Slika kontakta
Adresa:
BULEVAR MIHAJLA PUPINA 25
Novi Sad
Vojvodina
21000
Srbija
Telefon:
021 210 0266
0800 021 103 (primebde)
Veb-sajt:
Ostale informacije:

Историјат

Још у другој осамнаестог века постојала је Градска башта у којој је припреман биљни и цветни материјал за расађивање по вароши. Помиње се у документу из 1797. године и налазила се иза данашњег Католичког гробља, на месту Медицинске школе. Касније је пресељена на простор где је данас Спортски центар Сајмиште и носила је име Врагова башта. Између два светска рата уређени су Дунавски и Футошки парк, подигнути су дрвореди дуж многих улица, а на новом Булевару Краљице Марије цвећњаци и травњаци. Уређено је и градско купалиште Штранд, који је већ тада био познат као најлепша плажа на целом току Дунава.

Локација на којој је узгајан садни материјал је мењана још неколико пута пре него што је добијено данашње место од око 22 хектара поред Футошког пута, на излазу из града према Ветернику. 1945. године оформљено је Градско баштованство које је добило задатак да обнови уништене и запуштене зелене површине града. 9. фебруара 1952. године ова установа је добила назив „Расадник“, а 1954.-е је основано и Комунално предузеће „Врт“. Приликом неколико организационих трансформација током наредних деценија, предузеће је мењало име, а као Јавно-комунално предузеће „Градско зеленило“, са свим организационим надлежностима послује од 1989. године.

„Градско зеленило“ се данас брине о преко 430 хектара зелених површина у граду, као и о око 150 хектара коровских. Управља Штрандом – најлепшом плажом на Дунаву, а у свом саставу има и пристан за пријем туристичких и теретних бродова. Расадник „Градског зеленила“ налази се на Футошком путу број 48 и у њему се производи готово комплетан садни материјал за потребе Града, али и за услуге трећим лицима. У расаднику је последњих година развијена и производња компоста, а са успехом функционише и столарска радионица. У овом тренутку наше предузеће има и две цвећаре – „Нарцис“ на Булевару Михајла Пупина 11 и „Цвет“ на Булевару ослобођења, поред некадашње „Кокре“.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru