Нови Сад - Ниже цене квадрата, повољни кредити и нова радна места учинили су своје: у Војводини оживљава тржиште некретнина. Већом потражњом и куповином могу се похвалити у Новом Саду, Зрењанину, а ни у Сремској Митровици тржиште не мирује.

Док је у Београду, по подацима Републичког геодетског завода,  продаја смањена, у Новом Саду је слика сасвим другачија.

“ Наши подаци говоре да је у првој половини 2016. године у Новом Саду продато 1.550 станова, а у истом периоду ове године 2.750”,  каже за „Дневник” шефица Одсека за масовне процене у Заводу Марија Рашковић.

То да је у највећем војвођанском граду више заинтересованих купаца, али и закључених уговора, примећују и у агенцији „Солис”. По речима руководиоца Драгана Рабатића, томе су допринели повољни стамбени кредити и ниже цене,мада…

“ У Новом Саду се цене новоизграђених станова крећу од 750 евра, колико је квадрат на Адицама, до 1.500 и 1.700 евра у центру и на другим добрим локацијама – наводи Рабатић. –  То је за ове скупље квадрате близу горње границе колико су станови били 2008. године, пре него што смо осетили последице глобалне кризе. Наравно, продају се и стари станови у новоградњи јер купци процењују оно што им је најповљније и где могу да склопе финансијску конструкцију.”

У Новом Саду је за првих шест месеци продато 1.200 станова више него у истом периоду лане.

Стручњак с Факултета за правне и пословне ситудије „Др Лазар Вркатић” у Новом Саду др Александар Васиљевић каже:

“Повећаном интересовању за зајмове допринеле су и ниске камате на штедњу – сматра он. – Код већине банака оне су данас на нули или близу ње. Зато грађани почињу да улажу у некретнине, које потом издају. Нови Сад је универзитетски град и станове није проблем издати. Развој грађевинске индустрије неће знатније допринети свеукупном развоју, али ће помака набоље свакако бити.”

Што се тиче оних који размишљају о томе да ли да купе стан, изгледа да им је сада право време. Камате су још увек ниске, цене повољне, али тражња расте. То увек гура цене навише, пре или касније.

www.dnevnik.rs

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru