izvor: https://www.dnevnik.rs/

Имајући у виду да простори у центру града већ дуже не подмирују потребе за паркирањем, на углу Шафарикове и Успенске улице планира се изградња вишеспратне гараже с око 350 паркинг-места, као и подземног пешачко-бициклистичког пролаза на углу Успенске и Јеврејске улице.

Осим тога, Планом детаљне регулације блокова између улица Шафарикове, Јеврејске и Успенске у Новом Саду, који је поново на јавном увиду до 12. јула, објекти који су део историјске баштине ће бити реконструисани, док се они у лошем стању руше и на њиховом месту градиће се нови.

Јавна гаража планирана је на месту дотрајалих објеката и аутобуској окретници, која ће бити измештена, а простираће се на површини од 2.100 квадратних метара, а око 350 паркинг-места биће распоређено на пет до шест етажа. Раван кров ће бити уређен као простор за стационирање возила или пак као озелењени кровни врт, а остављена је могућност и да ту буду смештени спортски терени.

Иначе, гаража и троспратни или четвороспратни пословни објекат градиће се по решењу које је изабрано на архитектонско-урбанистичком конкурсу, а на основу којег је изграђен и хотел „Центар”.

Подземни пешачко-бициклистички пролаз планиран је на углу Успенске и Јеврејске улице, испод пешачких прелаза, а како се у плану наводи, то би требало да повећа безбедност пешака, као и капацитет и пропусну моћ раскрснице Јеврејске и Успенске улице с Булеваром Михајла Пупина.

Одвијање бициклистичког саобраћаја у том делу града отежано је јер не постоје изграђене стазе, а тротоари у Јеврејској, Шафариковој и Павла Папа су недовољне ширине. Да би саобраћај у центру био што функционалнији, предвиђено је проширење тротоара у Шафариковој, од Павла Папа до Улице Стефана Стефановића, те изградња бициклистичке стазе, аутобуске нише и тротоара у западном делу Успенске улице, као и проширење Павла Папа, у делу улице где су планирани угаони објекати. Урбанисти предлажу и продужетак бициклистичке стазе у Јеврејској, на делу између Шафарикове и Успенске улице, као и изградњу пешачке колонаде на том делу Јеврејске. Аутобуски терминал у Шафариковој се укида, а на том ће месту бити тротоари, бициклистичка стаза, зелени сквер и део паркинг-гараже.

Овим планом је обухваћена површина од 1,46 хектара, која је Улицом Павла Папа подељена на два блока, северни и јужни. У северном блоку планирана је претежно пословна намена простора, а објекти који су у лошем стању биће срушени и замењени новим, осим хотела „Центар” и стамбене зграде из 20. века у Улици Павла Папа 2, која се, уз санацију и реконструкцију, задржава у постојећем габариту. Нови објекти имаће три до четири етаже, односно њихова спратност одређена је према висини поменуте зграде из 20. века.

Урбанисти сматрају да су грађевине у јужном блоку у бољем стању, те се уз појединачну замену и изградњу нових, задржавају, а тај простор намењен је за пословне, стамбене или комбиноване објекте.

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru