izvor: www.021.rs

Pre tačno četrnaest godina izgorela je zgrada Radničkog u kojeme je bio smešten Novosadski otvoreni univerzitet, Radio 021, kao i druge firme.radnicki_pozar_5

U ovom požaru više osoba je povređeno, a poginula je radnica TV "Duga" Milica Prostran.

Iako je četrnaest godina prošlo od tog popodneva 6. aprila 2000. godine, zgrada do danas nije obnovljena, a višegodišnji sudski postupak koji je vođen protiv vlasnika TV "Duga" Dušana Morače nije rezultirao nikavom presudom.

radnicki_pozar_1

Tog popodneva na Radiju 021 je bilo nekoliko naših kolega koji su uspeli da se spuste sa XIII sprata kada je već uveliko počeo da gori skoro ceo XII sprat, a samo srećom, troje zaposlenih na 021 koji nisu uspeli da prođu kroz plamenove i dim spaseno je nekoliko sati kasnije sa vrha zgrade.

radnicki_pozar_3

Radio 021 je sutradan nastavio redovan radijski program i tokom godina se potpuno obnovio. Slično je bilo i sa drugim firmama koje su bile smeštene u ovoj zgradi, ali sa druge strane NOU se nikada nije oporavio, a samo zdanje stoji neobnovljeno bez ikavih nagoveštaja da će se tu ikada ponovo vratiti građevinske skele.

radnicki_pozar_4

U prvih nekoliko godina nakon požara u obnovu je uloženo dva miliona maraka dobijenih od osiguranja, ali novosadske lokalne vlasti nisu ni u jednom trenutnku pokazale spremnost da do kraja ulože u obnovu, pri čemu se u vreme gradonačelnice Maje Gojković Novi Sad zvanično odrekao osnivačkih prava nad NOU i ustanovu ostavio da se sama snalazi kao podstanar u privremenom prostoru u Radničkoj 20.

radnicki_pozar_2

Direktor NOU Mirko Karakaš podseća da je, u međuvremenu, januara 2010. godine Novi Sad postao vlasnik 1/10 zgrade pošto je na ime duga Dnevnik holdinga prema javnim preduzećima preuzeo pravo korišćenja prostora u zgradi.

Međutim, kako navodi Karakaš, ni od tada nije bilo značajnijih pomaka i Grad za sada ne pokazuje interesovanje da uloži novac, pri čemu je, kao i ranije, obrazloženje da u budžetu nema sredstava za obnovu.

- Neophodno je malo dobre volje da bi se postigao dogovor koji će objediniti interes Grada, NOU i eventualnog strateškog partnera koji bi finansirao završetak radova. Mislimo da svako strpljenje ima granica i da je neophodno da po hitnom postupku otpočnu ozbiljni pregovori oko rekonstrukcije zgrade, rešavanja statusnog pitanja i očuvanja NOU-a kao institucije - navodi Karakaš.

radnicki_600_2

Iz Grada nema nikakvih nagoveštaja da se išta planira u vezi sa zgradom Radničkog. Zapravo, Grad je toliko nezainteresovan za ovaj objekat da nema ni pokušaja da se reši obezbeđenje napuštene 13-spratne konstrukcije. Skoro da je postala svakodnevica da vidite ljude koji se penju na vrh zgrade i među tinejdžerima kao da je postala opasna moda popeti se na vrh zgrade ili šetati napuštenom građevinom.

radnicki_zgrada_ljudi_krov

Ono što zabrinjava je da je prošle godine čak zabeležen jedan slučaj zvaničnog turističkog obilaska grada koji je podrazumevao i da se turisti popnu na vrh zgrade kako bi uživali u pogledu sa ovog svojevrsnog vidikovca.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru