izvor: www.021.rs

Gradsko veće je predložilo da se izbere koncesionar ili koncesionari koji će dobiti 12 lokacija u centru Novog Sada i stambenim zonama za izgradnju i upravljanje garažama naredne 43 godine, saznaje 021.rs.

Ovaj predlog će se naći pred odbornicima Skupštine grada na sednici koja je zakazana za utorak, 17. septembar, a ukoliko bude usvojen, gradska vlast će odmah raspisati poziv i očekuje se da se do marta naredne godine potpišu ugovori i počne gradnja prvih garaža. Grad će privatnicima ponuditi da sagrade podzemne i nadzemne garaže, od kojih su četiri u centru grada, a osam stambenim zonama na Novoj detelinari, Novom naselju i Banatiću.

Kako je najavljeno, nakon što je zimus bio neobavezujući poziv za gradnju garaža, novosadska vlast je krenula u postupak izbora privatnog partnera za javno-privatno partnerstvo oko gradnje garaža. Glavna razlika u odnosu na poziv od pre nekoliko meseci je to što je Novi Sad znatno povećao broj ponuđenih lokacija u stambenim zonama, sa tri na osam, dok je one u centru povećao za jednu, odnosno sa tri na četiri.

Ukupno na koncesiju od 43 godine daje se 12 garaža.

Za centar grada se nude lokacije koje su već godinama u opticaju i to u Ulici Modene garaža sa dva podzemna nivoa od kojih svaki ima po maksimum 100 parking mesta, nadzemna garaža od četiri sprata na uglu Uspenske i Šafarikove, gde svaka etaža ima kapacitet od po 70 mesta, podzemna garaža kod Banovine sa dva nivoa od po 70 parking mesta i Trg republike, tj. Riblja pijaca gde će biti garaža sa dva podzemna nivoa, od kojih će svaki imati po 200 parking mesta.

Kada se govori o stambenim zonama, u Banatiću je to lokacija u ulici Branimira Ćosića pored vrtića "Palčica" gde će se praviti trospratna garaža sa suterenom sa po 90 parking mesta na svakoj od pet etaža (podrum+prizemlje+tri sprata). Druga lokacija je kod Železničke stanice, na zelenoj površini koji se naslanja na Toplanu, a gde će biti izgrađena jednospratna garaža koja će po nivou imati po 80 parking mesta, mada je moguće da se nekoliko etaža izgradi i pod zemljom. 

Zatim, Grad koncesionaru nudi i lokacije za dve podzemne garaže na Novoj Detelinari, i to jednu u Veselina Masleše, između Janka Veselinovića i Hadži Ruvimove, što je zapravo zelena površina na Bulevaru Evrope, a gde će biti izgrađena garaža sa 400 mesta po etaži bez organičenja u broju podzemnih nivoa. Druga lokacija je nekoliko metara dalje u delu Veselina Masleše između Kornelija Stankovića i Janka Veselinovića sa 170 parking mesta po etaži bez ograničenja u broju podzemnih nivoa.

Konačno, nude se i četiri lokacije na Novom naselju, oko Ulice Bate Brkića od Bulevara Jovana Dučića do Anđe Ranković, a za izgradnju poluukopanih garaža. Ovde su u pitanju garaže od jednog nivoa pod zemljom kapaciteta od 55, 70, 80 i 105 parking mesta. Lokacije ovih garaža u koncesionoj odluci se navode pod brojevima urbanističkih blokova, što je praksa koja se reko viđa u gradskim dokumentima i takva podela Novog Sada je nepoznanica za širu javnost.

Prema informacijama 021.rs radi o lokacijama među zgradama koje su u izgradnji ili će se tek graditi oko Ulice Bate Brkića i koje do sada nisu ni bile u urbanističkim planovima, nego se za njih zapravo saznalo ove srede kada je Grad kao primedbu na Plan regulacije Novog naselja zatražio od Komisije za planove da ove garaže uvrsti kao lokacije za koncesiju.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru