izvor: http://dnevnik.rs/

 

U Novom Sadu ima čak milion i po kvadrata ravnih krovova, pa svaka kiša stanarima na poslednjem spratu stvara pravu noćnu moru od života. Ravne krovove imaju zgrade napravljene u socijalističko vreme i stare su između 35 i 40 godina. Ipak, pojedini sugrađani ovaj problem su rešili tako što su svoj stan proširili i nadogradili na ravnom krovu. Takvih nije mnogo jer, pored saglasnosti skupštine stanara, za takav poduhvat treba imati i novca
Zato je „Stan” pokrenuo akciju „Krovovi iznad Novog Sada„ kojom se planira da se tokom ove godine od 457 ravnih krovova u gradu uredi makar deset odsto, što stanare zgrada neće koštati ni dinara. Ovo preduzeće je već počelo da skuplja informacije od skupština stanara, a posao neće biti ni malo lak, jer je potrebno da svi stanari potpišu saglasnost. {jcomments on}

 

{adsense}

Prema rečima direktora ovog preduzeća Rajka Bojčića ovaj projekat izgradnje kosih krovova neće predstavljati samo sanaciju kosih već i izgradnju novog termoregulacionog bloka, a zgradama koje imaju iznad pet spratova omogućiće uvođenje lifta. -Ovim se pruža podrška javnom sektoru i društvenoj zajednici za povećanje kapaciteta stanovanja i omogućava se investiciono održavanje najvišeg nivoa. Takođe, projekat omogućava rešavanje stambenog pitanja različitih kategorija prema utvrđenim kriterijumima sanacije kosih krovova koji su uništeni- naveo je Bojčić. Kaže, da je prošle godine primljeno oko 200 zahteva za sanaciju kosih krovova, što podrazumeva ulaganje od milion do 3,5 miliona dinara po krovu, a ukupna površina koja bi trebalo da se popravi iznosi 255.750 metara kvadratnih.
Napomenuo je da po novom Zakonu o stanovanju i Zakonu o stambenom redu da bi došlo do bilo kakvih radova u zgradi, mora se nabaviti 100 odsto potpisa žitelja tog objekta, što je početna tačka koja vodi ka sanaciji. Međutim, naglasio je da po novom Zakonu o urbanizmu i graditeljstvu, sve zgrade treba da imaju, takozvane, energetske pasoše do 2015. godine. -One koje takve uslove ne budu ispunjavale, odnosno ostanu pod ravnim krovom, imaće jako skupo održavanje jer će skupo plaćati energente zbog posebnih troškova- upozorio je direktor „Stana”.

Lj. Natošević

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru