izvor: www.24sata.rs

 

 

Komunalna inspekcija već nekoliko nedelja u saradnji sa drugim gradskim službama uklanja bilborde u gradu koji se uglavnom nalaze na privatnim posedima. U gradskim službama kažu da će nastaviti akciju, kao i da su pokrenuli preko 3.000 postupaka zbog reklamiranja na fasadama. Za većinu reklama zbog kojih su pokrenuti postupci vlasnici koji su ih postavili nemaju dozvolu.

{jcomments on}

 

Šef komunalne inspekcije Srđan Jakovljev kaže da u gradu ima dosta bilborda koji su postavljeni mimo odluke o uređenju grada i drugih propisa.
- U ovom trenutku imamo bilborde koji su postavljeni na privatnim parcelama koje, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, procesuira građevinska inspekcija. Imamo i bilborde postavljene na javnim površinama koje su date na korišćenje i upravljanje ustanovama i preduzećima, takođe i one na privatnim parcelama koje su u opštoj upotrebi (kao što su benzinske pumpe) i na javnim površinama koje nisu u putnom pojasu i njih kontroliše komunalna inspekcija. I na kraju, imamo bilborde postavljenje bez odobrenja u putnom pojasu i koje u saglasnosti sa Zakonom o putevima kontroliše saobraćajna inspekcija - navodi Jakovljev.

On dodaje da je već više od 20 bilborda po rešenjima samo komunalne inspekcije uklonjeno sa nekih benzinskih pumpi, sa javnih površina datih na upravljanje i korišćenje.

Šef komunalne inspekcije navodi da trenutno imaju više predmeta gde se očekuje u najskorije vreme uklanjanje bilborda iz dvorišta pojedinih škola, ustanova, javnih preduzeća, benzinskih pumpi.


Poseban slučaj je reklamiranje na fasadama zgrada gde se uglavnom radi o izbegavanju komunalnih taksi, i do sada je pokrenuto 3.000 postupaka, pri čemu se procenjuje da ima oko 10.000 tako nelegalno postavljenih reklama.
S druge strane, u marketinškim agencijama tvrde da grad ovako krši odluku Ustavnog suda iz 2004. godine.

 

Vlasnici pokrenuli i tužbe protiv grada
Nemanja Belobrk iz fime „System bilbord”, kome su prošle nedelje sklonili bilborde sa zida na Bulevaru kralja Petra I, kaže da su pokrenuli tužbu jer grad krši Ustav. „Mi imamo ugovor sa vlasnikom zgrade i plaćamo porez i sve dažbine prema državi. Grad smatra da ima pravo da naplaćuje takse ako se nešto vidi sa javne površine. Probali su tako nešto 2003. godine i Ustavni sud je oborio, a sada pošto nemaju para, krenuli su u hajku”, navodi Nemanja Belobrk.

 

Autor: Ž. Bogosavljević, 27.06.2011. - 00:02

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru