izvor: https://www.021.rs/

Novosadska vlast je odlučila da posle četvrt veka konačno reši pitanje nezavršenog objekta u Pašićevoj 19, saznaje 021.rs.

Ovo nesuđeno sedište Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada nikada nije dovršeno zbog toga što je prvobitni izvođač stao sa radovima, isto to je učinio i sledeći izvođač radova, a problem su bili i imovinsko-pravni odnosi. 

Kako se navodi u odluci koju je doneo gradonačelnik Miloš Vučević, upravo formirana radna grupa će obaviti uvid u svu raspoloživu dokumentaciju i utvrditi koja urbanističko-tehnička dokumentacija postoji, da li postoje potraživanja trećih lica prema Gradu, Zavodu za zaštitu spomenika i JP "Zavod za izgradnju grada" u likvidaciji, da li su pokrenuti sudski sporovi i da li su u skladu sa sadašnjim zakonskim propisima ispunjeni uslovi da se zemljište privede nameni.

U ovom radnom telu koje do 1. avgusta gradonačelniku treba da dostavi izveštaj, nalaze se predstavnici skoro svih gradskih uprava, "Urbanizma" i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić kaže za 021.rs da ne može da komentariše formiranje radne grupe jer su tek počeli sa radom, ali ističe da su veoma zainteresovani da se ovo pitanje konačno reši. Prema njegovim rečima, u Zavodu ne znaju da li ovo znači da će konačno dobiti svoje stalne prostorije, s obzirom da su decenijama podstanari u različim objektima, ali da ovaj slučaj svakako treba da se reši.

Podsetimo da je Pašićeva 19, koja je u vreme početka gradnje 1994. godine bila Pašićeva 9, bila je zajednički investicioni projekat Gradske uprave i privatnih investitora i na tom mestu je planirana izgradnja višespratnice koja je trebalo da ima deo prostora za Zavod za zaštitu spomenike kulture, poslovne lokale u prizemlju i stanove. Privatni investitor bi svoja ulaganja nadoknadio prodajom stanova i lokala, a interes Grada bi bio u tome što bi Zavodu obezbedio stalan prostor, bez većih troškova osim prebacivanja prava na zemljište.

Iako nikada nisu izgrađeni, stanovi su prodati i radovi su krenuli, ali nikad nisu odmakli dalje od temelja, jer je Intercity, koja je bio i izvođač i investitor, odustao od svega. Grad je sklopio novi ugovor sa firmom "Interkomerc", koja je takođe obustavila radove.

Od kraja devedesetih godina prošlog veka Grad i Zavod su nekoliko puta pokretali pitanje objekta u Pašićevoj 19, ali od toga ništa nije bilo - sve do danas.

Trenutno je prostor u Pašićevoj 19 sa prednje strane ograđen, ali mu se može prići iz okolnih ulica. Ovo napušteno gradilište godinama je velika betonska rupa duboka desetak metara puna vode sa sve lokvanjima i drugim zelenilom koje je izraslo tokom godina i velikom količinom smeća. Stanari Pašićeve i okolnih ulica su se više puta žalili na smrad, koji je posebno nesnosan leti, ali nije poznato da je ikada nešto preduzeto da se ispumpa voda, očisti smeće ili makar obezbedi gradilište.

 

 

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru