Нови Сад - Град Нови Сад је као кошница, ради се и гради на све стране. Завршавају се, или су у току реализације, значајних  инвестиција – нови „Жежељев” мост, зграда Завода за хитну медицинску помоћ, Научно-технолошки парк, зграда Музичко-балетске школе, нова зграда РТВ-с...

Половином марта, око годину од полагања камена темељца, требало би да буде завршена нова зграда Завода за хитну медицинску помоћ на Булевару патријарха Павла. Тај савремени објекат изграђен је и опремљен заједничким улагањима Града Новог Сада и Покрајинске владе, а укупна вредност радова процењена је на пет милиона евра.

Зграда површине 2.700 квадрата, налази се на парцели од 3.250 квадратних метара, има три спрата и гаражу у источном делу објекта, која се простире на 2.300 квадрата. Осим прилаза за возила Хитне помоћи и улазног хола, планирано је да у приземљу зграде буду амбуланта и Апотека „Нови Сад”. Едукативни центар за обуку запослених у случају масовних несрећа и елементарних непогода, као и део за смештај потенцијално угрожених у случају таквих несрећа биће на првом спрату. Тријажно-дистрибутивни центар и канцеларије биће на другом спрату, док ће на трећем бити смештена управа и администрација. Паркирање санитетских возила планирано је у сутерену и у приземљу, а у комплекс Хитне помоћи улазиће се с Булевара патријарха Павла и из Јастребачке улице.

Нова зграда Хитне помоћи у Новом Саду, после улагања у Клинички центар Ниш, представља највећу инвестицију у здравству, али и најбоље опремљену Хитну у региону.

Од новембра прошле године вредно се ради и на Мишелуку. На месту старе зграде, порушене пре 18 година у НАТО бомбардовању, гради се нова зграда Радио-телевизије Војводине, а очекује се да ће бити готова најкасније до средине 2019. године. Ради се о заједничком пројекату Републичке и Покрајинске владе – оне су прошле године уложиле по 400 милиона динара, а ове ће уложити по 900 милиона. Нова зграда имаће пет телевизијских и шест радијских мултифункционалних студија и располагаће са 17.530 квадратних метара, са свим неопходним техничким и технолошким пратећим просторима. Укупна вредност инвестиције је око 2,6 милијарди динара.

Градња Музичко-балетске школе с концертном двораном на Булевару цара Лазара тренутно је у другој и најобимнијој фази. Грађевинска конструкција је завршена, прозори су постављени, а радници монтирају унутрашња врата, уводе струју и уграђују топлотне пумпе, те је на реду постављање грејних тела. Како је рекла директорка Музичке школе „Исидор Бајић” Радмила Ракин Мартиновић, радови се одвијају по плану.

– Нова зграда ће значити и друге услове за рад, који би нам омогућили да постанемо међу најозбиљније опремљеним школама у Европи – рекла је Радмила Ракин Мартиновић, чија ће се школа, заједно с Балетском, уселити у нову зграду 2019/2020. године. – Првенствено, радићемо у простору који испуњава све потребне услове, у учионицама с квалитетном акустиком, које ће бити довољно велике, али и квалитетно звучно изловане, покривене интернет сигналом, што ће бити огроман помак у односу на оне од око шест квадрата, какве користимо сада, у Његошевој улици.

Она је напоменула да ће, проширењем просторног капацитета, МШ „Исидор Бајић” коначно успети да прими сву децу с листе чекања. Наша саговорница је подсетила на то да ће у истом комплексу бити изграђена и велика градска концертна дворана, као и мања дворана на трећем спрату и две сале за јавне часове, на које ученици обеју школа већ дуго чекају.

Подсетимо, за прву фазу градње из градског буyета уложено је 366 милиона динара, док је за другу, која је току, Град издвојио 820 милиона. Након тога, на реду је трећа фаза градње, која ће градску касу, како је процењено, коштати око 700 милиона динара. Ипак, наша сагворница додаје да, што се њене школе тиче, постоји и „четврта” фаза, која подразумева набавку преко потребних нових инструмената, а која ће бити спроведена упоредо са завршетком друге и почетком треће фазе градње. Како је рекла, приоритет су нови клавири.

Нови Сад добија и савремени Научно-технолошкои парк на месту некадашњег ТМД-а у Фрушкогорској улици. Тај објекат би требало да буде завршен крајем године, а онда ће почети опремање и усељавање. Републичке, покрајинске и градске власти пружиле су значајну подршку за градњу Парка јер су препознале велики значај тог пројекта. Зграда Парка имаће око 30.000 квадратних метара, од којих ће ФТН користити 10.000, а део простора предвиђен је и за старт-ап компаније па ће студенти и асистенти добити прилику да неке своје идеје развијају и касније их пласирају. Та значајна инвестиција процењена је на око 13 милиона евра.

На градилишту новог тржног центра „Променада” на углу Булевара ослобођења и Булевара цара Лазара ових дана ради више од 800 радника да би сви послови били завршени у року. Тренутно се ради на конструкцији објекта, а мајстори изливају плочу на другом спрату. Незванично сазнајемо да су већ почели инсталатерски радови.

Зграда ће се простирати на 150.000 квадратних метара, а од тога ће 50.000 бити резервисано за малопродајне, забавне, угоститељске и услужне садржаје. Тржни центар ће имати четири нивоа, улаз с три стране, као и велики паркинг с око 1.500 места. У приземљу ће бити смештени најеминентнији модни брендови, као и у подземном делу, где ће, осим продавница одеће, бити и хипермаркет. „Променада” ће имати два спрата, а један од њих биће резервисан за забавне садржаје.

У прву фазу радова уложено је око 110 милиона евра, од чега се 40 милиона слило у градску касу за куповину земљишта и комунално опремање. Из компаније „Непи Роцкцастле”, која води цео пројекат, најавили су да ће улагања бити и већа јер ће и појединачни закупци локала унутар тржног центра инвестирати у своје објекте.

Из те компаније су нам раније најавили да би први купци могли ући у највећи тржни центар у региону већ у другом делу 2018. године, када се очекује да сви радови буду завршени.

Расте нови „Жежељ”

И на градилишту новог „Жежељевог” моста ужурбано се ради. Наиме, ако све буде ишло по плану, возови би требало да крену преко новог друмско-железничког моста овог пролећа.

Мост се гради парама Републике, Покрајине, Града и Европске уније, која је уложила 30,3 милиона евра и додатних 4,1 милиона за изградњу приступних саобраћајница, а Град Нови Сад је до сада уложио четири милиона евра. Главни извођач радова на мосту је шпански „Азви”. Уговор је потписан 25. јануара 2011, а радови су почели 20. априла  2012.

Друмско-железнички „Жежељев” мост се налази на Коридору 10, и то је изузетно важна саобраћајница, не само за домаћи саобраћај него и за међународни.

„Жежељев” мост представља пројекат од националног, али и европског значаја, и један је од кључних услова да се реализује стратешки пројекат брзе пруге Београд–Будимпешта.

Покрајинска влада је ове године определила око 790 милиона динара за финалне радове на новом мосту, као и за уклањање старог. Тај новац реализоваће се посредством Управе за капитална улагања Војводине, која је и лане за градњу новог моста исплатила око 800 милиона динара.

www.dnevnik.rs

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru