izvor: http://www.021.rs/

 

Gradski urbanisti su predložili da se u Ulici Braće Popović na Detelinari sagradi soliter od 16 spratova, a u Ulici Milana Ješića Ibre na Novom naselju umesto četvorospratnica da niknu šestospratnice, saznaje 021.rs.

 

 

 

Ovo su predlozi iz izmena regulacionog plana koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada narednog ponedeljka, 14. maja, a predstavljaju značajno povećanje spratnosti u odnosu na okolne objekte.

Za parcelu u Ulici Braće Popović, koja se nalazi između kompleksa Novosadskog sajma, benzinske pumpe poznate kao "Piramida" i Ulice Branka Bajića, gde je do nedavno bio napušteni poslovni kompleks i koja je u vlasništvu Grada, urbanisti su predložili da se budući objekat znatno nadzida u odnosu na dosadašnji predlog. Naime, ova parcela od preko 6.000 kvadrata prvobitno je zamišljena kao poslovno-tržni centar od 30.000 kvadrata visine od četiri do sedam spratova, a u novom predlogu ideja urbanista je da tu nikne soliter u dva nivoa od 14 i 16 spratova sa istom namenom - za poslovanje.

Ukoliko ovaj predlog urbanista prođe, ovaj deo Detelinare će dobiti jednu od najviših zgrada u Novom Sadu.

Podsetimo, najviše zgrade u Novom Sadu su soliteri sa crvenim kapama u Ive Andrića na kraju Limana IV koji imaju 18 spratova (realno visine 20 spratova), visoke su 75 metara i građene su krajem osamdesetih godina prošlog veka. Od tada do danas ni jedan soliter nije prešao 13 spratova, izuzev Zonedove zgrade koja zbog međuspratova i visokog prizemlja zapravo ima visinu od 15 spratova.

S druge strane, u poslednjih nekoliko godina gradska vlast dozvoljava da se svuda diže spratnost, a najbolji primer je Galensov soliter od 13 spratova koji se zida na mestu nekadašnje zaštićene trospratnice Komunalne banke u strogom centru grada.

Primer dizanja spratnosti u Novom Sadu je i predlog da se sazida osmospratnica na zelenoj površini na uglu ulica Jovana Subotića i Kisačke, zbog čega je pokrenuta i peticija građana koji ne žele da se uništi zelenilo.

Inače, u izmenama plana kojim se predviđa da u Ulici Jovana Popovića nikne zgrada od 16 spratova predlaže se i dizanje spratnosti kompleksa zgrada u Ulici Milana Ješića Ibre na lokaciji između parka u izgradnji i pumpe na Bulevaru vojovode Stepe. Na ovoj lokaciji je prvobitno bilo predviđeno zidanje četvorospratnica sa potkrovljem, a sada urbanisti predlažu da se sagrade šestospratnice. Zanimljivo je da ovo dizanje spratnosti dolazi samo nekoliko meseci nakon što je Grad prvo raspisao, a potom obustavio javni oglas za prodaju parcela u Ulici Milana Ješića Ibre za zidanje zgrada.

U galeriji možete videti sadašnje važeće planove za izgled ulica Braće Popović i Milana Ješića Ibre sa nižom spratnošću, jer novi plan sa višim zgradama tek treba da bude usvojen.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru