preuzeto iz www.dnevnik.rs

Gradsko veće je na jučerašnjem sastanku donelo predlog da se Grad zaduži putem dužničkih hartija od vrednosti, a posao za to dobila je Unikredit banka, koja je poslala najpovoljniju ponudu, rekao je juče

 

za „Dnevnik“ član Gradskog veća zadužen za finansije Živko Makarić. Radi se o iznosu od 3,5 milijardi dinara koje će biti potrošene za završetak Bulevara Evrope i uvođenje kanalizacije u sve delove grada. O ovom predlogu raspravljaće se na majskoj Skupštini grada. 
Ukoliko odbornici prihvate predlog Novi Sad će, po svemu sudeći, biti jedna od prvih opština u Srbiji koja će emitovati dužničke hartije od vrednosti, odnosno municipalne obveznice. Tako prikupljenim sredstvima bile bi finansirane dve velike kapitalne investicije - izgradnja 100 kilometara kanalizacione mreže i završetak gradnje Bulevara Evrope ka autoputu E-75. Prema Makariću, grad Novi Sad bi na osnovu zaduživanja, trebalo da za realizaciju ova dva infrastrukturna projekta obezbedi oko 3,5 milijardi dinara, odnosno 33 miliona evra.
Investitori i finansijske organizacije, odnosno banke trebalo je da do 16. maja dostave ponude, a na adresu Grada stiglo je sedam ponuda. Izgradnje kanalizacione mreže i Bulevara Evrope trebalo bi da počne već oko polovine juna. Projekat izgradnje četvrte faze Bulevara Evrope, od Rumenačkog puta do autoputa E-75, košta oko 2,3 milijarde dinara, „oslobodiće„ oko 400 hektara neizgrađenog zemljišta, koje bi u budućnosti trebalo da se stavi u promet i da za Novi Sad predstavlja siguran izvor prihoda u budžetu. 
Izgradnjom oko 100 km kanalizacione mreže, za koju bi trebalo da bude izdvojeno oko 1,1 milijardi dinara, oko 80 odsto teritorije grada sa prigradskim naseljima, trebalo bi da dobije kanalizaciju, pre svega Sajlovo, deo Telepa, Adice i deo Petrovaradina, koji imaju velikih problema zbog podzemnih voda. Sa druge strane, u većini zemalja, koje imaju razvijenija finansijska tržišta, izgradnja infrastrukturnih objekata najčešće finansira emitovanjem municipalnih obveznica. Iako u Srbiji još nijedan grad niti opština nisu emitovali municipalne obveznice, u zemljama u regionu se to pokazalo kao dobra praksa. Iz Beogradske berze podsećaju da su hrvatski gradovi Rijeka, Zadar i Split na taj način prikupili značajna sredstva za finansiranje obnove gradskih saobraćajnica, izgradnje bazena i sportskih dvorana. Municipalne obveznice je, takođe, pre nekoliko godina emitovao i grad Banja Luka za finansiranje izgradnje mosta preko reke Vrbas.
Lj. Natošević

 

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru