Novi Sad - Према последњим проценама преосталих радова и ранијим најавама зва­ничника, завршетак изградње Жежељог моста би требала да буде завршена до краја године.

Проблеми са подизвођачима, накнадне корекције цене радова због додатних послова, условили су досадашња померања рока за завршетак радова, али се очекује да неће бити нових померања и да би мост могао бити готов у новембру 2017. године.

Након леденог таласа због којег су радови били на минимуму, на градилишту је приметан већи број радника и механизације шпанско-италијанског конзорцијума “АЗВИ” којем је поверен посао изградње Жежељевог моста.

Из Европске уније која у изградњи моста учествује са 26,2 милиона евра, поручили су да је важно да мост постане функционалан што пре, како би у потпуности био обезбеђен железнички Коридор 10 који повезује ЕУ и Балкан. Нови мост се гради на месту старог Жежељевог моста, који је срушен током НАТО бомбардовања Југославије 1999. године, а железнички и друмски теретни транспорт последњих седамнаест година одвија се преко привременог монтажног-демонтажног друмско-железничког моста који ће изградњом новог моста бити уклоњен.

На бачкој и сремској страни у току су завршни радови на челичним луковима, док је на средини Дунава при крају припрема централног носећег стуба, на истом месту где је био стуб срушеног Жежељевог моста. По завршетку тих радова, два лука моста, један дуг 180 метара и висок 34, а други дуг 220 и висок 47, биће постављени на нови носач, а преко њих постављене по две коловозне траке, два железничка колосека и две пешачке стазе.

 

Посао је поверен шпанско-италијанском конзорцијуму АЗВИ, а процењена вредност радова била је 45,3 милиона евра, колико је уговорено у јануару 2011. када је договорена изградња моста. На име додатних радова том конзорцијуму већ је исплаћено три милиона евра више, а не искључује се да ће бити још финансијских интервенција. Тај пројекат заједнички финансирају Европска унија, која је до сада платила 26,2 милиона, Покрајина Војводина са 14,7 милиона, те Град Нови Сад, који је до сада за радове на новом мосту издвојио 7,4 милиона евра.   

 

http://www.dnevnik.rs

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru