Novosadski odbor Socijaldemokratske partije Srbije na sednici Skupštine grada predložiće da se promeni Generalni urbanistički plan grada i omogući da se zgrade podižu bez ograničenja visine, odnosno spratnosti.

Predsednik odbora SDPS-a Dejan Kovač kaže da je prema važećem GUP-u dozvoljena gradnja do šest spratova, a da je ovo trebalo promeniti još 1994. godine.

"Našli smo se u situaciji da je mnogo građevinskog zemljišta pod zgradam od četiri ili pet spratova, a zbog loših urbanističkih propisa grad se razvijao u širinu, umesto u visinu. Trebalo je još pre 21 godinu promeniti GUP i omogućiti gradnju od 10, 20, 30, pa i 50 spratova. Da smo to tada uradili, još bismo gradili na Grbavici, umesto da se spajamo sa Veternikom i Rumenkom. Podizanjem visokih zgrada dobio bi se prostor za gradnju dečijih igrališta, zelenih površina, parkinga", navodi Kovač, čija stranka je na vlasti u koaliciji koju predvodi SNS.

On je dodao i da će se ovako omogućiti privlačenje novih investitora. Prema njegovim rečima GUP bi okvirno dozvolio zidanje visokih zgrada, a tačni uslovi bi se definisali nižim planovima, pri čemu bi se staro jezgro sačuvalo od takve gradnje.

Podsetimo da je Novi Sad krajem osamdesetih godina prošlog veka prestao sa zidanjem solitera i da je bilo samo nekoliko objekata koji su bili izuzetak i koji su prešli šest, sedam spratova.

http://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/149553/Predlog-da-Novi-Sad-dozvoli-gradnju-zgrada-i-od-50-spratova.html

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru