Izvor: www.24sata.rs

 

Lokalna samouprava će tokom 2011. godine uložiti 677.449.424 dinara u popravku javne rasvete širom grada. U narednih šest meseci biće zamenjeno hiljade svetiljki na postojećim banderama, a postaviće se i par hiljada novih stubova i svetiljki.

 

Kako navode u Zavodu za izgradnju grada, poslove na adaptaciji javnog osvetljenja na celoj teritoriji grada i u prigradskim naseljima izvodiće preduzeće „AD Energotehnika - Južna Bačka” iz Novog Sada, kojoj je taj posao dodeljen na tenderu.
- Poslovi na adaptaciji javnog osvetljenja podrazumevaju zamenu stubova i svetiljki u gradu, dok će se u prigradskim mestima izvršiti samo zamena svetiljki. Planira se da se umesto starih živinih sijalica postave natrijumove ili metalhalogene sijalice i na taj način obezbedi veći nivo osvetljenja, bezbednosti, duži vek trajanja, a ujedno i manja potrošnja električne energije. Završetkom ovog posla, osim uštede energije od oko 40 odsto, stvoriće se uslovi za uvođenje sistemskog održavanja javnog osvetljenja na teritoriji grada, čime će se značajno smanjiti dosadašnji troškovi održavanja - navode u Zavodu za izgradnju grada.
Konkretno, u prigradskim naseljima će se izvršiti zamena 6.000 svetiljki. Na Telepu, Klisi, Adicama, Podbari i u drugim delovima grada gde postoji nadzemna mreža biće zamenjeno 1.000 svetiljki.
Takođe, na Limanima i Novom naselju u takozvanim međublokovskim prostorima obaviće se zamena 2.750 stubova i svetiljki. Ovaj posao rekonstrukcije ulične rasvete u Novom Sadu je inače nastavak sada već višegodišnjeg projekta poboljšanja sistema javne rasvete u gradu, koji Zavod za izgradnju grada sprovodi.
U proteklih nekoliko godina zamenjeno je desetine hiljada sijalica i postavljeno na hiljade novih stubova javne rasvete. Inače, u sklopu ovih radova na adaptaciji javnog osvetljenja izvode se i radovi na izgradnji osvetljenja Gradskog stadiona.
Do sada su pored Gradskog stadiona postavljena četiri čelična, pocinkovana, konusna stuba sa po 72 reflektora, a predviđeno je da se na postojećoj nadstrešnici montira još 28 reflektora, što znači da će biti postavljeno ukupno 316 reflektora.
Izgradiće se i nova trafo-stanica, a u skladu sa međunarodnim propisima, u slučaju nestanka električne energije, postaviće se rezervni izvor napajanja u obliku električne agregatne stanice.

Autor: Ž. Bogosavljević 10.06.2011. - 00:02

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru