-Hao restoranu kod Stranda.
Gazda restorana je Voja Ćang,jedan pijani ,Vojvodjanski Kinez koji fenomenalno sprema
hranu bas kako njegovi sunarodnici vole.
Sve to spada u turisticki aranzman koji se nudi njegovim zemljacima iz Daliana (KIna), koji se nalazi tacno naspram severne Koreje.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: Dukelander, Buck, Duja

Re:Turizam u Novom Sadu 30 jul 2019 20:49 #346

  • prophysio
  • prophysio's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 50
  • Primljenih Zahvalnica: 149
  • Karma: -2
Kinezi se "razvaljuju" u restoranu ,,Veliki,, u Pašićevoj. Svaki dan sam tamo i svaki dan ih vidjam. Imaju i meni na kineskom :)

Sent from Pro_S9_physio
M.Sc. therapist of sports medicine
Poslednja izmena: 30 jul 2019 20:50 od prophysio.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Turizam u Novom Sadu 30 jul 2019 21:21 #347

  • SSJ5
  • SSJ5's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2993
  • Primljenih Zahvalnica: 1672
  • Karma: 36
Emanon napisao/la:
Pored ribe i morskih plodova, Kinezi se razbijaju i od svinjetine. Znaju da je spreme na milion nacina. Svaki vojvodjanski domacin bi se postideo kada bi od njih video sta sve sa svinjom moze da se radi osim cvaraka, krvavice, kobasica.
Koliko god mi hvalili i davili se u nasim pljeskavicama, cevapima, muckalicama, sarmama, punjenim paprikama, pecenjima... njima je verovatno sve to bljutavo i bezukusno.
Oni su vise za one kiselo-slatko-ljute varijante koje i nama znaju da prijaju a ne samo njima. Kada negde putuju idu na siguricu. Kao vecina nasih kada negde ode pa u vecini slucajeva narucuju becku sniclu, natur sniclu, ribu, paradajz corbe. To znaju sta je i sta ce dobiti u tanjiru. Retki su oni koji odu negde na odmor i eksperimentisu sa hranom.
Njima je verovatno nas evropski standard higijene ispod svakog nivoa kao sto se i mi zgrazavamo nad njihovim standardima kada odemo negde u Aziju. Bilo gde da odes, prvo sto te zanima da li je voda iz cesme za pice. Da ne pokupis neku bolestinu. Tako i oni rezonuju pa rado idu kod svojih zemljaka na rucak jer to sto ce kod njih dobiti nece se mnogo razlikovati od onog sta jedu u svojoj kuci. Sve sosove, prelive, umake, ukuse dobice i ovde u kineskom restoranu kao bi to dobili i kod njih u Kini. Moze samo da se razlikuje ukus paradajza, krastavca, krompira....
.
Hrana u Kini i Kineska hrana izvan Kine su cesto dosta drugacije, tj adaptirane za lokalno podneblje ili jednostavno izmesljene od strane imigranata pod uticajem lokalne kuhinje. Drugar koji je isao nesto preko faksa u Kinu mi je pricao da se na mnogo mesta zgrazavao hranom (pod broj jedan da je sve toliko masno da mu se povracalo), pogotovo ulicnom hranom, tako da nije sigurno za svakoga.

Bilo bi super ako je neko od forumasa bio u Kini da prosledi svoje vidjenje.
Poslednja izmena: 30 jul 2019 21:22 od SSJ5.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Turizam u Novom Sadu 31 jul 2019 01:37 #348

  • valjan
  • valjan's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 736
  • Primljenih Zahvalnica: 1697
  • Karma: 21
Pre 15-ak godina proveli smo par dana u Lisabonu, veći deo naše grupe je sve vreme jeo konzerve sa paštetom i nareskom koje su poneli od kuće, eventualno ako bismo naleteli na McDonalds pa su tu pojeli nešto. Cimer i ja smo se zato razbijali od čorbi sa morskim plodovima, ražnjića sa škampima, raznih kozjih sireva i sličnih lokalnih đakonija, i naravno vina. Tako da u potpunosti razumem te Kineze, većina je verovatno kao oni konzervožderi iz naše grupe, a tek po neki odu da probaju nešto lokalno.
Dok sam bio u Danskoj skoro pola godina, nisam sve zajedno 3x imao supu za ručak (i od ta tri puta jednom je bio neki užasni eksperiment sa lukom i ananasom u supi) a ovde smo, je li, navikli, da jedemo supu maltene svaki dan. Isto tako hleba samo u tragovima, jedino se koristi za sendviče i za mazanje, ali su bili ludi za presnim i svežim, najeo sam se presnih šampinjona i tek prokljialog graška za ceo život, a jednom godišnje helikopterima donose tek odimljenu ribu u velike markete i bude opšta tuča, maltene je jedu odmah u prodavnici. Kada su Danci bili kod nas u uzvratnoj poseti, zgražavali su se nad rezancima sa makom - "are you really gonna eat that"? A zato se opet moja žena par meseci iščuđavala nad mojom navikom pokupljenom kod Danaca da na krišku helba sa pekmezom stavim list sira od gore, sad i ona to praktikuje, znači ne treba ni ići do Kine, već verovatno u blizini imate nekoga ko bi se zgrozio nad tim šta jedete, a takođe i nekoga ko bi probao nešto drugačije...
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: Dukelander, Duja, Brane, Blavak, Eldarion

Turizam u Novom Sadu 31 jul 2019 02:15 #349

  • Eldarion
  • Eldarion's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 112
  • Primljenih Zahvalnica: 429
  • Karma: 16
Meni se oduvek 90% prijatelja zgražavalo što uz pečenu kobasicu, meso i krompir jedemo kompot... a ja Badnje veče bez toga ne mogu ni da zamislim ;) Onih 10% ostalih su mađari i zemljaci-slovaci.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: mlata, Blavak

Turizam u Novom Sadu 31 jul 2019 08:57 #350

  • Otis.Driftwood.Ressurected
  • Otis.Driftwood.Ressurected's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 998
  • Primljenih Zahvalnica: 2230
  • Karma: 23
Kinezi masovno jedu nudle, sto iz kesice tj plasticne ambalaze to u restoranima. E sad posto Kineza ima 1.7 milijardi mislim da previse generalizujemo jer ne mora da znaci da se u celog Kini jedu psi kao sto kazu jer sve Kineze koje sam ja upoznao trvde da ne jedu pse :)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Turizam u Novom Sadu 31 jul 2019 12:00 #351

  • TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2236
  • Primljenih Zahvalnica: 2177
  • Karma: 113
Ti jedu mačke.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: Buck, mlata

Turizam u Novom Sadu 02 avg 2019 16:26 #352

  • Billy
  • Billy's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 549
  • Primljenih Zahvalnica: 1159
  • Karma: 20
Po procenama kineskog giganta Alibabe i njihove turističke platforme, mi smo četvrto rastuće tržište za kineske turiste u 2019. godini u svetu. Nije reč o apsolutnom broju već o procentualnom rastu kineskih turista", pojasnio je on (Rasim Ljajic)

U prvoj polovini godine Srbiju je posetilo 57.000 gostiju iz Kine.
Link
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Turizam u Novom Sadu 03 avg 2019 18:47 #353

  • limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 5000
  • Primljenih Zahvalnica: 6302
  • Karma: 154
Kazna za izdavanje stana na crno preko pola miliona dinara

Ministar Rasim Ljajić kaže da su uvođenjem paušalnog oporezivanja za građane koji izdaju stan, sobu ili kuću želeli da motivišu ljude da ne rade na crno.

Ukoliko ipak učinite ovaj prekršaj, kazne će biti i više od pola miliona dinara.

On je za TV Pink rekao da je u Beogradu kategorisano samo 2.500 mesta, a da stotine hiljada stranih turista godišnje dođu da posete prestonicu Srbije, dok Novi Sad ima još manje kategorisanih mesta, svega 600 ležajeva, a drugi je po broju turista grad u Srbiji, prenosi B92.

- Imali smo problem da inspekcija ne može da uđe u stan da kontroliše. Hteli smo da nađemo rešenje da to bude takozvana "vin-vin" situacija i uveli smo paušalno oporezivanje za one koji imaju do 30 ležajeva – pojasnio je ministar.

On je naglasio da će za smeštaj prve kategorije vlasnici plaćati 3.000 dinara godišnje po ležaju.

Na taj način, kako kaže, ministarstvo je htelo da motiviše ljude da ne rade u crnoj zoni jer će kazne biti ogromne.

- U Beogradu se više od 280 ljudi prijavilo i kategorisalo smeštajne kapacitete. Oni plaćaju minimalni porez – rekao je Ljajić i dodao da su na dobiti svi: država koja će ubirati malo sredstava od poreza i vlasnici smeštajnih kapaciteta koji će uz minimalan iznos raditi legalno.

Srbija je, kako kaže, po proceni evropske turističke komisije za 2019. godinu treće rastuće tržište u Evropi. Tome je doprinelo to što Srbija nije bila ranije prepoznata kao turistička destinacija i što strani turisti teže da posećuju neotkrivene destinacije.

Ne očekuje da će ove godine rast stranih turista koji posete Srbiju dostići 10 odsto, ali će, kako kaže, biti sigurno veći od pet odsto.

- Po procenama kineskog giganta Alibabe i njihove turističke platforme, mi smo četvrto rastuće tržište za kineske turiste u 2019. godini u svetu. Nije reč o apsolutnom broju već o procentualnom rastu kineskih turista – pojasnio je on.

U prvoj polovini godine Srbiju je posetilo 57.000 gostiju iz Kine, navodi B92.

www.mojnovisad.com/vesti/kazna-za-izdava...-dinara-id28909.html
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: Blavak, Eldarion

Re:Turizam u Novom Sadu 24 okt 2019 17:19 #354

  • Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 3648
  • Primljenih Zahvalnica: 2296
  • Karma: 68


Karlovci.... :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: Nicisy1, Dukelander, Buck, limanac, mrnjavi, Duja, TurboMaximus, Blavak, valjan, Eldarion
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru