izvor: http://www.021.rs/

Skoro tačno šest i po godina od početka izgradnje i šest meseci od početka prolaska vozova, novi železničko-drumski most na mestu nekadašnjeg Žeželjevog mosta konačno je otvoren i za automobile.

Prvi automobili prešli su preko mosta posle 14 časova.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, evropski komеsar za proširеnje Johanеs Han, pokrajinski premijer Igor Mirović, gradonačelnik Miloš Vučević i mnogi drugi funkcioneri, kao i građani koji su organizovano dovedeni autobusima koji su parkirani na Keju i okolnim ulicama, zbog čega je bila velika saobraćajna gužva u tom delu grada.

Vučić i Han su uklonili plastične barijere i time simbolično otvorili most i prošetali do polovine mosta.

Predstavnici Grada i Pokrajne naveli su, kao i prilikom puštanja prvog voza u aprilu, da Novi Sad nije završio sa gradnjom mostova i da postoje planovi za još nekoliko, za šta očekuju podršku države.

Podsetimo, Novi Sad još od šezdeseth godina prošlog veka ima u planu gradnju mosta preko Šodroša koji bi spojio Liman i Sremsku Kamenicu, tj. bio bi nastavak Bulevara Evrope, dok bi drugi most na pravcu Petrovaradinska ada - Ratno ostrvo bio deo kako obilaznice oko grada, tako i magistrale koja vodi dalje ka Fruškoj gori. Pored toga, postoje planovi za gradnju i nekoliko drugih manjih mostova preko Dunava i Kanala DTD.

Nakon otvaranje ovog mosta prestaje korišćenje privremenog mosta "Boško Perošević", koji je svojevremeno, maja 2000. godine, otvorio tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević i koji je trebalo da traje najviše pet godina, ali je na  kraju preživeo 18. Ovaj most će narednih meseci biti rasklopljen i uklonjen. 

Otvaranjem mosta za drumski saobraćaj nisu, međutim, završeni svi radovi, jer tek sledi dovršavanje pristupnih saobraćajnica. One nisu mogle do kraja da budu urađene jer su prepreka bili prilaz montažnom mostu, kao i samo gradilište novog mosta. Ovi radovi će trajati još mesecima, ali će sva vozila i pešaci moći da prolaze. S druge strane, kako nije urađen podvožnjak ispod nasipa kod Oficirca, prema nepotvrđenim informacijama, početkom sledeće godine sledi zatvaranje mosta zbog tih radova.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru