arheolosko_nalaziste_na_sajlovuIako po otkrivanju arheološkog nalazišta na Sajlovu, u blizini Novog groblja prošle godine, nije bilo sasvim izvesno da će ono biti sačuvano, danas je verovatnije da izgradnjom Bulevara Evrope ovaj lokalitet neće biti uništen. 

{adsense}

Tragovi prošlosti trebalo bi da budu sačuvani izgradnjom arheološkog parka, koji će biti sastavni deo plana detaljne regulacije tog dela grada, potvrđeno je za Radio 021 u Gradskoj kući. Kako nam je rečeno, plan bi uskoro trebalo da se nađe na javnom uvidu, a očekuje se da će biti usvojen u Skupštini grada do kraja godine.

Izgradnji kompleksa uz novu saobraćajnicu prethodiće urbanističko-arhitektonski konkurs, a budući arheološki park trebalo bi da se prostire na više od 10 hektara. Predviđena je i izgradnja tematskog parka, muzeja, amfiteatra, kao i pratećih površina s parkingom. Podsetimo da su na Sajlovu, u blizini Novog groblja, otkriveni ostaci naselja stari sedam hiljada godina, ali i tragovi prošlosti iz bronzanog doba, te ostaci velikog kasnoantičkog naselja. 

Izgradnjom arheološkog parka na Sajlovu, gradske vlasti će promeniti praksu uništavanja novosadskih arheoloških nalazišta. Podsetimo da je za vreme radikalske vlasti zabehatonirana Katolička porta, iako su tokom radova na parternom uređenju na toj lokaciji pronađeni dokazi da je na području centra današnjeg Novog Sada još u XI veku postojalo naselje. 

Takođe, ni u blizini Muzeja grada na Petrovaradinskoj tvrđavi nema naznaka da su na tom mestu pronađeni tragovi prošosti stari skoro 20.000 godina, nije označeno da su utvrđenje na Petrovaradinskoj steni prvi podigli Rimljani, niti je bilo gde van mapa i muzeja vidljivo da su tragovi praistorijskih naselja pronađeni u Centru, na Klisi, Detelinari i Slanoj bari. A to su samo neke od široj javnosti malo poznatih činjenica iz bogate i burne prošlosti ovog područja, koje bi Novi Sad na turističkoj mapi sveta mogle učiniti znatno vidljivijim. (Dejan Stojičić)

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru