izvor: https://www.dnevnik.rs/

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ спровело је у 2018. години неколико важних инвестиција у комуналном систему Новог Сада.

Како кажу у овом предузећу, завршени су сви радови који су започети у 2017. години, а посебно издвајају  изградњу водоводне мреже за другу висинску зону у Буковцу и почетак градње резервоара за то насеље,те  изградњу нове црпне станице – НГЦ 1 код Кванташке пијаце. Током управо завршене сезоне, изграђено је око 440 појединачних прикључака на водоводну мрежу и око 100 прикључака на канализациону мрежу кроз појединачну изградњу што указује на повећан број инвеститора, али и чињеницу да је то највећи број изграђених појединачних прикључака до сада.

За другу висинску зону у Буковцу утрошено је 30 милиона динара, а водоводна мрежа ће са постављањем резервоара бити потпуна, рекао је директор „Водовода и канализације” Гвозден Перковић и додаје да ће се с том инвестицијом побољшати досадашње водоснабдевање у Буковцу.

Према његовим речима, уговорена је изградња и опремање НГЦ 1, вредности 860 милиона динара, а радови су кренули у другој половини децембра.

Тендерска документација је била обимна, јер је у питању захтеван посао и комплексна инвестиција. У припрему су били укључени сви, од електро-инжењера до геолога, јер је реч о великим дубинама ископавања. То је објекат од велике важности за функционисање Новог Сада који се гради једном у 50 година, напомиње Перковић.

Како каже, изградња НГЦ 1 (црпна станица за сливове с бачке стране града) представља предуслов за изградњу Централног пречистача отпадних вода и у питању је капитални пројекат и велики подухват града, јер Нови Сад није имао инвестицију сличне вредности.

 

Говорећи недавно о градском буџету планираном за инвестиције, први човек Новог Сада Милош Вучевић апострофирао је радове на Црпним станицама.

Наш циљ је да ослободимо једну од најатрактивнијих парцела за станоградњу или видећемо за коју сврху ће бити најпогоднија, а са које су се до сада ширили непријатни мириси. Треба видети и како да угасимо црпну станицу на углу Кеја жртава рације и Радничке улице, а да не раскопавамо кеј. Неопходно је да Црпну станицу преместимо ка Кванташкој пијаци, а јачање капацитета те Црпне станице је предуслов за изградњу Централног пречистача, истакао је Вучевић.

 

У 2018. години завршено је измештање водоводне и канализационе мреже на ауто-путу. Изграђена је водоводна мрежа на Староиришком путу те реконструисана канализација у Улици Јанка Чмелика.

У склопу ове грађевинске сезоне, рађена је регенерација бунара на Петроварадинској ади и Ратном острву, а започета је и реконструкција водоводне мреже у Његошовој улици у Каћу. Завршили смо радове на реконструкцији доводника на Петроварадинској ади и повезивање са новим цевоводом на новом Жежељевом мосту. Реализовано је више од 70% пријављених захтева за изградњу канализационих прикључака у насељу Будисава, наводи Перковић неке од прошлогодишњих активности “Водовода и канализације”.

 

Канализационих прикључака је урађено преко 1.000, а процене су да ће слични резултати бити остварени и током 2019. године. С друге стране у овом градском предузећу упозоравају да је у новембру 2018. измењен Закон о озакоњењу објеката и да је снази пропис по којем објекат може бити легално прикључен на водоводну или канализациону мрежу, само ако је окончан поступак озакоњења, тј. легализације...

Осветљење рени бунара на изворишту „Штранд“ на Кеју је, такође, један од послова који су обављени ове године.

На тај начин је завршено планирано уређење ових објеката, а расвета се уклопила у простор за рекреацију, што Кеј и јесте. С обзиром на то да су рени бунари непосредна зона заштите и да је околина била запуштена, реконструкцијом расвете на рени бунарима добијен је један потпуно уређен и безбедан простор у складу с околином, каже Перковић.

У години која је управо почела као обимнија инвестиција се издваја и изградња доводника за Бегеч, која ће се радити у фазама, а изградња првог дела доводника ће се радити од Улице Бранка Ћопића на Адицама до кружног тока у Ветернику.

За почетак радова Град је издвојио 100 милиона динара и тиме ће се стабилизовати водоснабдевање Ветерника и Футога. За комплетну изградњу доводника за Бегеч, потребно је издвојити 250 милиона динара, док је за реконструкцију постојеће водоводне мреже неопходно уложити 160 милиона динара и 30 за регенерацију изворишта. Реч је о великој инвестицији за чију реализацију је потребан дужи временски период, најављује Гвозден Перковић, директор “Водовода и канализације”.

Током године у плану је и изградња комплетне секундарне мреже за станове за војску и полицију, које држава гради на Југовићеву, као и реконструкцију обе мреже за делове Подбаре.

 

У следећој грађевинској сезони „Водовод и канализација“ ће реализовати још неке пројекте у граду попут реконструкције канализационе мреже у Улици Бановински пролаз, паркинга у дворишту Скупштине града, реконструкције Улице Николе Тесле, с изградњом црпне станице, затим спајање јужног и северног слива од Радничке улице до Кванташке пијаце који су у склопу пројекта изградње Централног пречистача отпадних вода.

Планирана је и израда пројеката реконструкције канализационе мреже од Авијатичарске улице до Булевара краља Петра Првог. У питању је проблематична деоница јер је цео тај потез грађен у различитим временским периодима. Цеви нису на истим дубинама јер је то био рубни део града када је канализација рађена. Такође, вршићемо и студију хидрауличне анализе, како бисмо испунили захтеве предвиђене Законом о заштити од пожара, јер је јавна мрежа предвиђена за гашење пожара те је неопходно да се уради анализа за цео град, навео је директор ЈКП „Водовод и канализација“ Гвозден Перковић.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru