izvor: http://dnevnik.rs

 

Počelo je rušenje stare fabrike „Kulpin“ u Ulici Filipa Višnjića 2a, na kojoj bi trebalo da počne izgradnja novog Istorijskog arhiva Grada. Dobivši posao na tenderu, radnici i bageri „Best gradnje“ iz Novog Sada počeli su sa raščišćavanjem terena, dok čekaju da dobiju građevinsku dozvolu.

 

- Na jednom delu parcele, prema ulici, već su srušeni stari objekti, magacini i hale, ostao je još deo prema Kvantaškoj pijaci, tako da, sad već sa sigurnošću, očekujem da u septembru postavimo kamen temeljac, a da do kraja godine imamo novu zgradu- rekao je za „Dnevnik“ direktor Arhiva Bogoljub Savin.{jcomments on}

Rok za završetak radova je 220 dana, od datuma početka izgradnje, a nakon toga „Poslovni prostor“, kao investitor, trebalo bi da raspiše javnu nabavku za opremanje objekta. Ove godine Grad je za ovaj projekat izdvojio oko 167 miliona dinara, što sa prošlogodišnjih 30 miliona do sada bezmalo iznosi 200.
- Zgrada budućeg arhiva trebalo bi da ima oko 5.500 kvadratnih metara, a kako Savin kaže u suterenu će se nalaziti garažni prostor i pomoćne prostorije, u prizemlju će biti biblioteka, čitaonica i prijemne kancelarije, dok će međusprat, prvi i drugi sprat biti namenjeni čuvanju građe.
Na ovom gradskom građevinskom zemljištu budući Arhiv predstavljaće samo jednu od zgrada, jer po njegovoj izgradnji planira se da na tom mestu bude i poslovno-komercijalni centar, s lokalima, kafeima, hiper marketom.


Arhiv na Tvrđavi trenutno čuva oko 7.000 dužnih metara dokumentacije, što s arhivom Gradske uprave, koja će takođe dobiti prostor u novoj zgradi, iznosi oko 10.000 metara dokumentacije. U prostoru na Tvrđavi građa stoji u neuslovnoj zgradi, po hodnicima i kancelarijama, bez ikakvih uslova za čuvanje. Vredna građa zimi je izložena temperaturama i do minus 15, a leti iznad trideset stepeni u plusu. Prostorije u kojima se nalaze vredni istorijski papiri nemaju kontrolu vlage, prašine i svetlosti, a ne postoji ni protivpožarna zaštita, jer je stara ugrađena još sedamdesetih godina prošlog veka.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru