izvor: http://www.24sata.rs/

 

Generalna obnova zgrade Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu trebalo bi da bude gotova do septembra, tako da će najstariji domaći teatar u predstojeću pozorišnu sezonu ući u novom ambijentu, rečeno je prilikom današnje posete SNP-u pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Milorada Đurića.

 

Podsetivši da se obnova SNP-a, kao jedna od najvažnijih investicija u pokrajini vredna više od 400 miliona dinara, finansira posredstvom pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja, Đurić je naglasio da je rekonstrukcija zgrade samo deo projekta opšte obnove tog teatra.

 

 (link za forum){jcomments on}

 

- Pre dve godine zaključeno je da SNP „nije u dobrom stanju po mnogim aspektima“, pa je zato počela "kompleksna revitalizacija" našeg najstarijeg pozorišta, imajući u vidu njegov veliki jubilej - 150. godišnjicu postojanja i rada, kao i značaj koji SNP ima za srpsku kulturu, istakao je Đurić.


On je rekao da je prošle godine u pokrajinskom budžetu udvostručen iznos za programe SNP čime je stabilizovano finansiranje njegove produkcije i dodao da će, u okviru projekta kompletne obnove tog teatra uskoro krenuti i socijalni program, radi smanjivanja ukupnog broja zaposlenih.

Obimni radovi na potpunom rekonstruisanju 30 godina stare zgrade su u punom zamahu i prema svim pokazateljima „nema razloga da ne budu završeni do kraja avgusta“, rekao je upravnik SNP Aleksandar Milosavljević.

Generalna popravka ravnog krova SNP-a urađena je zimus, kada su i zamenjene daske na velikoj sceni, rekao je on i naglasio da su u toku intenzivni radovi na zameni podova male scene i hinter-bine, koja bi u budućnosti trebalo da bude četvrta scena u tom pozorištu.

- Preko letnje pozorišne pauze biće završena generalna reparacija stolica u salama, potpuno obnovljeni foajei, sanitarne prostorije i klub SNP-a, a uskoro bi trebalo da bude i raspisan tender za novu svetlosnu opremu tako da će u jubilarnoj godini glumci i publika dobiti maksimalan komfor u savremeno uređenom prostoru, istakao je Milosavljević.

On je napomenuo da će u oktobru SNP biti domaćin Generalnoj skupštini Evropske teatarske konvencije, što je lepa prilika da se uz sve uslove za redovan rad tog foruma, predstavnicima 42 pozorišta iz gotovo svih evropskih zemalja SNP pohvali novim ruhom.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru