Sadašnja neuređena javna površina između Novog naselja i Nove Detelinare, obrasla i u nekim delovima pretvorena u divlju deponiju, uskoro će postati park, saznaje 021.

Kako za 021 kažu u Gradskom zelenilu, u toku je izrada projekta velikog parka na 3,5 hektara na pomenutoj lokaciji, a koji će sadržati poslastičarnicu, teretanu na otvorenom, javni toalet, igralište, teren za boćanje, fontanu, kao i teren za održavanje radionica, koncerata i drugih sadržaja. Idejnim planom je predviđeno da park ima 10 ulaza, od kojih su dva glavna. 
 
Kako za 021 dodaju u Zelenilu, uskoro će se znati da li će se park graditi u više faza, ali je prvo potrebno pripremiti teren.
 
"U međuvremenu je potrebno izvršiti i preparcelizaciju zemljišta. Posle toga sledi početak pripremnih radova koji podrazumevaju uklanjanje divljih deponija na kojima se nalazi i ogromna količina šuta, kao i samoniklog rastinja. Pripremni radovi podrazumevaju i nasipanje površine namenjene parku plodnim humusom. Postojeće visoko rastinje biće detaljno pregledano od strane stručnih službi i ono koje ne bude moralo da se uklanja zbog prestarelosti ili bolesti, uklopiće se u projekat novog parka. Među postojećim vrstama zastupljene su bela topola, jablan, brest, jasen i vrba", kažu za 021 u ovom preduzeću i dodaju da pripremni radovi počinju na proleće.
 
Nakon detaljnog pregleda stabala, znaće se koliko će novog zelenila biti posađeno. "Ono što se sada zna je da zelenila u parku treba da bude oko 75 odsto u odnosu na druge sadržaje. Uz sve to, biće postavljen i dovoljan broj klupa i korpi za smeće", napominju u "Zelenilu".
 
Ovaj park nastaće u sklopu akcije "Parkovi umesto deponija", koja je pokrenuta krajem 2014. godine. Prvi park u okviru ove akcije nikao je u Petrovaradinu.
 
Novi Sad ima svega pet odsto zelenih površina
 
Prema preporukama EU svaki grad treba da ima između 20 i 25 odsto zelene površine, u odnosu na ukupnu površinu grada. Kada je u pitanju Novi Sad, ukupna količina zelenih površina kreće se u opsegu odpet odsto u centru grada, do maksimalnih 15 odsto (zavisno od oblasti grada). Ovakvi podaci navode na zaključak da je Novi Sad nepristupačan sa aspekta raspoloživosti čistog vazduha za svoje stanovnike. 
 
U Novom Sadu koji je nekada imao 40 odsto zelenih površina u gradu, sada je manje od pet procenata. Novi Sad se širi tako što se ruše kuće sa dvorištima i njih zamenjuju zgrade sa betonskom okolinom iako zakon obavezuje da okolina bude 30 odsto u zelenom.
 
www.021.rs

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru