izvor: http://www.politika.rs/scc/clanak/403550/Najvece-zeleznicko-gradiliste-u-Evropi

Напредују радови на отвореној прузи Стара Пазова – Нови Сад, вредни 248 милиона долара, и на пробијању тунела кроз Фрушку гору и изградњи вијадукта, за шта је одобрено 350 милиона долара.

 

Инвестиција вредна безмало 600 милиона долара некако је до сада остала неприметна. Реч је о тренутно највећем железничком градилишту у Европи у – Чортановцима. Руски и наши грађевинци прокопавају Фрушку гору, буше је и подижу вијадукт на најзахтевнијој деоници будућих пруга великих брзина од Београда до Суботице.

То је сада реалност, а можда је разлог што се о овоме није пуно причало – скепса, јер овај пројекат започет је још деведесетих година прошлог века, па заустављен. Из тог периода остао је виц: „Видиш ли пруге на мојој чисто белој кошуљи? Не. Па то је зато што су то брзе пруге. Толико брзе да се и не виде.”

Озбиљан наставак радова на железници прети да овај виц покопа историја и да се за коју годину заиста из Београда до Новог Сада оде на ручак за 35 минута.

– Ове године, 16. априла, почели су радови на отвореној прузи Стара Пазова – Нови Сад. Вредност тих радова је 248 милиона долара, а рок за завршетак је 48 месеци. Најтежа деоница, тунел кроз Фрушку гору, гради се од августа 2017, а вијадукт од 29. септембра исте године. Рок за завршетак тунела са две цеви, обе дужине 1,1 километар, и вијадукта дугог 2,9 километара је 52 месеца, а вредност радова је 350 милиона долара – каже за „Политику” Мирољуб Јевтић, генерални директор предузећа „Инфраструктура железнице Србије” АД.

У четвртак по подне, када смо обилазили ово импозантно градилиште, затекли смо велику екипу радника. Буши се Фрушка гора и са једне и са друге стране, побијају шипови у водоплавни део, а цела траса води поред старе, постојеће пруге, само што ће нова, због већих брзина, имати мање кривине.

– До данас је било предвиђено да се у земљу побију шипови дуги 11 километара, а побијено је 14 километара. По динамици радова требало је да се изведу радови са 7.200 кубних метара бетона, а завршено је са 15.500 кубика. У све је требало да буде уграђена арматура тешка 1,6 милиона килограма, а већ је уграђено два милиона. Ако то изражавам у новцу, то значи да су, уместо за 18,3 милиона, завршени радови вредни 21,7 милиона долара – подноси неку врсту извештаја Мансурбек Бахтијарович Султанов, први заменик директора огранка „РЖД интернешенел” у Србији, главног извођача радова. Он у Србији већ седам година веома успешно ради на реализацији такозваног руског кредита за обнову наше посрнуле железнице, вредног 800 милиона долара. Иначе је Узбекистанац.

Ова деоница је изузетно захтевна. Зато су, каже Султанов, овде најбољи стручњаци Русије, а уз 300 радника ту је и 300 јединица технике. Подигнута су два кампа на улазу и излазу из будућих тунела, две фабрике бетона...

За сада све иде и испред предвиђене динамике. Оно што је битно јесте експропријација. Она најчешће буде узрок заустављања радова, али и тај део посла око узимања приватне имовине и обештећења власника на делу којим води траса кроз Чортановце, познате по викендицама, сада иде добро, након почетних потешкоћа које су изгледале непромостиве.

Руске компаније граде по европским стандардима, истиче Султанов, „Дојче бан”, немачке железнице, ангажоване су да све контролишу, холандска компанија „Рикардо” задужена је за сертификовање... Све то предузето је да касније не би било примедби да се не ради по европским стандардима.

– Радимо 24 сата, седам дана у недељи. Али координација нам је најбитнија. Ако негде нешто запне, идемо даље на други део, па кад се вратимо... Зови ти директора јавног предузећа у девет увече, а ми смо се последњи пут чули синоћ у то доба – непосредан је Султанов, који хвали свог колегу Јевтића.

Због изградње ове пруге великих брзина, на којој би возови требало да се крећу – путнички и до 200, а теретни до 160 километара на сат, крајем ове године на око шест месеци биће обустављен саобраћај на релацији Београд – Нови Сад. То јесте део најважнијег транспортног коридора кроз Србију. Али, да би се тај период „премостио” завршава се обнова пруге Панчево – Орловат – Нови Сад. За ове радове на 113 километара пруге већ је дато 135 милиона динара. Урадиће се и деоница Каћ–Тител, дужине 59 километара, за шта се спрема око 305 милиона динара, истиче Јевтић, тврдећи да ће све бити завршено „најкасније на време”.

Кроз градилиште нас је водила и Снежана Симеуновић из „Инфраструктура железнице”, један од директора пројекта. Каже, шипови се побијају до 35 метара дубине јер се тако пруга штити од клизишта, одрона, такав је терен. Зато овде ради 10 гарнитура за бушење. Некада је ово што је сада раскопано била шума, заштићено подручје Националног парка „Фрушка гора”, за то што је сада посечено плаћа се обештећење националном парку. Стара железничка станица „Чортановци” је срушена, нашла се на путу новој прузи. Вијадукт ће носити 58 стубова, истиче Симеуновић, а највиши ће бити 28 метара...

 

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru