izvor: www.dnevnik.rs

U septembru bi mogla da počne obnova dve i izgradnja jedne nove osnovne škole, a u okviru projekta s kojim je Ministarstvo prosvete konkurisalo i dobilo zajam od Evropske investicione banke.

Kako je za „Dnevnik“ rekao član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Milan Đukić Grad je uglavnom ispunio sve obaveze koje je preuzeo na sebe, a to su tehnička dokumentacija i dozvole za komunalne priključke i infrastrukturu.
- Ministarstvo privodi kraju tender, koji je raspisan i možda bi mogli da očekujemo prve radove na dogradnji dve osnovne škole u septembru. Kada je reč o izgradnji nove škole na Klisi, tu je dinamika malo drugačija zbog kompleksnosti posla, tako da završavamo glavni projekat, a nakon toga slede tenderi i izgradnja – objasnio je Đukić i dodao da bi sledećeg meseca moglo da se očekuje i svečano potpisivanje protokola.
Pored izgradnje nove škole na Klisi, ovaj program Ministarstva prosvete i EIB-a, kada je reč o Novom Sadu obuhvata i proširenje osnovnih škola „Svetozar Marković Toza“ i „Kosta Trifković“.
Direktor škole „Kosta Trifković“ Milan Spasojević se nada da će radovi biti završeni do sledeće školske godine u koju bi onda krenuli s nastavom u dve smene, s tim da postoji mogućnost da u budućnosti nastavu organizuju samo u jednoj smeni. Ovom dogradnjom škola će dobiti neophodan dodatni prostor, a škola će i prvi put posle 44 godine dobiti pravu zbornicu.
Nakon što škola bude proširena s 12 novih učionica i još tri koje će biti dobijene rekonstrukcijom starog dela zgrade, svaki će predmet imati svoj kabinet, a moći će i da fizički odvoje niže od viših razreda, objašnjava Spasojević. Osim učionica i zbornice škola će porasti za kancelarije psihološke i pedagoške službe, učionicu za zdravstvenu zaštitu učenika i višenamensku salu.
- Ovom dogradnjom ćemo biti u mogućnosti da dodatno unapredimo kvalitet nastave. Ova škola građena je za 600 đaka, a već 1985. godine ih je imala 700. Poslednji put je bila dograđivana 2006. godine, ali to nije bilo dovoljno jer školu „Kosta Trifković“ pohađa sve više učenika iz raznih delova grada i sada brojimo 946 đaka – ističe naš sagovornik.
Iako projekat poširenja škole sadrži i nacrt malog bazena on neće biti građen u prvim fazama radova. Spasojević ovaj mali školski luksuz objašnjava time da su unazad 10 godina razmišljali o njemu i predvideli ga za zdravstveno korektivni rad sa decom. Ipak, neće se odreći te ideje jer smatraju da se pružanje raznih mogućnosti i kvalitetnih uslova deci uvek isplati. Kada budu videli kako teku radovi Spasojević kaže da će pokušati da sprovedu ovaj plan.
A. Vidanović

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru