zezeljev_most_noviŠef Misije Evropske unije u našoj zemlji Vensan Dežer i gradonačlenik Novog Sada Igor Pavličcić saopštili su danas da bi izgradnja novog Žeželjovog mosta trebalo da počne u oktobru ove godine.

"Izrada glavnog projekta je još u toku, očekujem da bi sve dozvole mogle da se pribave tokom septembra, a da onda sama izgradnja počne mesec dana kasnije", kazao je Dežer, nakon potpisivanja Ugovora o izdavanju opštinskih obveznica između Novog Sada i "Unikredit banke", koji je podržala i EU.

Sam Ugovor o izgradnji Žeželjevog mosta potpisali su u Novom Sadu 25. januara ove godine upravo Dežer i Pavličić, zatim predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, generalni direktor JP "Železnice Srbije" Milovan Marković i rukovodilac u španskom konzoricijumu "AVZI" Hoze Alehandro Serano.

Potpisivanju ugovora o izgradnji novog mosta, koji je na Koridoru 10, prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Prema tom dokumentu, radove će obaviti špansko-italijanski konzorcijum, koji čine španske firme AZVI i "Horta Kozlada" i italijanski "Tadei", pobednici na međunarodnom tenderu.

Vrednost projekta je 45,3 miliona evra, za 15 manje nego što je prvobitno bilo najavljivano. Gotovo polovinu novca, tačnije 26,2 miliona evra obezbediće EU iz bespovratnog IPA fonda, a preostali deo će, u srazmeri dva prema jedan, finansirati Vlada Vojvodine i Grad Novi Sad.

Pokrajina i Novi Sad platiće i demontažu postojećeg privremenog metalnog mosta, u ukupnoj vrednostri od 19,1 milion evra.

Prilikom potpisivanju ugovora o izgradnji istaknuto je da će radovi početi čim vremenske prilike dozvole, a da će trajati ukupno 32 meseca. Prvobitni drumsko-železnički betonski most pušten je u saobraćaj 1961. godine, a srušen je u NATO bombardovanju Srbije aprila 1999. godine.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru