izvor: http://www.dnevnik.rs/

 

Писање "Дневника" да је Врховни касациони суд значајно умањио одштету коју Град треба да плати аутотранспортном предузећу "Војводини", је потврђено, иако детаљи одлуке суда и даље нису познати. Међутим, незванично се помиње да је Нови Сад овом одлуком обавезан да плати „Војводини“ пет пута мању суму од првобитних 1,3 милијарде динара уз затезне камате, тако да би крајња сума износила око три милиона евра. Уједно, одбијен је захтев Републичког јавног тужиоца за заштиту законитости, што је до сада спречавало принудну исплату одштете АТП „Војводини“. 

Према речима адвоката Емира Јашаревића, који заступа бившег већинског власника АТП „Војводина“ и умешача у овом поступку Илију Девића, за коментар пресуде мора се сачекати када она стигне до странака у спору. На порталу судова стоји да је један део пресуде потврђен, један преиначен и један укинут. 

{adsense}

- Невероватно је, ипак, да Врховни касациони суд донесе пресуду за само 24 радна дана. По ономе што се види на порталу судова, може се закључити да је неспорно да је уговор између града и АТП „Војводина“ важећи и правоснажан, а да је спорна само висина одштетног захтева. Мислим да је суд вероватно сматрао да делови одштетног захтева нису доказани или да је висина одштете неодговарајућа. Ипак, то су само нагађања – каже Јашаревић за "Дневник".

Он сматра да оваква пресуда значи да је АТП „Војводина“ у праву у овом спору, да нема монопола и да није успела зтактика града да уговор с АТП-ом прогласи ништавним због монопола. 

- Ако уговор важи, то значи да ће се спорови наставити и у будућности, те да АТП наставља да тужи и тражи одштету. Агонија Новог Сада и Атп „Војводина“ неће се прекинути овим, осим ако се не постигне неки договор – закључио је Јашаревић.

С друге стране, градоначелник Милош Вучевић каже да би требало сачекати да се види став Врховног касационог суда о основу тужбеног захтева, што би директно утицало на могућност покретања даљих судских спорова. Он је изјавио да је овакава одлука суда показала колико је било важно зауставити принудну наплату, јер је питање да ли би град могао да врати тај новац. 

Представници странака у градском парламенту нису желели да коментаришу пресуду, све док она не стигне у Градску кућу и сви не буду упознати с њеним садржајем. 

Према пресуди Привредног суда, Град није поштовао уговор с АТП-ом око изградње аутобуске станице који су 2006. године потписали тадашња градоначелница Маја Гојковић и тадашњи већински власник АТП-а Илија Девић. Због тога је Нови Сад био обавезан да исплати 1,3 милијарде динара уз камате, што је одложено када је Републичко јавно тужилаштво поднело захтев за заштиту законитости.

Светозар Крстић
 

Нова тужба

АТП „Војводина“ у међувремену је поднела нову тужбу против града за одштету у периоду после вештачења у основном поступку, односно од 1. децембра 2011. године до 28. фебруара ове године. Како се град у року од 60 дана није изјаснио о предлогу за мирно решавање спора, директор предузећа Бојан Шкрбић обавестио је медије да је Привредном суду поднета тужба за накнаду штете у износу од око 351 милион динара.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru