izvor: http://www.24sata.rs/

 

Gradske vlasti najavile su od jeseni izgradnju stanova za stanovnike Podgrađa, čime bi i zvanično počeli sa realizacijom raseljavanja podnožja Petrovaradinske tvrđave. Ukoliko sve bude išlo po planu, prva preseljenja krenuće sledećeg leta, čime će biti stvoreni preduslovi da se Podgrađe pretvori u elitnu turističku zonu.{jcomments on}

 

Obnova Podgrađa i njegovo pretvaranje u turističko naselje, jedan je od preduslova za zaštitu celog kompleksa Petrovaradinske tvrđave, pa čak i stavljanje pod patronat organizacije Unesko. Zbog toga je još 1971. godine napravljen prvi plan iseljavanja stanovništva, ali se za 40 godina ni korak dalje nije odmaklo, sve do danas.


- Projekat je gotov, u toku je tender za izbor graditelja i očekujemo da će već do kraja 2012. godine početi useljenja u prvu zgradu koja će se nalaziti na uglu Maksima Gorkog i Stražilovske ulice. U ovoj zgradi nalaziće se i stanovi i lokali, kako bismo mogli da izađemo u susret i poslovnim ljudima i stanarima iz Podgrađa. Ipak, veći deo zgrade biće iskorišćen za stanove kako bismo obezbedili što više porodica - kaže gradonačelnik Igor Pavličić.

Za sada, ideja grada je da kvadrat u Podgrađu zameni kvadratom u novim zgradama, kako stanovnici ne bi bili na gubitku.

Stanovnici Podgrađa nisu spremni da daju budzašto svoje stanove u koje su ulagali.

- Toliko puta su nam već pričali o raseljavanju, da smo svi skeptični. Niko se i ne izjašnjava dok ne vidimo ugovore. Lokacija za stan u Stražilovskoj je sasvim u redu, ali još nisam ni blizu da donesem konačnu odluku. Dok ne čujem zvaničnu ponudu, za mene je ova priča godinama daleko - priča Jovana Zdjelarević, stanovnica Gradića, kako Novosađani nazivaju Podgrađe. U gradu napominju da su imali u vidu želje i potrebe stanovnika Podgrađa.

- Do sada smo razgovarali sa građanima o tome koje su njihove želje i uslovi da pristanu na raseljavanje. Jedan od uslova je da budu blizu svojih komšija sa kojima žive decenijama, što postižemo time da su zgrade nedaleko jedna od druge i pri tome su relativno blizu Dunava - navodi Pavličić.

Za nekoliko godina, kada većina objekata u Podgrađu bude prazna, uslediće rekonstrukcija i obnova ovog prostora. Biće stvorena esktrazona, turističko naselje sa ugostiteljskim objektima, hotelskim smeštajem, galerijama i drugim kulturno-zabavnim sadržajima uz minimalan broj stambenih jedinica.

Novac za obimne radove grad planira da obezbedi kroz rentiranje lokala, fondove i donacije.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru