Novi Sad - У Новом Саду ће 1. јула бити отворен Центар за истраживање немачког „Континентала”, компаније висиког рејтинга, у којем ће посао до краја године добити 100 инжењера, а током наредне две године још око 400 људи, пре свега инжењера.

У тај центар биће инвестирано више милиона евра, а сасвим је сигурно да одлука немачке компаније да дође у Србију и Нови Сад није случајна јер је, пре свега, донета после десетогодишњег истраживања услова улагања у нашу земљу, а Нови Сада је одавно центар ИТ сектора/индустрије у Србији.

 

Како је најављено, плата инжењера у том центру биће око 2.300 евра, бруто, а то је свакако, по подацима Републичког завода за статистику, и садашња просечна плата оних који раде у ИТ сектору. Практично, незапослених програмера, аналитичара система... и нема, сва занимања из области  ИТ технологија су тражена, и како ствари стоје, колико год да их буде, фалиће их, јер је потражња далеко већа од понуде. Толика да се с тим занимањем готово и не стиже до Националне службе за запошљавање, посебно они с факултетском дипломом, јер и пре него што је стекну већ раде у некој од компанија из ИТ сектора.

 


 

Све бољи извозни резултати

 

По подацима Народне банке Србије, укупан извоз инфорамционо-комуникационих услуга 2015. године достигао је 678,3 милиона евра, а нето извоз, односно разлика вредности увоза и извоза, био је 317,4 милиона евра. Прошле године, указује Милан Шолаја, извоз у ИТ сектору био је 590 милиона евра, увез је био вредан 193 милиона евра те је нето извоз био 396 милиона евра. Ове године резултати би могли бити и бољи јер је, указује он, у прва два месеца забележено повећање извоза од 25 одсто.

 


 

По речима директора ИКТ кластера Војводине Милана Шолаје, у Новом Саду послује више од 200 компанија из ИТ сектора, а готово четвртина укупног броја запослених у том сектору у Србији ради у Новом Саду.

 

– Од око 22.000 запослених у ИТ сектору Србије, у Новом Саду их ради око 5.000, а процена је да би, када би их било, око 10.000 људи одмах могло да се упосли у том сектору – каже Шолаја. – Кадрова нема довољно, без обзира на то што се из године у годину повећавају уписне квоте. Годишње у целој Србији факултетску диплому у области ИТ сектора стекне између 1.500 и 2.000 младих људи, што је далеко испод потреба.

 


 

Вучевић: Велики дан за наш град

 

Немачка технолошка компанија „Континентал“ инвестираће више милиона евра у свој развојни центар у Новом Саду. Компанија ће Центар за истраживање и развој отворити 1. јула, до краја 2017. године биће запослено 100 људи, а током наредне две године „Континентал“ ће запослити још 400.

 

На састанку српског премијера и новосадског градоначелника Александра Вучића и Милоша Вучевића с представницима компаније „Континентал“ речено је да ће развојни центар почети развој софтверских и иновационих решења за мобилност, а просечна бруто плата износиће око 2.300 евра. У Новом Саду рад ће почети две пословне јединице, Каросерија и безбедност и Комерцијална возила и постпродаја. Компанија ће започети сарадњу с Новосадским универзитетом да би развила успешне партнерске моделе.

 

За градоначелника Вучевића та одлука „Континентала“ представља велики дан за Нови Сад. Он је у изјави за „Дневник“ рекао да се представници немачке компаније још нису определили за то на којој ће од понуђених локација отворити свој пословни простор, али да им је у овом тренутку најбитнија сарадња с Факултетом техничих наука

 

– Отварање Истраживачко-развојног центра компаније „Континентал“ у Новом Саду оправдано се посматра као ствар престижа у овом бизнису, а то што је наш град одабран као партнер говори о нашој даљој перспективи – рекао је Вучевић.

 


Дакле, кадрова те струке недостаје у Србији, али и целом свету, па је важно да се у образовање кадрова у том сектору улаже те су кораци на том плану и направљени. Ове године Министарски ИТ савет Владе Србије планирао је да инвестира 1,5 милион евра за преквалификације у ИТ сектору, које ће похађати укупно 1.000 људи. Такође, потребно је и да се повећају квозе за упис на факултетима који образују те кадрове, а то мора бити дугорочно.

 

Зато и не чуди што се на факултетима у Србији на којима се образују кадрови за ИТ сектор сваке године тражи место више.

 

Квоте се повећавају, али расте и интреес младих људи да за животни позив изаберу ту струку. Будући да је пред основцима и средњошколцима важна одлука – коју школу или факултет изаберати, приметно је да млади људи све више увиђају промене у друштву и потребама привреде па је последњих неколико година у електротехничким школама, на смеровима који су прва степеница ка ИТ сектору, као и на факултетима на којима се образују кадрови тог усмерења, велика гужва.

www.dnevnik.rs

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru