izvor: http://www.rtv.rs/

Radovi na novom Žeželjevom mostu preko Dunava kod Novog Sada biće sasvim obustavljeni. Ovo najavljuju iz špansko-italijanskog konzorcijuma AZVI, kojem je taj posao poveren još 2011. godine, a kao razlog za obustavljanje radova navodi se zastoj oko dogovora o načinu uplate pokrajinskog novca, saznaju "Novosti".

slika

Reč je o novcu za dodatne radove (ugovorena cena mosta je 45,3 miliona evra), koji prema ranijem dogovoru treba da isplate grad Novi Sad i AP Vojvodina, kao sufinansijeri ovog kapitalnog projekta. Iz gradskog budžeta bi trebalo izvođaču da bude uplaćeno milion, a iz pokrajinskog dva miliona evra. "O modalitetima plaćanja dodatnih radova razgovarali smo nedavno u Beogradu. Uplata dela iz budžeta Grada nije sporna, ali i dalje nema dogovora oko načina uplate pokrajinskog novca", kaže izvor "Novosti".

Podrška Brisela

Na sastanku su bili i predstavnici Evropske komisije u Beogradu, koja je za Žeželjev most obezbedila 26,1 milion evra, zatim "Železnice Srbije", koje zastupaju republičku vladu, i ministarstva građevine i saobraćaja.

Pokrajina je do sada svoje obaveze ispunjavala preko Fonda za kapitalna ulaganja, ali posle njegove transformacije u Upravu to više ne može direktno, tvrde njeni predstavnici.

"Oni sada predlažu da sa Ministarstvom potpišu ugovor i njemu prebace sredstva, ali je to neizvodljivo, jer ono nije među finansijerima projekta. Zato smo predložili da dva miliona prebace gradu Novom Sadu, a da ih on prosledi konzorcijumu AZVI. Videćemo da li će to i da se desi", dodaje izvor "Novosti".

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branislav Bogaroški, koji je ujedno i jedan od članova koje je Pokrajinska vlada delegirala u radnu grupu za izgradnju Žeželjevog mosta, izjavio je prošle nedelje da je Pokrajinska vlada spremna i finansijski sposobna da nastavi sa finansiranjem izgradnje Žeželjevog mosta.

Bogaroški ističe da je Pokrajinska vlada takvu spremnost jasno i nedvosmisleno pokazala usvajanjem dva modela rešenja, koji su predloženi Ministarstvu građevine i Železnicama Srbije kao investitoru, ali da nisu dobili nikakav odgovor na ove predloge, a da radovi na izgradnji i dalje stoje.

"Imaćemo sastanak sa članovim Evropske unije i Ministarstva građevine i Železnica Srbije i nadam se da ćemo na tom sastanku dobiti rešenje, metodologiju i uputvstvo kako i kome da prebacimo novac, koji smo rezervisali po preporuci Vlade Srbije kako bi se radovi nastavili", kazao je tada potpredsednik Bogaroški.

 

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru